Nederland, Den Haag5 december 2016, door Maartje

The Foodmaker, Den Haag

Nederland, Den Haag, 5 december 2016, door Maartje

The Foodmaker, Den Haag

Nieuw, nieuw, nieuw en verser dan vers van de pers! Daar is The Foodmaker, al bekend in België maar nu voor het eerst ook in Nederland, en wel in onze Hofstad in een prachtig ruim pand vlakbij Den Haag Centraal. Bij binnenkomst loop je meteen tegen de grote salad bar aan, een groot walhalla voor al wie salades blieft. Al is hier zeker geen sprake van een wijzend vingertje of #fitgirlsonly, bij The Foodmaker is het gewoon een kwestie van eerlijk en gezond eten, zonder poespas. Gewoon gezond en voedzaam voedsel, dat is waar The Foodmaker voor staat. Zo hebben ze ook een behoorlijke support group aan sporters achter zich, wat dacht je van tennisster Kim Clijsters en wielrenner Tom Boonen die zweren bij the Foodmaker?

Eigenaar Lieven (gotta love dat Vlaams) is ontzettend gepassioneerd, en dat proef je terug in alle gerechten. Lieven wil het beste van het beste, en als je daar niet de perfecte producten voor kan vinden, verbouw je die toch lekker zelf? The Foodmaker heeft dus eigen grond waarop ze hun producten verbouwen, BAM, keihard onbespoten en puur. De opa van Lieven was groenteboer, dus het zit hem in het bloed. En dat merk je. Moeders helpt met recepten, en ook Vlaamse chef Edwin Menue helpt Lieven met zijn gerechten. En wat voor gerechten: aan de salad bar kun je scheppen tot je een ons weegt (zo vol als je bord kan, het mag van Lieven) en de verse pasta’s en salades (of “slaatjes” op zijn Vlaams) zijn om te smullen. Vergeet de dressings niet, die zijn op basis van yoghurt. Gezond, en eigenlijk ook veel lekkerder, weer eens wat anders dan overheersende mayo die ervoor zorgt dat je de verse groenten niet meer proeft.

the-foodmaker-den-haag-3

Neem je salad bar aanwinsten mee voor onderweg of maak een keuze uit de vele kant en klaar maaltijden uit de koeling. Ze hebben veel, van samengestelde salades voor een energy boost tot rijkgevulde curry’s om thuis op te warmen. Heerlijke soepen (de Thaise kippensoep, amai!), een ruime keuze aan ontbijt (nog even snel op weg naar je trein?), zoetigheden (van mueslirepen tot brownies) en gezonde sapjes en infused water met bijvoorbeeld komkommer en dille. Maar in plaats van on the go leent het ruime pand zich ook uitstekend om gewoon lekker gezellig neer te ploffen aan een hip tafeltje en daar te genieten van je salad bar opschepkunsten.

the-foodmaker-den-haag-2

Het design is modern en eigentijds, met een tikkeltje art deco. De salad bar is de ultieme eyecatcher maar de rest van het interieur doet daar niet voor onder. Bij binnenkomst links kun je zitten aan een lange tafel en pluk je zelf van de verse kruiden en eetbare plantjes op tafel om je gerechten te toppen. Zelfs de vloer van The Foodmaker is trouwens biologisch verantwoord, want van bamboe. Cartoonist Jeroom (je kunt hem kennen als besnorde grappenmaker uit de Vlaamse Slimste Mens) maakte toepasselijke grappige opvallende prints voor The Foodmaker (#makingkillersalads) die het helemaal afmaken. Sla je rechtsaf als je binnenkomt dan vind je leuke mintkleurige zitjes en groene banken met kleine marmeren tafeltjes om neer te strijken met je laptop. En dan is er ook nog een leuke trapsgewijze zithoek met kussentjes. Gezellig ten top. Maar je kunt er ook – hold your breathtafeltennissen (hadden we al gezegd dat het groot was?) of lekker aan het raam zitten om de mensenmenigte te aanschouwen die van en naar Den Haag Centraal trekt. Topplek en een heerlijke (letterlijk) aanwinst voor Den Haag. The Foodmaker.