5 maart 2024, door Sanne Carbaat

Dit zijn echt lekkere vega en vegan snacks

5 maart 2024, door Sanne Carbaat

Dit zijn echt lekkere vega en vegan snacks

Hell to the yes voor de borrelplank. Als je dat lastiger vind om te maken zonder kaas en worst, dan moet je gewoon even dit rijtje bij de hand houden. Overwegend vegan, gouwe oude, maar ook een paar hele leuke en verrassende vega(n) snacks voor op de borrelplank. Voor de vrijmibo, de verjaardag van je tante en al je andere borrelmomenten. In dit lijstje de echt lekkere en verrassende vega en vegan snacks.

 

Uiteten als/met vega(n)s? Dan moet je even deze vegarestaurants erbij pakken.

 

BitesWeLove

BitesWeLove

Een lekkere en verantwoorde snack, dus kan ook gewoon tijdens het tikken op de laptop om even die break te pakken. De snacks van BitesWeLove zijn op basis van noten, erwten en bonen (voel en proef je niets van!). Alleen plantaardige en natuurlijke ingrediënten dus, met minder suiker, zout en vet. Deze crunchy bites zijn een goede aanvulling op de borrelplank, maar ook uit het vuistje voor even tussendoor. Op kantoor staan de Crunchy Corn Sweet Chili standaard in de kast, en de Crunchy Peas Dark Chocolate staan ernaast. Voor door de yoghurt of voor als je een wegtrekker hebt.

Snacks with Benefits

Snacks with Benefits

Bij Snacks met Benefits maken ze alles van overgebleven groenten van Nederlandse boeren. Bloemkool die te klein is om nog in de supermarkt verkocht te worden bijvoorbeeld, maar waar voorderest niks mis mee is. Daar maken ze dan knapperige bloemkoolroosjes van: goed gekruid en met een lekkere bite. Of de Funky Funghi zijn juicy oesterzwammetjes met een crunch van chips (die chips had anders weggegooid geworden) Als je een oven, frituur of airfryer hebt, staan deze snacks binnen vijftien minuten op tafel en op de verpakking vind je altijd een saustips voor erbij. Echt goede plant-based snacks gemaakt van groente van dichtbij zonder perse een alternatief te zijn, want ze horen eigenlijk op iedere borrelplank.

Je vindt ze bij heel veel groothandels, maar ook bij Albert Heijn en Crisp.

Snacks with Benefits

Garden Gourmet - worst

Garden Gourmet - worst

Garden Gourmet heeft een scala aan producten, maar we willen het even hebben over de worst. De braadworst welteverstaan. En de chorizo. Want het Nederlandse vegaworstlandschap loopt nog een beetje achter. Niet veel keus, en wat er dan ligt is een beetje mwah. Niet deze vrienden dus. De chorizo is goed gekruid en met een fijn gerookt smaakje en de braadworst is je vriend bij stamppot, op een hotdog of in stukjes met curry en paprikapoeder op de borrelplank á la de Duitse Currywurst style.

Garden Gourmet vind je overal, maar de chorizo en braadworst lijken vaak alleen in de iets grotere supermarkten te liggen.

Garden Gourmet

Cas en Kas bitterballen

Cas en Kas bitterballen

Op iedere volwaardige borrelplank hoort een bitterbal, toch? Die van Oma Bob zijn top, maar toch next level vinden we de bitterballen (en kroketten) van Kas & Cas. Twee vrienden die op hun eigen manier op zoek zijn naar de beste bitterbal van bospaddenstoelen met maximale smaak en minimale foodafdruk. Knapperige korst, een heel rijke smaak en stiekem lekkerder dan de gewone bitterbal. Die zoektocht naar de beste bitterbal doen ze niet alleen: eens in de zoveel tijd organiseren ze een Ballenborrel (daar kun je je voor inschrijven) en dan kun je proeven, proosten en feedback geven.

Bij verschillende groothandels te verkrijgen én online te bestellen.

Kas & Cas

Max & Bien vegan kaas

Max & Bien vegan kaas

Vegan kaas. Ja, van alle plantaardige alternatieven is dit misschien wel de lastigste en de minst lekkere (vaak). Tot je een goede tegenkomt. Écht kaas wordt het nooit, maar dit is zeker wel een van de betere alternatieven. Max & Bien dus, danku. Door oude technieken toe te passen op noten, haver en rijst creëren ze kaas- en zuivelalternatieven. Lekker een blokje kaas voor bij de borrel met soortgelijke structuur als gewone kaas, zeker een vleugje umami en ook meerdere smaken. Hij smelt ook lekker op de tosti trouwens.

Max & Bien vind je bij meerdere Jumbo’s, bij vega(n) speciaalzaken en je kunt het bij verschillende winkels online bestellen.

Max & Bien

Maza falafel

Maza falafel

Ja, falafel op de borrelplank. Waarschijnlijk de eerste vega snack waar je aan denkt, maar daarom zeker niet minder lekker. Gewoon los om te dopen, maak een mini pita, druk ‘m een beetje aan voor een veggie slider: er kan van alles mee. De falafel van Maza is bij overal te krijgen, niet zo droog (helemaal niet als je hem in de saus doopt), medium gekruid, en dus een goede snack voor erbij.

Bijna overal te vinden dus!

Maza