9 juni 2020, door Maartje

Tuinklussen in juni

9 juni 2020, door Maartje

Tuinklussen in juni

Ah juni. Tuintechnisch misschien wel de mooiste maand van het jaar... De tuin staat in volle bloei en als je nu de uitgebloeide bloemen verwijderd, blijven de planten langer nieuwe maken. Best of both worlds en dat is meteen je eerste klusje. Want 'de mooiste tijd van het jaar', wil niet zeggen dat je op je lauweren kunt gaan rusten. Nee nee, een beetje tuin is ook (een beetje) werken. Dit zijn de tuinklussen van juni. Juni 2020 om precies te zijn, een juni waarin we een fikse droge periode gehad hebben (en vast ook nog gaan krijgen). 

 

Juni 2020

Juni 2020

Door de droogte van de afgelopen tijd staan veel planten er niet fris bij. Shit. Je kunt ze nu tot ongeveer 10 cm. boven de grond afknippen, wat water (en eventueel wat mest) geven, en  over een paar weken lopen ze weer fris uit. You shall see.

Even opletten als je toch bezig bent: verzamel zaad van de uitgebloeide planten om in het volgende seizoen te zaaien. Bewaar ze in jampotjes op een droge donkere plek.

Maar er valt ook wat te zaaien nu! De tweejarige bloemen om precies te zijn. Tweejarigen zaai je dit jaar en volgend jaar bloeien ze, vandaag die term ‘twee jaar’. Aha. Het voordeel van tweejarige bloemen is dat ze zich uitzaaien (doen ze allemaal lekker zelf en gaat volautomatisch) en je er daarna jaren plezier van hebt. Voorbeelden van tweejarige bloemen wilde je weten? Oke: de muurbloem, damastbloem, engelwortel, stokroos, vingerhoedskruid, verbascum.

Hoe dan?

Hoe dan?

Knip het blad van uitgebloeide bollen. Heb je last van meeldauw, knip dan de plant terug tot 10 cm. boven de grond.

Ook struiken die gebloeid hebben, kun je nu het beste snoeien. Ook de uitgebloeide clematis. Maar de laatbloeiende clematis niet snoeien wat dan zal er geen bloem meer aankomen! 

Bind je tomatenplant vast aan steunmateriaal, vindt-ie fijn. En hij zal het beter gaan doen als hij regelmatig wat mest krijgt. Geef mest waar een hoog kaliumgehalte inzit. Kalium geeft betere en meer vruchten en mest met een hoog stikstof gehalte geeft veel blad.

Uitgebloeide rozen mag je (moet je eigenlijk) ook nu verwijderen. Anders gaat de plant bottels maken en stopt hij met rozen te maken. Wil je niet.

Ook nu doen: het snoeien van buxus en taxus. Maar doe het niet in de volle zon want dan krijg je een bruine plant! Wil je ook niet.

What's cooking?

What's cooking?

Je kunt het hele jaar eetbare planten in pot kopen. Blauwe bessen moeten in zure grond staan: dat wil zeggen dat je ze het beste in tuinturf kunt zetten. Aardbeien, framboos, vijg en druif zet je in gewone potgrond. Daar gaan de komende tijd allemaal vruchten aan komen.

Wat je nu mag gaan zaaien voor de beste oogst? Bonen, spinazie, pompoen, courgette, augurk, komkommer en tomaat; alles buiten want de vorst is, zoals dat heet, nu uit de grond.

O! En breek de uitgebloeide bloemen van de rododendron. Doe dat voorzichtig anders breek je de knop van de bloem af die voor de bloem van het volgend jaar is. Breek ook de bruine bladen uit de plant. Gooi dit niet op je eigen composthoop want dit zijn schimmels. Just saying.

Siertuin

Siertuin

Je kunt prachtige planten in de tuin zetten, maar de combinatie van planten maken een tuin bijzonder. Het is altijd een beetje letten op kleur, vorm van het blad en de bloem, tijd dat de plant bloeit. Dat is vaak uitproberen en rond kijken in andere tuinen.

Op de rechter foto zie je de mini sering. Deze struik ruikt heerlijk. Net zoals de gewone sering. Als de plant is uitgebloeid is het een wat saaie plant, maar voor de reuk zou je hem in de tuin zetten. Snoei vooral veel takken om binnen in een vaas te zetten( in lauw warm water). De gewone sering moet  je na de bloei sterk terug snoeien anders kan hij wel 5 meter hoog worden en zitten de bloemen op grote hoogte.

Gember en knoflook

Gember en knoflook

Wist je dat je heel goed zelf gember kunt kweken? Is zo. Neem een pot met grond, stop in het midden een stuk gember in de grond zodat er ongeveer 1 cm zand opligt. Je moet veel geduld hebben en de grond vochtig houden. Maar dan gaan ze komen, jouw eigen gember stukken.

Zelf knoflook kweken is nog gemakkelijker: stop in september/oktober een aantal teentjes in de grond. Zet er iets bij zodat je onthoud waar ze staan, want ze zijn de volgende zomer pas groot genoeg om te rooien. Weer wat geleerd.

Een boompje zetten

Een boompje zetten

De linker foto is een malus, een mooi klein boompje. Deze bloeit met veel roze bloemen in het voorjaar en op het eind van de zomer komen er kleine appeltjes aan, waar de vogels gek op zijn. De appeltjes doen het ook goed als decoratie.

De rechter foto is de Malus Adams, die is juist ooi donker roze als-ie bloeit. Door dit
boompje in een pot te zetten of door te snoeien blijft het klein. Er kunnen donker rode appeltjes aankomen maar dat gebeurt niet altijd. Door kruisbestuiving is de kans wel groter.