15 mei 2021, door Maartje

Vakantieplannen (voor de zomer van) 2021: dit kan wel en dit kan (nog) niet

15 mei 2021, door Maartje

Vakantieplannen (voor de zomer van) 2021: dit kan wel en dit kan (nog) niet

Het kan bijna niet anders, of jullie vragen je, net als wij, bijna iedere dag wel een keer af of er nog een zonnig reisje in zit deze zomer. Ons mooie Europa verkennen... Het antwoord hebben we niet, en truth be told: dat heeft niemand nog. Het hangt allemaal af van de ontwikkelingen wat betreft de bestemmingen, ziekenhuisopnames en natuurlijk: het vaccin gevonden. Wanneer dat goedje in een potje zit en bij 'de mensen thuis' kan komen. Want: gezondheid voorop.

Echter, we zijn Barts Boekje, en hoewel we met liefde, plezier en heel veel bezieling onze tips delen over duurzaamheid en bewust zijn, interieur, kids en andere binnenblijftips, begon deze website uiteraard als een platform voor reizen. Weekendjes weg, lange verre vakanties en etentjes in eigen land. We zouden liegen als we zouden beweren dat we dat niet missen. Bij Bart zijn we enorm van de kleur geel gaan houden... Want geel staat voor: alleluja, we mogen weer! We mogen weer die koffers pakken en ons paspoort opsnorren. Waar gaat de reis heen:

Let go? Of toch nog even niet?

Let go? Of toch nog even niet?

Zodoende volgen we de ontwikkelingen op de voet, hebben we een hotline met onze vrienden van TUI en speuren we internet, TV en kranten af naar actuele, informatieve én – belangrijk – correcte informatie (er wordt immers genoeg gegist en gespeculeerd, daar heb je ons niet voor nodig).

 

First things first: geel is nog altijd niet groen. Dat betekent dat er risico op de loer ligt. Check daarom ook goed welke lokale coronamaatregelen er gehanteerd worden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Waar gaan we heen?

Curaçao en Aruba: op Curaçao gelden aparte maatregelen. Zo is er op dit moment nog een avondklok vanaf 21:00. Is een bezoek aan het strand (mits een privéstrand tot de optie) niet toegestaan buiten 04:30-9:00 of 16:30-18:30 om. Op de derde dag bij aankomst is een antigeentest verplicht en bij terugkomst in Nederland ga je 10 in quarantaine. Bovendien zijn de terrassen geopend, behalve op zondagen. Een vakantie naar Aruba is iets soepeler. De avondklok gaat vanaf 00:00 in en restaurants zijn geopend tot en met 23:00.

Ook landen als Finland, Ierland, Malta, Sint-Maarten en Thailand hebben geen negatief reisadvies meer. 

 

Portugal: van boven naar beneden, van links naar rechts: heel het Portugese land kleurt geel. Inclusief de eilanden. Over het algemeen gelden hier dezelfde regels als in Nederland: regelmatig de handen wassen, social distancing en het verplicht dragen van mondkapjes (ook in de buitenlucht, waar een afstand groter dan 2 meter van elkaar niet mogelijk is). Winkels en restaurants zijn geopend. Belangrijke sidenote: wie naar Portugal reist, moet na aankomst 14 dagen in quarantaine (dit geldt niet voor Madeira of de Azoren).

Griekse eilanden: ook in Griekenland kleurt een groot gedeelte van de eilanden oranje. Let er op dat je voldoende mondkapjes inpakt, aangezien ze verplicht zijn in alle publieke ruimtes. Bovendien zijn er een aantal eilanden (Kreta, maar ook het vasteland) waar je bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine moet. Niet essentiële winkels zijn open op afspraak en de horeca is geopende tot 22:45.

De Balearen en Canarische eilanden: hoewel het vasteland nog grotendeels een oranje tint heeft, kunnen we al een tijdje naar de Spaanse islands. Good to know: bij terugkomst van een Spaanse isla, hoef je niet in thuisquarantaine en ook is er geen testverplichting. Check vooral even ál onze Spanje tips: Ibiza, Mallorca en Menorca. In Spanje draag je overal mondkapjes. In zowel binnen en buitenlucht. Zodra je gaat zitten: aan tafel, op het strand, dan mag je kapje af. Oh én de horeca is geopend.

Een paar highlights die blijven plakken: ondanks dat er GEEN concreet bewijs voor is (dat wordt zo ook gesteld en dat willen we dan ook benadrukken), is de veronderstelling dat als iedereen in een vliegtuig een mondkapje draagt, alles goed schoon gemaakt wordt en er zo min mogelijk gesproken wordt, het besmettingsgevaar van 21% naar 5% daalt.

Portugal zegt wel al helemaal klaar te zijn om toeristen te ontvangen: zodra de Europese commissie stelt dat het kan, gaan daar de grenzen open.

Check dan meteen al onze Portugal tips (veelal afkomstig van locals, lekkere lijstjes al zeggen we het zelf)