Nederland, Den Haag18 mei 2019, door Barts Boekje

Het zou verplicht moeten worden: de Tong Tong Fair 2019 komt er aan

Nederland, Den Haag, 18 mei 2019, door Barts Boekje

Het zou verplicht moeten worden: de Tong Tong Fair 2019 komt er aan

Specerijen, sfeer en sympathie. Als je de Tong Tong Fair zou moeten samenvatten in drie woorden, is dit wat er bij ons naar boven komt. Het festival waar de Indische cultuur wordt gevierd strijkt op 23 mei weer neer op het Malieveld in Den Haag.

Tong Tong Fair 2019

Tong Tong Fair 2019

Maar natuurlijk, de Tong Tong verdient meer uitleg dan slechts drie woorden. Want waarom de Tong Tong Fair? Het antwoord is superduper logisch. Gevalletje zó logisch dat we het antwoord op die vraag bijna moeilijk vinden. Maar het leuke aan logisch nadenken: als je even een momentje neemt, komt het vanzelf. Dus neem je moment, kijk even om je heen en je ziet het vanzelf: de Indische cultuur zie je overal terugkomen in Nederland.

Dat valt op hè. En logisch ook. Want na de dekolonisatie van Nederlands-Indië kwamen zo’n tweehonderdduizend Nederlanders en Indische Nederlanders voorgoed terug naar Nederland. Het is daarom ook logisch (we houden ‘m erin) dat 3 op de 4 Nederlanders een link heeft met Nederlands-Indië. En als je bedenkt dat Den Haag de stad bij uitstek was waar de terugkeerders zich vestigden, dan is het dus eigenlijk – komt ‘ie weer – hartstikke logisch dat op het Malieveld in Den Haag deze grootste Indische happening van de wereld plaatsvindt. Sterker nog, tegen het einde van de negentiende eeuw had bijna iedere Hagenaar wel een familielid of kennis die als ambtenaar, militair of in dienst van een bedrijf in Indië woonde.

De Tong Tong Fair mag je daarom gerust zien als een brug, schakel, you name it, een samenzijn waar Oost en West elkaar ontmoeten, vieren en inspireren. Naast talloze smaken kun je ook van andere dingen proeven: er is theater, kunst, dans, muziek, ontwerpers. Oh, en je kunt er heel fijn shoppen. Ja, je hebt eigenlijk geen fantasie nodig om je voor even in Zuidoost-Azië te wanen. En hey, wanneer kun je nou fantasieloos in Nederland op vakantie zijn? Tada, Tong Tong!

Dan nog even wat leuke Tong Tong trivia:
– het evenement bestaat al sinds 1959 (!)
– in de beginjaren vooral nog bekend als Pasar Malam Tong-Tong/Besar
– meer dan de helft van de deelnemers reist exclusief voor de Tong Tong Fait vanuit Zuidoost-Azië naar Nederland
– er worden zo’n 80.000 bezoekers verwacht (!)
– het is eigenlijk gewoon een internationale beurs, food event en cultureel festival in één (echt zeg maar exact de mix die we leuk vinden)
Vanaf 23 mei t/m 2 juni op het Malieveld Den Haag, zie je daar!