16 maart 2018, door Toine Legters

Travel Guide Tulum Mexico – Deel 1: 14 x Slapen

16 maart 2018, door Toine Legters

Travel Guide Tulum Mexico – Deel 1: 14 x Slapen

Tulum... Mexico... Juist, gitaarmuziek. Tulum... Mexico... Het dorp van al onze dromen. Want my oh my wat een hemel op aarde is dit dorp. Jubel. Jubel. Jubel! Tulum is, kortweg, een bohojungledorp gelegen aan de Caribische azuurblauwe zee. Zie je het voor je? Al aan het boeken? Ja? Dan volgt (toch) een debacle: het ene Tulumse logeeradres is nog beter dan het andere. Keuzestress ten top. FOMO. Hoe je het noemen wil. Probeer maar eens een besluit te nemen tussen een van deze toppers uit de ultieme Travel Guide Tulum Mexico - Deel 1: 14 x Slapen.

"

Deel 2 (Eten & Drinken) vind je door enkel een klik op deze knop

"

Papaya Playa Project

Papaya Playa Project

Papaya Playa: het pareltje van Tulum. Niet alleen om het uitermate fijne verblijf, daarover hier meer, maar ook zeker omdat ook als niet-hotelgast je er prinsheerlijk kan vertoeven. Papaya Playa is en blijft favoriet, zelfs al zijn we er al drie keer geweest. Of nou ja, een van de. Maar… Kun je een kamer boeken, boek! En anders volstaat een dag op het strand voor Papaya Playa ook helemaal prima. Want: the place to be! Een feestje? Ja hoor, ieder weekend.

Casa Malca

Casa Malca

Top. Of. The. Bill. Casa Malca is een plaatje. Zo uit de Vogue gestapt. Te. Prachtig. Goed. De realiteit: Casa Malca kost zomaar vijf meiers voor een nachtje slapen. Mocht je het ervoor over hebben, DOEN, maar mocht het wat te veel zijn dan kan je ook een mailtje sturen naar Casa Malca en dan mag je naar binnen voor een dagje op het Casa Malca strand. Ook not too shabby. Want dat is het dus ook nog eens: je mag er alleen heen als gast. Maakt het des te aantrekkelijker. Interessant feitje: het was ooit het huis van Pablo Escobar. En je kan veel over hem zeggen maar hij heeft potverdorie wel een bloedmooi huis neergezet.

Casa Violeta

Casa Violeta

Het geruis van de palmbomen, de denderende golven, uitzicht over het lange strand… Mocht je wat eurootjes over hebben, rol ze dan vooral richting Casa Violeta in Tulum. Want eerlijk is eerlijk: het is geen koopje. Heb je die paar extra knaken over, sla ze dan hoer stuk. Casa Violeta is opgericht door Karla Gutierrez. Karla wilde af van die dagelijkse drukte, lijstjes, to do’s en een plek oprichten waar mensen dat dus konden ontsnappen en dat werd Casa Violeta. En het is haar gelukt hoor: we waren totaal van de wereld. Het is er luxe. Chique. Mooi. Rustig. En meer van dat.

Maxa Camp

Maxa Camp

Op het witter dan witte strand voor de azuur blauwe zee werd het Maxa Camp opgezet door een jonge club vrienden die hun Maxa Camp voor het eerst op poten (en wielen en stokken en aan touwen) zetten in Burning Man in 2016. Dat was, uiteraard, een succes – volop zon, muziek, hippie vibes en goed (irritant knap) volk, wat wil een mens nog meer. Datzelfde kon best een stukje verderop nog een keer en Tulum, Mexico werd de plek. Maar Maxa Camp gaat door en Maxa Camp Tulum is niet meer. De volgende stek? Hoogstwaarschijnlijk Mykonos (Griekenland) werd er aan ons verteld. We houden het in de gaten!

Hotel Nômade

Hotel Nômade

Knap. Knapper. Knapst. Dat is Nômade Tulum. Wat een plaatje. Het hotel is boho-cool ten top. Kussens op het zand, franjes aan lampen, eten vanaf een dienblad op de grond, kleden overal en dan op zijn allerbest tot uitvoer gebracht. Dit gaat uiteraard wel gepaard met bijbehorend publiek dus wees voorbereid op de hipste toeristen (die overigens ook versierd zijn met franjes). Dus: buik in, kin omhoog en paraderen maar.

Prana Boutique Hotel

Prana Boutique Hotel

In een dorpsstraatje, achter een paar grote deuren, vind je de oase van rust die Prana Boutique Hotel heet. Prana Boutique Hotel is net een jaar open en de nieuwheid straalt er nog aan alle kanten vanaf. Prana telt negen kamers: 6 standaardkamers, 1 suite en 2 lotustenten in de tuin (met eigen badkamer, wat het kameren hartstikke glamping-en maakt), een restaurant, een winkeltje, een ruim zwembad om in rond te spartelen en een onwijs leuk barretje. Bij dat leuke barretje worden vissenkommen van cocktails klaargemaakt die je meeneemt naar het pootje baden: prrrima.

