2 juli 2019, door Nina van Hilst

Tegen de plastic soep: Guppyfriend

2 juli 2019, door Nina van Hilst

Tegen de plastic soep: Guppyfriend

We mochten mee op de boot van Kapitein Iglo. Dat alleen was al groot feest natuurlijk. Maar we leerden er ook nog een aardig lesje over schone oceanen. Omdat het Kapitein Iglo’s 60e verjaardag was - en een kapitein maar weinig nodig heeft in zijn leven - heeft zijn feestje het thema #HelpMeeAanEenSchonereZee. En een van de cadeautje die de Kapitein weg gaf, was deze waszak van Guppyfriend. Tegen microplastics en de plastic soep. Zo easy kan groen doen zijn.

Guppyfriend

Guppyfriend

We hadden er heus wel van gehoord hoor. Dat je synthetische kleding als polyester en nylon deeltjes plastic vezels verliezen tijdens het wassen. En dat deze deeltjes zo klein zijn dat ze niet door filters worden opgevangen. En dan dus linea recta via het riool en de waterzuivering doorstromen naar de zee. Niet ok. Helemaal niet als deze weer worden opgeslurpt door visjes die mogelijk weer op jouw bord belanden. En als je dan denkt dat synthetische kleding uitbannen de oplossing is, wrong thinking. Ook veel katoenen kleding bevat toch synthetische deeltjes. Dus een reminder voor een oplossing van dit probleem was van harte welkom.

En de oplossing is er in de vorm van de Guppyfriend. Onze nieuwe plastic warrior vriend. Je stopt je synthetische kleding in de waszak en 99% van de vrijkomende microvezels blijft in de zak achter. De waszak is gemaakt van polyamide. Wat gek genoeg ook een plastic is maar niet uit losse vezels bestaat. En daarmee ook slijtvast is. De achtergebleven microvezels kun je na het wassen zo uit de zak halen en bij het restafval gooien. Doe je de microvezels bij het plastic afval, bestaat de kans dat het weg waait bij de verzameling hiervan en zo alsnog in de natuur belandt. Ook werken ze aan een filter om direct in de wasmachine te plaatsen. Helaas is een goed werkend filter er nog niet. Dus tot die tijd kunnen we gezamenlijk al heel wat kilo’s microplastics uit de oceanen besparen door het gebruik van onze Guppyfriend. Een kleine moeite met een groot effect tegen de plastic vervuiling. Danku, lieve Kapiteit Iglo, weer wat geleerd.