29 november 2023, door Sanne Carbaat

Kies je sportschool bewust

29 november 2023, door Sanne Carbaat

Kies je sportschool bewust

Wanneer je voor het eerst (of weer na een lange tijd..) naar een sportschool gaat, kan het best onwennig zijn. Je kent de ongeschreven regels niet, je hebt geen idee wat je kunt verwachten, online kan je wel het een en ander vinden maar het blijkt in de praktijk toch lastiger. Plus die zin die je altijd moet maken! Daarom helpen we je graag op weg met wat tips voor in de sportschool.

kleding

kleding

Voor velen is het dragen van de juiste kleding een groot ding, juist ook in de sportschool. Je wilt er toch een beetje representatief uitzien. Ja, is leuk, maar dat het een beetje comfortabel is, is het allerbelangrijkste natuurlijk. Liever een lekker zittende legging of korte broek, dan de meest hippe die afglijdt. Één van de meest belangrijke sportkledingstukken die gewoon echt goed moeten zitten, zijn de sportbeha. De juiste sportbh kopen is een prioriteit. Voor de meer intense trainingen of bijvoorbeeld bij cardio is het verstandig om een shock absorber ultimate run aan te hebben. Bij veel en intens bewegen zorgt dit voor de juiste ondersteuning en het ziet er nog mooi uit ook.

Gewichten

Gewichten

Als je begint met sporten zit niet iedereen op hetzelfde niveau, daarom is het handig om samen met een medewerker – of iemand die er verstand van heeft – te kijken naar de juiste gewichten voor jou. Je wilt je spieren trainen maar je wilt ze niet overbelasten en er een blessure aan overhouden. Je spieren kunnen door te zware gewichten kapot gaan en dat is het laatste wat je wilt.

Schema maken

Schema maken

Het maken van een schema als je naar de sportschool gaat is een goed idee om precies te weten wat je die dag moet doen. Als je een schema hebt dat gefocust is op wat je wilt bereiken, zul je sneller progressie zien dan wanneer je maar iets doet. Drie keer per week naar de sportschool te gaan, is een mooi begin en zo geef je je lichaam ook genoeg rust tussendoor. Zorg dat je een goed schema hebt, waarbij je over drie dagen verschillende spiergroepen kunt trainen. Schema’s kun je maken samen met een fysiotherapeut of met een medewerker van de sportschool. Sommige sportscholen bieden dit zelf aan, bij anderen zou je het eventueel kunnen vragen. Op internet vind je ook sportschema’s, maar niet zijn dan natuurlijk niet persoonlijk voor jou gemaakt.

De sportscholen die 24 uur per dag open zijn hebben niet altijd personeel en daarom zijn het niet de beste sportscholen om naar toe te gaan als je hulp nodig het en feedback wilt krijgen op je work outs. Sportscholen met minder flexibele tijden hebben vaak meer support, maar kunnen misschien net niet bij je dagindeling passen.