Maya Resort Tulum

Maya Resort Tulum

Een resort. In Mexico. Maar nee, het Maya Resort Tulum Mexico is niet het type all-inclusive en foute feestenNee, we hebben het hier over het type rust, orde, regelmaat. Yoga, gezond eten, zon, zee en strand. Dát is Maya Resort Tulum in Mexico. Een prachtig park aan de zee met een uitgebreid scala aan 49 mooie huisjes. Daar in de jungle wandel je zo mega zen naar je huisje toe. Het leuke: zelfs het goedkoopste huisje ziet er gezellig en zelfs ruim uit. En het strand is je achtertuin.

Tulum Art Club

Tulum Art Club

De naam zegt het al, er hangt Art, het ziet er Arty uit en er is Art te koop. Helemaal leuk. Nog leuker: er wordt een verdomd lekker ontbijt (of lunch) op tafel gezet waarna je geen pap meer kan zeggen. Naast de winkel/lunchtentje is er precies één kamer te huur bij de Tulum Art Club. Daarachter in de tuin, trapje op en dan heb je de plek helemaal voor jou alleen. Vintage inrichting does the trick: alles hartstikke knap.

Blue Sky Hotel

Blue Sky Hotel

De kamers van het Blue Sky Hotel zijn – honestly – niet helemaal en vogue zoals dat het geval is bij veel van de andere Tulumse hotels maar er staat een groot (groot!) fluffy bed, de badkamer is well equipped en, kers op de taart, iedere kamer heeft een fijn terras. En die is groot joh! Met tafel, loungestoel en hangmat. Genoeg plek om uit te rusten (nogmaals: dat is key bij het Blue Sky Hotel). Alles gewoon zomaar voor jezelf. De mensen van Blue Sky doen er alles aan om het voor jou zo leuk en relaxed mogelijk te maken.

Azulik

Azulik

Nog eentje in het rijtje buiten gewoon mooi en buiten proportie duur: Azulik. Een superdeluxe eco resort aan het blauwer dan blauwe water van de Tulumse zon. Er is geen elektriciteit behalve dan een opladertje op de kamer want zonder telefoon wil je daar niet zitten want alles moet worden vastgeklikt op de mooiste vakantiekiekjes bij Azulik. Azulik is er ook alleen voor de hotelgasten, genoeg celebrities worden er gespot, maar je kan ook op het strand liggen. Kost je 40 dollar per persoon. Eerlijk is eerlijk dan lig je bij een ander strand net zo lekker.

Wish & Live Hotel Tulum

Wish & Live Hotel Tulum

Met beide benen op de grond. Een betaalbaar en leuk hotel in Tulum (Mexico) bestaat dat ook? Ja! Dat bestaat. Hier het bewijs: Wish & Live Hotel Tulum. In het centrum van Tulum, niet het strandcentrum maar het dorpcentrum, liggen de twee vlakbij elkaar. Wish Tulum is de nieuwe van de twee, geopend eind vorig jaar, simpel ingericht maar wel met een touch van dat Tulumse Bohosfeertje. Hoe kan het ook anders.

Be Tulum

Be Tulum

Hashtag takemeback voor het Be Hotel in Tulum alsjeblieft. Het heerlijke blauw-witte hotel staat net als de rest van het dorp aan het strand maar net wat verder buiten de drukke ‘stripe’ en is zo heerlijk relaxed dat het de rest toch buitenspel zet. En ook als Be Tulum vol zit wat betreft kamers (of je kunt de ruim 300,- per nacht niet betalen) is het een je-van-het-tip voor een Corona of cocktail aan de strandbar. Maar het moet gezegd, probeer een van de ocean suites te bemachtigen met zicht op de zee vanuit een heerlijk ovaalvormig bad in je vintage-chic kamer.

In eerste instantie kom je waarschijnlijk bij Posada Margherita voor de pasta’s. Je komt er na een wandeling door een tuin vol met een georganiseerde ratjetoe aan potten, flessen, planten en houten tuinhuisjes (geen foto’s maken is onmogelijk, geloof ons). Slapen bij Posada Margherita kan ook: boven het restaurant is een heel betaalbaar hotel.

Ki'Bok

Ki'Bok

Het drukste koffietentje van het Mexicaanse stadje Tulum is Ki’Bok, kun je wel stellen. Van buiten zie je alleen een barretje maar kijk verder dan je neus lang is, dan zie je al snel een klein restaurantje dat hoort bij Ki’Bok, plus binnentuin. Zoals bij veel Tulum-stekken, zijn er ook bij Ki’Bok twee kamers te huur. Een microhotel zoals ze zelf stellen.

"

Meer Tulum lees je hier: Tulum Mexico 
(ps. Naar Tulum vlieg je op Cancun, vanaf daar is het ruim een uur rijden met een taxi, net zolang met een shuttlebusje)

"