16 januari 2022, door Jose Diepstraten

Tuinklussen in januari en februari – Mama Bart weet hoe en wat

16 januari 2022, door Jose Diepstraten

Tuinklussen in januari en februari – Mama Bart weet hoe en wat

Alhoewel het pas begin januari is, kan het toch al beginnen met kriebelen en begint de voorpret van het nieuwe tuinseizoen.

 

Voor de meeste dingen is het natuurlijk nog veel te vroeg, maar er is toch al genoeg voor te bereiden en klaar te zetten voor het komende seizoen. Lees mee over hoe je erwten zaait, welke bloeiers je nu al klaar kunt zetten en welke fruitplanten je moet gaan snoeien.

Tuinvoorbereidingen in januari

Tuinvoorbereidingen in januari

Zo kun je al wel binnen erwten zaaien. Erwten zaaien? Ja! Neem een pak hele erwten uit de supermarkt. Leg een laag compost of tuingrond op de bodem van een platte bak. Leg daar erwten op en dek af met een laagje grond. Zet de bak op een zonnig plekje en geef regelmatig water. Na enkele weken komen de erwten op. Knip ze af als ze ongeveer 10 cm hoog zijn. Je kunt er meerdere keren van eten. Lekker op een broodje, door de salade of een frissere stamppot.

Wil je deze tijd van het jaar een bloeier in de tuin, plaats dan een Camellia. De nieuwere soorten kunnen tegen strenge vorst en ze ruiken heerlijk, zeker als je een tak binnen in de vaas zet. Enkele nieuwe soorten zijn Yuletide; rood bloeiend van december tot februari. Winter’s Toughie bloeit roze van november tot januari. Jerry Hill bloeit lilaroze. Bij heel strenge vorst stopt de bloei, maar in onze huidige winters zijn het mooie blikvangers.

Als je de Camellia te groot vind en toch iets bloeiends wil, denk dan aan de Helleboris. Deze laagblijvende plant is er in allerlei kleuren. Als je hem al langer in de tuin hebt staan, controleer de plant dan op bruin blad. Hier zit vaak schimmel op, die de hele plant kan aantasten. Gooi de rotte bladeren niet op de compost hoop (want dan krijg je daar weer gezeur).

Met het snoeien van de druivenstruik en kiwi’s moet je niet te lang meer wachten, want de sapstroom komt al vroeg op gang. Bij te late snoei kunnen ze doodbloeien. Ook de bessen kunnen in januari gesnoeid worden. De herfstframbozen kunnen tot de grond terug gesnoeid worden.

Dit is ook een goede tijd om nieuwe plannen voor de tuin te maken. Denk bij de moestuin aan wisselteelt. Als groente steeds op de zelfde plek staan , zijn ze meer vatbaar voor ziekten.

Je kunt alvast zaden en pootaardappels bestellen. Dit is ook de juiste tijd om kalk te strooien. Als er veel mos in het gazon groeit, is dat meestal een teken dat de grond te zuur is. Door kalk te strooien, neutraliseer je de grond. Als je precies wilt weten hoe het met de grond in je tuin gesteld is, kun je een grondmonster nemen en laten onderzoeken bij een tuincentrum.

Controleer regelmatig de kuipplanten in de schuur op schimmel en ongedierte. De kuipplanten mogen af en toe ook al wat water hebben.