4 februari 2024, door Sanne Carbaat

Zo maak je de perfecte vakantiekiekjes met je telefoon

4 februari 2024, door Sanne Carbaat

Zo maak je de perfecte vakantiekiekjes met je telefoon

Mooie foto's tijdens een welverdiende vakantie: dat vinden we natuurlijk heel belangrijk. We weten als geen ander weten hoe belangrijk dierbare herinneringen zijn voor later. Daarom hebben we een aantal handige tips, zodat je tijdens je vakantie met je telefoon de mooiste foto’s kunt maken.

 

Laten we eerlijk zijn: met de kwaliteit camera’s die we tegenwoordig kennen, is een fotocamera niet altijd meer nodig. Uiteraard zijn er uitzonderingen: probeer maar eens een goede foto te maken op je safari als de leeuwen honderd meters verderop liggen.. Voor wat ‘eenvoudige’ foto’s tijdens je vakantie is een iPhone of Samsung prima.

Bereid je goed voor

Bereid je goed voor

Voordat je direct begint met maken van foto’s, is het handig om je eerst even te verdiepen in de camera. Vaak hebben we namelijk geen idee welke opties er allemaal zijn en is het bijvoorbeeld wel handig dat je de juiste stand gebruikt. Schijnt de zon heel fel, of is het juist donker: het heeft allemaal invloed op je foto. En is waarschijnlijk met een instelling eenvoudig te voorkomen. Neem dus even de tijd om de handleiding door te nemen of zoek online naar trucs voor jouw specifieke toestel. Vergeet overigens ook niet om te zorgen voor voldoende opslag (niets zo erg als tijdens de mooiste zonsondergang van je leven de pop-up ‘je opslag is vol’ te krijgen..). Oh, en bescherming! Zorg voor een goede Samsung S24 screenprotector en één van de vele bijpassende Samsung hoesjes. Mocht je telefoon toch uit je handen glippen, ben je in ieder geval (gedeeltelijk) beschermd.

Het juiste moment

Het juiste moment

Een goede foto hangt vaak af van het juiste moment. Het is dus ook niet vreemd dat ‘echte’ fotografen soms honderden foto’s schieten voordat ze de perfecte hebben. Op vakantie een beetje zonde van je tijd, maar is het wel belangrijk om je bewust te zijn van bijvoorbeeld de achtergrond van het beeld. Een zonsondergang of een pittoresk straatje tijdens de schemer of ‘golden hour’ kunnen bijvoorbeeld prachtige foto’s opleveren. Ook kan het verstandig zijn om vroeg op te staan en de drukte voor te zijn. Vooral handig wanneer je een toeristische trekpleister wilt vastleggen.

De juiste compositie

De juiste compositie

Een sterke compositie kan een foto maken of breken. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar is heus niet zo! Denk bijvoorbeeld goed na over wat je precies wilt vastleggen en probeer je onderwerp zo goed mogelijk in beeld te brengen. Een simpele truc die je hierbij kan helpen, is de regel van derden. Verdeel je beeld in negen denkbeeldige vlakken door twee horizontale en twee verticale lijnen te trekken. Plaats vervolgens het belangrijkste element van je foto op één van de snijpunten van deze lijnen. Sommige recentere telefoons hebben deze opties automatisch al. Als je bijvoorbeeld een foto van een palmboom wilt maken, dan zet je die niet in het midden van de foto, maar op een-derde van de linker- of rechterkant.

Speel met perspectief

Speel met perspectief

Het gebruik van verschillende perspectieven kan je foto’s extra dynamisch maken. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een foto vanaf de onderkant te nemen, zodat het object een stuk groter lijkt dan het in werkelijkheid is? Of zorg dat je een object (een glas wijn, een blad, een bloem etc) heel erg op de voorgrond hebt, zodat die wazig is, en de achtergrond scherp (of juist andersom, afhankelijk van waar je op wilt focussen). Door te spelen met verschillende hoeken en standen, zul je zien dat ‘gewone’ foto ineens een stuk levendiger en dus ook leuker is.