20 maart 2023, door Maartje

Vliegen (reizen) met een baby (of klein kind) doe je zo – (vakantie)tips!

20 maart 2023, door Maartje

Vliegen (reizen) met een baby (of klein kind) doe je zo – (vakantie)tips!

First thing first: vliegen met een baby is - in mijn optiek - helemaal niet zo spannend: veel meer dan een fles of je borst (let wel: er zijn nog altijd, heel achterhaald, maatschappijen waar je niet de borst mag geven (want aanstootgevend...). Don't shoot the messenger maar goed om eventueel rekening mee te houden), wat schoonmaakdoekjes, luiers en een schoon pakje, just to be save, heb je niet nodig. Nee, vanaf kleuter-schap, dan wordt het wat lastiger (maar ook dat is te doen hoor, it's a mindset). Maar goed, waar waren we...

"Oooooh, zijn eerste vakantie"! Riep het halve vliegtuig (oke, dat is een beetje overdreven maar je snapt waar ik heen wil), toen we met baby Vito aankwamen zetten. "Weet je hoe het werkt? Laat me je helpen!", deed de lieve stewardess. "Tuurlijk, graag", zei ik beleefd. Want wat heeft het voor zin om te zeggen dat ik de vliegen-met-een-baby-regels inmiddels kan dromen en dat riempje met 1 hand om krijg? Al doende leert men en baby Vito had al vaker gevlogen dat dat-ie maanden oud was. Wat, mocht je het je afvragen, steevast goed gaat - amper last van zijn oortjes en hij vind het verplicht een paar uur spelen dan wel slapen bovenop mama's en/of papa's schoot dikke pret. Hebben we geluk? Tuurlijk! Dat besef ik me ook. Maar het is ook echt, nogmaals, een mindset: je kindje voelt jouw spanning dus laat je die gaan, dan ben je al halverwege! Tips? Zeker!

Kies je zitplaats

Kies je zitplaats

Zorg dat je meteen bij het boeken je zitplaats vastlegt. Lukt dat niet online, bel dan naar de maatschappij: bijna niemand die een hulp-vragende jonge vader of moeder kan weerstaan (jij werd vannacht een keer of vijf wakker, dan mag je nu best een beetje ‘misbruik’ maken van de situatie). Met een baby mag je namelijk niet aan het gangpad zitten en niet bij de nooduitgang maar wél op de eerste rij. Dat wil je want daar heb je extra beenruimte, zit je naast de toiletten maar belangrijker nog: als je kleintje heel erg gaan huilen mag je van het cabinepersoneel altijd even in het gangetje staan wiegen. Ook is het cabinepersoneel dichtbij als je iets nodig hebt (ik vloog ook alleen met baby en de staf is steevast ontzettend behulpzaam. Spullen uit het ruim, je baby even vasthouden; je komt immers toch een paar handen te kort in dat geval). Heb je een lange vlucht: reserveer het wiegje! Ik herhaal: re-ser-veer-het-wieg-je.

Slechts 1 plek beschikbaar op de eerste rij en je vliegt met zijn 2en? Reserveer toch dat ene plekje. Als het kan, en bij ons kon het tot nu toe altijd, regelt het cabine-personeel ter plekke dat je toch bij elkaar (eventueel achter elkaar maar dat is ook ok) kunt zitten.

Pak slim

Pak slim

Plekje op de eerste rij? Of waar dan ook in het vliegtuig? Zorg dat je een etui/ klein (pols)tasje pakt met daarin je essentials die je snel wil kunnen pakken. Een extra speen, speeltje, je (afgemeten poeder)voeding (neem in het geval van poedervoeding meer dan genoeg mee! stel dat je vertraging hebt, dan wil je niet zonder voeding komen te zitten. Tip: koop bij de Hema of Etos zo’n melkpoederstapelbakje – superhandig), een thermoskan met heet water (opwarmen doen ze in het vliegtuig altijd au bain marie, wat goed is maar wel even duurt en soms heb je die tijd even niet als er paniek in de tent is. Bovendien mag een thermoskan heet water wel gewoon door de douane als je een baby bij je hebt), een hydrofiele doek, luiers en vochtige doekjes… Alles in een klein tasje dat je zo bij je kunt pakken. Op de eerste rij mag er namelijk niks op de grond staan en een klein tasje met die noodzakelijke zaken kun je in de voorzak kwijt. Ook is het fijn om zo’n klein zakje naast je te proppen, waar je ook zit in het vliegtuig.

NB: bij de meeste gangbare airlines mag je extra bagage meenemen voor je baby: 10 kg in het ruim en een extra tas in het vliegtuig zelf MAAR niet bij alle maatschappijen! Dus lees even goed de kleine lettertjes voordat je jezelf rijk rekent.

Draagzak NIMBEL

Draagzak NIMBEL

Makkelijker dan een wagen, maar net zo fijn tijdens alle vakantieactiviteiten. Kijk, tien punten voor NIMBEL. Waar ze praktische en tevens knappe draagzakken verkopen. Een pilot studie toonde aan dat bij het gebruik van de draagzak de spieractiviteit in de rug minimaal en lager is. De drager zorgt dat de knieën van je baby hoger zitten dan de billen waarmee een optimale en ergonomische M-positie gecreëerd wordt. En naast dat technische voordeel (zo fijn voor de vakantie), zijn we over het design ook te spreken. Met strakke lijnen en opvallende kleuren shinen we tijdens de vakanties.

 

NIMBEL

Cybex Libelle

Cybex Libelle

Een goede buggy is boven alles natuurlijk hartstikke key – lang leve de tot een minuscuul  pakketje opvouwbare buggy’s die je als handbagage het vliegtuig mee in kan nemen. Zo kun je die kleine rolrollen tot aan de stoel, en, bijkomend voordeel, wordt er niet mee gegooid door de bagage-afhandelaar. De beste tip op dat vlak? De Libelle van Cybex. Tried and tested en deze buggy is echt de keinste van allemaal en toch super stevig (lees: hufterproof). De Libelle-buggy is bovendien dusdanig licht zodat je hem gemakkelijk meeneemt, en ook nog heel comfortabel voor een kind dat graag een dutje doet tijdens de reis. Op- en inklappen doe je met 1 hand. Thank us later: Cybex Libelle

Etenstijd

Etenstijd

Probeer het zo te plannen dat je kleintje (een beetje) honger heeft voordat je op gaat stijgen en weer gaat dalen. Op die manier is hij/ zij afgeleid als hij/ zij het eventueel toch niet zo cool vind dat hij/ zij even geen kant op mag tijdens het stijgen en dalen (want dat riempje). Mocht er ook nog wat druk op de oortjes bij komen, is dit ook de beste en meest gemakkelijke manier om hem/ haar te laten slikken om zo de druk te verminderen. Let op dat je je kruit niet te vroeg verschiet! Vaak duurt het taxien best lang en dan heeft je baby zijn flesje al op voordat je de lucht in gaat en dat is balen. Dus maak het flesje pas als je echt de lucht in gaat.

Lukt dat niet? Wij hebben als noodoplossing altijd een flesje infacol bij ons. Een middel tegen darmkrampjes dat Vito op het begin ‘nodig’ had maar dat ie nu gewoon heel lekker vind dankzij de sinaasappelsmaak). We gebruiken het zelden maar als het nodig is, smeren we een beetje op zijn speentje (dus niet een heel pipet) en dan is-ie door de smaak even helemaal vergeten waarom-ie ook alweer mopperde. