16 december 2020, door Maartje

ho ho ho – een beetje (kerst) G&T (T&T) doe je zo

16 december 2020, door Maartje

ho ho ho – een beetje (kerst) G&T (T&T) doe je zo

Ah. Kerst. Tafel gedekt, cadeautjes binnen, kerstoutfit on fleek... Geen grote familie over de vloer dit jaar en dat is jammer maar biedt heus ook perspectief: meer tijd voor De Betere Cocktails!

 

Wie zegt cocktails, zegt anno 2020 Gin and Tonic, non? Of beter: T&T, want daar hebben we het hier over: Tanqueray & Tonic! Dat is namelijk je meest lekkere liquid dish voor bij de thuisborrel en matched, mits goed en kruidig gemaakt, perfect bij die niet te missen kerstfilms (en als het dan nog gezelliger wordt, pak dan vooral ook onze Bart Kerst Playlist erbij). Goed en kruidig zeg je? Yes! Zo hebben we onze G&T (T&T) namelijk het liefst maar de basis is te allen tijde hetzelfde: Tanqueray. Een veelzijdige, tijdloze gin in de groene fles. Frisse jeneverbes, pittige koriander, engelwortel en een beetje zacht zoethout. En dan wil je weten hoe wij die happy-hour-at-home doen? Zo!

Wil je ook een feestelijk Tanqueray kerstpakket aan huis ontvangen (snappen we!)? Kan! Op 22 december aanstaande (and only then) komt team Tanqueray je de leuke (en lekkere) giftbox met drankjes en hapjes brengen. Mits je wint natuurlijk. Meedoen doe je door je via onderstaande link in te schrijven. Gogogogo!

 

Win het Tanqueray Kerstpakket

Do's & Don'ts

Do's & Don'ts

Shaken
 • Ijs is je vriend en vijand, lekker koud is goed, maar verwaterd is zonde. Dus een korte ‘shake’ liever dan een lange, dit alles om de smaken te behouden.
 • Een bovenhandse Shake te moeilijk? Pak hem lekker onderhands.
Suikersiroop
 • Suiker is en blijft een saaie smaak maar zorgt wel voor een textuur en de oh zo fijne ‘zoet/zuur’ balans. Deze is makkelijk te vervangen met honing, agave, dikkere fruitsappen of ‘nectar’ geeft meer dimensie en ook textuur.

Do's & Don'ts

Do's & Don'ts

Klassieke verhoudingen
 • Heb jij je ook al eens afgevraagd hoe een bartender meer dan 150 cocktails kan maken? Dat komt omdat er een hoop basis ligt in een klassieke balans.
 • De zoet/zuur/basis is makkelijk: één op twee zoet (17,5/35) en de basis drank als hele maat (35)
 • Sterke drank in gelijke maten (35/35/35)
 • Zo vervang je dus alleen de ingrediënten maar niet de verhouding om altijd die ‘smaakbalans’ te houden!
Infusies:
 • Je basisdrank wat complexer maken? De Bartenders doen niet anders. De makkelijkste manier is met verse kruiden, maar ook gedroogd werkt goed, maar dan wel licht verwarmd om de smaak naar voren te krijgen. Dus gooi de kruiden nog even in de pan of verwarm de drank tot zo’n 45 graden om niet je kostbare alcohol te verliezen.

Recept 1

Recept 1

Niet zo’n grote champagne fan? Je bent niet de enige- al is zo’n glas bubbels wat betreft team Bart altijd een goed idee. Maar…daar gaat het nu niet om want dit is ook lekker. En Tanqueray en champagne.

Dus lekker mixen die bubbels en dan krijg ‘s werelds meest bekende Champagne Cocktail! Om alvast in de sfeer komen? Cassablanca is de film om te kijken, ’We’ll always have Paris’-Humphrey Bogart. 
French 75:
 • 35 ml Tanqueray
 • 17,5 ml zoet (Klassiek gaat hier suikersiroop in, maar dat is natuurlijk hartstikke saai, dus pak lekker wat honing, of agave siroop voor meer smaakbeleving)
 • 17,5 ml citroensap (of ander fruitsap met zachtere zuren, Kaki fruit is natuurlijk niet voor niks in het seizoen)
Bovenstaande ingrediënten gaan in de shaker, soft Shake met ijs, finestrainen en serveren in een champagne flute. Vul nu het glas aan met bubbels, koop niet te dure want je het wordt toch een mix van beide. Om het af te maken, een ‘lang’ zest van citrus.

Recept 2

New York Gin Sour:
 • 35 ml Tanqueray
 • 35 ml sinaasappelsap (liever zuur dan zoet)
 • 17,5 zoet (zoals honing, agave, dat rijtje uit de do’s & dont’s)
 • 5 ml eiwit (gepasteuriseerd of een vers ei)
Hard Shake de bovenste ingrediënten om het eiwit lekker romig te krijgen. Strain in een tumbler over ijs en een goede slok rode wijn om af te maken.  Voor de zoetekauw is rode Port zeker een aanrader i.p.v. de rode wijn.
Als garnituur is rozemarijn een leuk garnituur en werkt goed met de diepere smaken, onze huis sommelier/ bartender man van de dranken, brandde de rozemarijn in de bar en dan wordt de naam van de cocktail…The Chrismas tree is on fire.

recept 3

Klassiek gezien is de grashopper met crema de mentha, maar verse munt en steranijs heeft onze voorkeur. Heb je het al door? Bij Bart zijn we eigenwijs en passen we klassieke recupturen gewoon aan naar eigen smaak.
Grinch-hopper:
Begin met de ‘munt room’ dus lekker wat lobbig geklopt slagroom zoals je dat in een Irish Coffee zou doen, maar dan met wat verse munt erdoorheen, twee takken fijngesneden is een goede hoeveelheid, geen overdaad.
 • 35 ml Gin
 • 15 ml Chocolade likeur
Samen in het glas over ijs, gestirred,  gebruik hier een mooi Goblet Glas voor.Hieroverheen schenk je (ja hij moet nog schenkbaar zijn) room met verse munt. Als garnish een draai noodmuskaat en een steranijs-je bovenop!

Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol