12 mei 2016, door Maartje

The Feeders, Amsterdam

12 mei 2016, door Maartje

The Feeders, Amsterdam

The Feeders. Dat begint al prettig. We like to be fed. Maar wat is het? Nou dit: twee Noorse vriendinnen, Julia en Marthe, die elkaar ontmoet hebben op de Hotelschool Den Haag, dus niet in Noorwegen, toevallig, die fijne vriendinnen zijn ruim een jaar geleden een foodtruck begonnen: The Feeders. Een foodtruck? Jazeker, dat vonden zij een namelijk waanzinnig goed idee. Dus werd er een uit elkaar gevallen caravan gekocht, met elektriciteit geklooid, verf gekocht en verf gesmeerd. En daar stond de truck dan, in al zijn glorie. Trots. Dat was één. Maar dan moet er ook nog gekookt worden.... Kunnen de dames gelukkig heel goed: de The Feeders Pita's, de signature dish, zijn onvolprezen. Voordat er een pita op het menu komt, wordt alles meermaals (serieus vaak) geproefd, maar als-ie goed gekeurd is, dan is-ie ook goedgekeurd. Alle pita's hebben klinkende namen zoals Deadly Delicious of Veggie Lover; klinkt niet alleen goed, zo smaakt het ook.

Waar je één en ander halen kunt? The Feeders zijn te vinden bij de Rollende Keukens (het Pinksterweekend van 2016) maar ook op festivals als Verknipt of Welcome To The Future. Maar de meiden zijn de beroerdste niet... ze deelden met ons het recept van onze favoriet, de Deadly Delicious Pita! Heel eenvoudig is 'ie niet, die Deadly Delicious Pita, maar 1) wat ga je anders doen het hele lange weekend? en 2) dan héb je ook wat! Geen tijd? Op naar de Rollende Keukens dan toch maar.

Ps. Houd de dames in de gaten want naast The Feeders hebben ze nog een ander concept in ontwikkeling. Daarover... snel meer! The Feeders

feeders2
THE FEEDERS’ DEADLY DELICIOUS CHICKEN GYRO
Voor 4 personen

Ingedriënten:
480 gram vrije uitloop of organische kippendijen
1 komkommer in lange stukken gesneden
50 gram rucola
100 gram gesneden rode kool
Verse koriander
4 Griekse pita’s
1 grote rode ui
100 ml appelcider azijn
2 theelepels fair trade suiker
100 ml kokend water
Citroenschil

FeedMe Saus:
300 ml volle Griekse yoghurt
Citroensap van ¼ citroen
Citroenschil van 1/3 citroen
Sriracha saus
2 teentjes knoflook, geroosterd en geplet
1 handvol verse koriander
Zout / Peper

Gyro Marinade:
2 eetlepels chili poeder, gedroogde oregano en thijm
1 eetlepel gemalen coriander, komijn en gedroogde peterselie
½ eetlepel paprika poeder en knoflookpoeder
Griekse olijfolie
Citroensap en citroenschil

Instructies
In zuur gelegde rode ui:

Kook het water en haal het van het vuur af om af te koelen. Voeg gelijk de suiker toe en roer deze door het
water heen totdat de suiker is opgelost. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en snijd de ui ondertussen in dunne ronde schijfjes. Vul een weckpot met de appelcider azijn, het suikerwater, citroenschil en de uienschijfjes. Roer dit voorzichtig door elkaar en laat dit in de ijskast staan tot ongeveer 1 - 2 uur voordat je het gerecht gaat serveren. De uitjes blijven lang goed in de ijskast, maar na een dag gaat wel de crispiness van de ui af, en dat is wil je eigenlijk niet!

FeedMe Saus:
Snijd de koriander fijn. Mix al de ingredienten voor de FeedMe saus in een schaal, waarbij je begint met de yoghurt
en eindigt met de koriander. De saus goed op smaak krijgen is een kwestie van proeven. Wees voorzichtig
met het toevoegen van het citroensap en de Sriracha. Zet de saus voor ongeveer 1 - 2 uur in de ijskast.

De Gyro kip:
Verzamel alle Gyro ingrediënten in een schaal. Doe de kip samen met de marinade in een luchtdichte zak (met zip) en
zet dit voor een uur in de ijskast (of voor een nachtje, wat jouw voorkeur heeft). Kook de kip voor ongeveer 3 uur sous vide of - als dit, heel begrijpelijk, te ingewikkeld is - laat de kip voor ongeveer 20 minuten in de oven op 250 graden garen tot de kip zelf 75 graden is (deze kip wordt niet vanzelf zo lekker, dit kost werk). Haal daarna de kip uit de oven en laat deze bedekt afkoelen.

Serveren:
Warm de pita's op in een pan met een beetje olijfolie door ze  aan iedere kant voor ongeveer 30 sec te bakken. De pita's zijn dan lekker zacht en lichtbruin. Leg op de pita's 120 gram kip en een schepje groenten. Eindig met de saus en de koriander. Vouw de pita's als een wrap en drink er, voor al jouw noeste arbeid, een heel, héél koud (en verdient!) witbiertje bij.

Please, FEED US!