Marokko10 mei 2024, door Merche Ariza Gallego

Een mini-guide voor Fes, Marokko

Marokko, 10 mei 2024, door Merche Ariza Gallego

Een mini-guide voor Fes, Marokko

Marrakesh is inmiddels bekend terrein, alhoewel we de stad bij Barts Boekje nog lang niet hebben uitgespeeld. Mocht je helemaal into Marokko zijn, dan wil je de culturele hoofdstad Fes zeker niet overslaan op je eerstvolgende trip. Het is de oudste stad van Marokko, waarvan de hele medina – de historische binnenstad – op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het bekende plaatje van Fes is de Chouara tannerie, een van de drie leerlooierijen in de stad en tevens een van de oudste ter wereld. Er is meer dan genoeg te beleven in deze eeuwenoude stad. De beste tips voor een eerste bezoek aan Fes zetten we op een rij voor je, waarvoor twee of drie dagen al genoeg is. Vanuit Fes pak je eenvoudig een rechtstreekse trein naar Marrakesh, die stopt in onder andere Meknes, Rabat en Casablanca. Maar nu eerst Fes in de spotlight.

Sightseeing in de medina

Sightseeing in de medina

Laat je pumps maar thuis en trek je wandelschoenen aan, in Fes zijn er nogal wat heuvelachtige straten. De medina heeft ontelbare straten en steegjes om in te verdwalen, souks om hebberig van te worden en een grote hoeveelheid aan katten en sjezende mensen op scooters.

De beste tip? Begin je bezoek aan Fes met een tour guide. Je hebt meteen de belangrijkste highlights gezien en je krijgt een overdosis aan informatie over de stad (toch wat interessanter dan het zelf opzoeken op je telefoon), plus het is héél leuk. Wij deden de free walking tour van GuruWalk, een drie uur durende wandeling waarin de local Abderrahime – die een rating heeft van 5/5 – je alles over de stad vertelt in het Engels. Doen!

Overnachten in Fes, Marokko

Overnachten in Fes, Marokko

Vergeet grote hotels, slapen in Marokko doe je in een riad – een traditioneel Marokkaans huis met een binnentuin. Op Booking.com barst het van de opties waardoor de voorpret voor je reis alsmaar leuker wordt. Een (klein) zwembad is geen overbodige luxe als de temperaturen ver boven de dertig graden liggen. Ook met die wens zijn riads te vinden voor ieder budget. Het grote voordeel van Fes is dat de prijzen aan de lage kant liggen en dat het ontbijt er vaak al bij inbegrepen is. Je kunt al leuk overnachten in een riad in Fes voor minder dan drie tientjes per nacht.

Eten en drinken

Eten en drinken

Op negen van de tien menu’s staat tagine, het bekendste Marokkaanse stoofgerecht met vlees, vis of vega. When in Morroco moet je er ten minste één hebben geprobeerd, net zoals couscous of een pastilla (een soort filodeeg gevuld met groenten of vlees: een Marokkaanse specialiteit). De lekkerste vegetarische pastilla aten wij bij restaurant Nayar en een goede tajine bestel je bij Dar Hammad. Wil je Marokkaans eten met een Westerse twist? Ga dan vooral naar Mom’s Touch.