Spanje10 december 2018, door Maartje

Ultieme ontspanning: Yoga Shala Sutra Spanje

Spanje, 10 december 2018, door Maartje

Ultieme ontspanning: Yoga Shala Sutra Spanje

In een adembenemende Vallei vol sinaasappel-, amandel en olijfbomen in de Zuid Spaanse country side van Valencia en Alicante, ligt het retreat centre van Namit Kathoria: Yoga Sutra Shala.

Yoga Shala Sutra

Yoga Shala Sutra

De eigenaar van Yoga Shala Sutra, Namit is de naam, komt uit India, heeft over de hele wereld gereisd en gestudeerd en is een soort goeroe. Althans, zo noemt ie zichzelf niet hoor; hij is uiterst bescheiden, en o zo wijs. Onze woorden dus. En nee nee, no worries, we gaan niet zweven hier: Namit heeft vooral ook veel humor en veel zelfspot. We zeiden al: een soort Goeroe. Zo eentje die we kunnen hebben en van ons mag blijven.

Het pand waarin Yoga Shala Sutra huist is gelegen in het meest idyllische dorpje Benissiva, direct naast het petit pittoreske dorpskerkje. Het eeuwenoude pand heeft Ives Klein blue geschilderde raamkozijnen en langs de muren groeit sprookjesachtige klimop.

Zodra je de drempel over stapt kom je binnen in een warm bad: openhaardje aan, boekenkast ernaast, kaarsjes d’r bij, warme roestbruin geschilderde muren, fauteuiltjes eromheen waarin een paar ontspannen ogende twintigers en dertigers opgekruld met boek in joggingbroek en dikke sokken zich genesteld hebben. Hoewel het in eerste instantie toch ff omschakelen is als je zo cold turkey uit de anonieme big city komt, kun je niet anders dan je hier meteen thuis voelen.

En dat gevoel is een rode draad door de week heen. Het retreat wordt gedragen door deze twintigers die ‘de vrijwilligers’ blijken en allen hun eigen talent bezitten, variërend van een vegan cook uit Californië tot een yoga nidra (slaapyoga) teacher uit Zweden.

Wie op zoek is naar het nieuwste, hipste yoga retreat in de coolste, meest fancy design setting moet hier niet wezen. Wie verdieping zoekt (ja ja, we gaan all the way dit keer) is bij Yoga Sutra Shala wél op zijn plek.

Maar liefst 4-maal daags worden yoga klassen gegeven door Namit, afgewisseld door verschillende vrijwilligers. Hatha, Vinyasa, Nidra, Yin… Alles komt aan bod en ieder heeft zijn eigen specialisme waardoor het programma divers is. Gedurende de week worden verschillende workshops georganiseerd, denk: mindfull eten en yoga filosofie, ook kun je stilte dag(en) inlassen. Tevens worden er verschillende ademhalings- en meditatietechnieken aangereikt, waarbij Namit als ervaren teacher absoluut floreert.

Als je tussen de yoga en meditatielessen door geen zin hebt om te keuvelen en/of te filosoferen rond het haardvuur, kun je in alle stilte genieten van een boek in n hangmat in de meditatietuin, de adembenemende views bij de pool of een goddelijke massage. Het strand van Olivia ligt op 15 minuten afstand en hiken in de valley met z’n hoge bergkliffen en meest spectaculaire vergezichten is hier álles, behalve geiten-wollen-sokkig.

Het eten is 3 maals daags een feestje; super vers, organic en volledig plant based. Er wordt zo veel mogelijk gewerkt met seizoens groenten en fruit uit eigen tuin en van local farmers.

Het strand van Olivia ligt op 15 minuten afstand en hiken in de valley met z’n hoge bergkliffen en meest spectaculaire vergezichten is hier álles, behalve geiten-wollen-sokkig.

Het huis heeft 8 kamers, met zowel 1 als 2 persoonskamers en je kunt hier het hele jaar door terecht. Elke zondagmiddag vóór de lunch begint de week met nieuwe gasten. Dat klinkt wellicht een beetje als lopende band werk, maar zo voelt het allesbehalve. Alles wordt hier met veel liefde en persoonlijke aandacht georganiseerd en op vrijdag sluit je de week ceremonieel af, met een bunch nieuwe vrienden from all over the world. (Met wie je die avond de locale kroeg induikt omdat je vlucht pas een dag later vertrekt, dat dan weer wel… Ach, it’s all about the balance 😉