Nederland18 september 2023, door Bo Peters

Een ‘zin in de zomer’ activiteit? Varen op de Maas in Limburg je antwoord

Nederland, 18 september 2023, door Bo Peters

Een ‘zin in de zomer’ activiteit? Varen op de Maas in Limburg je antwoord

Nu de zomer zijn herintrede heeft gemaakt in Nederland (yes!), zoeken we en mass de verkoeling weer op. Ook in Limburg. Op de rivier de Maas en de bijbehorende Maasplassen kun je heerlijk varen met een boot, kano of sup. Er zijn heuse online vaarroutes te downloaden, wel zo handig, zodat je niet verdwaalt. Daar op dat water. Vergeet niet om af en toe van dat bootje – of iets anders – te springen om een duik te nemen. Eigen hap & drank mee en ons hoor je niet meer de rest van de dag. It’s a vibe, op een boot. Heb je geen eigen boot (helaashelaas), dan is huren uiteraard een mogelijkheid. Waar oh waar? In Venlo, Roermond of het romantisch maasdorpje Kessel bijvoorbeeld.

Varen op de Maas

Varen op de Maas

Als je eenmaal een boot hebt bemachtigd (wees er vroeg bij als er goed weer is voorspeld!), kan de dag van start. Naar onze bescheiden mening is het het állerleukst om het hop on, hop off principe toe te passen op de boot: aanmeren bij leuke plekken voor een koffie, een cocktail, een verfrissende duik of om je benen te strekken. We zetten een paar van die plekken voor je op een rij om aan te meren tijdens een dag varen op de Limburgse Maasplassen:

  • Kasteel de Keverberg (Kessel): de vaardag starten met een ontbijt in de binnentuin van een kasteel klinkt goed toch? Kasteel de Keverberg is een eeuwenoud kasteel, maar met de moderne technieken &  materialen opnieuw opgebouwd, waardoor het een plaatje van een kasteel is om te zien. Ook leuk: als je koters mee hebt en die zijn niet meer te houden op de boot – we kennen het, heus – kun je hier aanmeren voor een rondleiding.
  • BLVD (Venlo): staat voor Boulevard en is gelegen in de haven van Venlo-centrum. Als je hier aanmeert, waan je je direct aan de kust van een Mediterraans land. Lekkere loungebanken, goede muziek en de knappe parasols zorgen ervoor dat je direct een vakantiegevoel krijgt. Ga voor een cocktail, een goede bite on the side en dan weer hup die boot op.
  • Nu Nautilus (Roermond): gelegen aan de jachthaven, een dijk van een terras uitkijkend op het water én je kan hier de zon in de spreekwoordelijke zee (aka Maas) zien zakken. Moeten we nog meer zeggen? Ohja, het eten is hier meer dan prima: gerechten als zeetong, verse tonijnsteak en truffelpasta prijken hier op het menu. Goed voor een uitgebreide hap na een lange vaardag dus.
  • Palm Beach (Roermond): te leuk om niet aan te meren en een goede plek om een frisse druk te nemen. Palm Beach is een heerlijk stadsstrand: met je tenen in het zand, biertje in de hand. Het ligt in een rustige hoek van de Maasplassen en staat bekend als een familie strandclub. Met zelfs een heus waterpark erbij.
  • Leukermeer (Well): bekend als vakantiepark, maar een prima plek om aan te meren tijdens of na een dag varen. Een goed restaurant (Mio Mucho), een beachclub voor die cocktail tussendoor én gelegen aan het nationale park de Maasduinen. Wat wil je nog meer.