23 mei 2024, door Maartje

5 tips tegen wespen op vakantie

23 mei 2024, door Maartje

5 tips tegen wespen op vakantie

Vakantie staat voor pure vrijheid en plezier, waar je zeker geen zin in hebt in vervelende wespensteken. Die doen pijn, zijn irritant en kunnen je humeur flink verpesten. Hoewel niemand echt blij wordt van deze beestjes, kom je er bijna niet onderuit in warme landen zoals Spanje, Kroatië of Portugal. En ook in Nederland trouwens kunnen wespen voor veel overlast zorgen. Een bekend tafereel: je zit gezellig met iets te drinken en te eten op een terras, maar de wespen vinden je hapje en drankje net zo lekker. Ze blijven irritant om je heen zoemen, en landen op je eten of in je drinken. Ze lijken gewoon helemaal niets aan te trekken van je pogingen om ze weg te jagen. Mocht er een nest in de buurt zijn, moet de eigenaar natuurlijk het wespennest verwijderen. Dat is helaas niet altijd de oplossing, want soms is er geen wespennest in de buurt om te verwijderen.

Dus, wat kun je ertegen doen?

Draag de juiste kleding

Draag de juiste kleding

Wespen houden van geel en wit, omdat ze die kleuren associëren met bloemen en fruit. Draag jij dus graag die kleuren? In dat geval kunnen wespen denken dat je iets lekkers bent en naar je toe komen. Om wespen op afstand te houden, kun je dus beter kleding in kleuren zoals groen, blauw of rood dragen. Zo val je minder op voor deze beestjes en kun je rustiger van je vakantie genieten.

Berg eten goed op

Een handige tip: als je buiten eet, zorg dan dat je eten goed opgeborgen is. Wespen zijn gek op zoetigheid en hebben een goede neus voor lekkere dingen in de buurt. Dus pak je eten goed in. Gebruik bij voorkeur dicht te maken zakjes of bakjes. Zo houd je wespen weg van je eten en kun je zonder zorgen genieten van je picknick of barbecue.

Gebruik geen parfum

Gebruik geen parfum

Heb je er wel eens aan gedacht dat wespen gek zijn op de geur van parfum en aftershave? Ze kunnen door deze luchtjes naar je toe komen omdat ze denken dat je interessant voor ze bent. Als je geen wespen om je heen wilt tijdens je vakantie, kun je dus beter geen parfum of aftershave opdoen. Hetzelfde geldt voor andere spullen die lekker ruiken, zoals haarlak, om te voorkomen dat je ongewild wespen aantrekt.

Blijf kalm

Een goede tip om wespensteken te vermijden is om kalm te blijven als er wespen in de buurt zijn. Wespen kunnen namelijk agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Ga dus niet slaan of zwaaien, maar blijf rustig en loop langzaam weg als ze te dichtbij komen. Door rustig te blijven, is er meer kans dat de wesp interesse verliest en wegvliegt.

Gebruik munt en kruidnagel

Gebruik munt en kruidnagel

Je kunt ook natuurlijke middelen gebruiken om wespen weg te houden. Wespen zijn niet dol op de lucht van munt, kruidnagel en eucalyptus. Als je wat muntolie op je huid smeert of een schaaltje met kruidnagels op je tafel zet, zullen wespen voorlopig weg blijven. Heb jij dus vaak last van wespen op vakantie of thuis? Volg dan deze tips!