Curacao, Caraïben29 augustus 2023, door Maartje

De fijnste uitvalsbasis op Curaçao: Jan Kok Lodges Curaçao

Curacao, Caraïben, 29 augustus 2023, door Maartje

De fijnste uitvalsbasis op Curaçao: Jan Kok Lodges Curaçao

Moeten we een van de eilanden tot een favoriet bestempelen, dan is het Curacao. Het grootste eiland van het gebied en met de bruisende hoofdstad Willemstad. Het kiezen van een logeeradres is geen hoofdbreker: zonder twijfel op naar Jan Kok Lodges Curaçao, een ontspannend toevluchtsoord in het midden van het vakantie-eiland.

Jan Kok Lodges Curaçao

Jan Kok Lodges Curaçao

Willen we een hotel, resort, Airbnb, of welk logeeradres dan ook boeken, dan willen we eerst weten waar we zo’n plekkie dan vinden kunnen. Want: locatie-locatie-locatie. U begrijpt. Dat zit in het geval van Jan Kok Lodges Curaçao helemaal snor. Jan Kok Lodges, je zult het zien, fungeert als een groene (zo groen!) oase op het hier en daar droge (want zon all year long) eiland. Poort door, auto uit, poort dicht en je weet: dit wordt een relaxte vakantie. Ook ligt het fijn centraal op het mooie Bandabou, waar het rustig en niet zo toeristisch is. De mooiste stranden van het eiland, zoals Porto Marie, Daaibooibaai en Cas Abou, liggen slechts op een paar minuten rijden van Jan Kok.

Tip: gebruik je maps.me op Curaçao. Dat werkt als een dolle, wel even vooraf het adres invoeren, als je wifi hebt – tot zover de huishoudelijke mededelingen).

Logeren doe je er in een van de studio’s of lodges op het terrein. Er zijn er in totaal 10, van ruime studio’s voor twee tot hele gezins-casita’s. Het leukste van het hele spul is dat alle lodges eigenhandig werden gebouwd en bijgebouwd door de Nederlandse eigenaren van Jan Kok Lodges, de sympathieke Frederieke en Jeroen. Het is inmiddels alweer heel wat jaren geleden (net na de geboorte van hun jongste dochter omdat “je tijdens je zwangerschap geen ingrijpende beslissingen moet nemen”) dat het gezin naar Curaçao vertrok. Waarom? Omdat het kon. En ze altijd al eens iets in het buitenland wilden doen. En meer reden heb je ook niet nodig.

De twee stuitten op deze verlaten plek en zagen meteen wat het kon worden. Deurtjes van ruig hout, zwarte handgrepen en ruimte besparende schuifdeuren. Verder is er precies alles wat je nodig hebt: een volledig uitgeruste keuken (waaronder een paar studio’s met eigen buitenkeuken) en fijne badkamers, sommige zelfs met eigen bad. Schaduwrijke veranda’s met fijne loungebanken met zachte kussens. Grote houten eettafels, eigen BBQ. Goed servies, veel rieten manden, hout en kleurrijke vazen en potten. Daarnaast zijn er verschillende buitendouches in de tuin. Kids mee? Kinderstoeltjes en bedjes hebben Jeroen en Frederieke ook paraat. Ontbijt is er overigens niet, goed om even rekening mee te houden. Dat mag je lekker zelf klaarmaken, maar Frederieke helpt je graag met shoptips in de buurt.

Omdat alles ‘kamers’ privéverblijven zijn, is het alsof je je intrek neemt in een klein dorp: ‘s ochtends groet je je buren die op hun eigen veranda zitten te ontbijten, op weg naar je ochtendplons in het paradijslijke zwembad. Die wordt omrand door lekkere ligbedden. Onderweg passeer je ook nog de buitenkeuken en bibliotheek vol met boeken, onder andere exemplaren die gasten hebben laten liggen (heerlijk, lees je ook weer eens wat anders). De bar is geen gevulde maar is wel perfect wanneer je zelf wat meeneemt en een avond voor de deur wil doorbrengen.

Wel de deur uit, wat je natuurlijk moet doen – er valt een eiland te verkennen, wandel dan eerst even langs Frederieke en Jeroen die het eiland niet alleen op hun duimpje kennen, maar ook nog eens smaak hebben. Ze tipten ons in elk geval tal van leuke zaakjes (daarover snel weer), en haalden hun neus op voor de zo-zo plekken (wat ook fijn is, kaf van het koren enzo).

Om de hoek van Jan Kok Lodges wonen trouwens flamingo’s, kun je niet missen! En omdat het oord zo centraal is, is niets ooit ver weg. Al mag je vooral noteren dat Karakter, een meer dan leuk en lekker restaurant aan het water, op een steenworp afstand te vinden is. Grote kans dat je hier meer dan eens gaat aanschuiven.

Boeken kan hier: Jan Kok Lodges Curacao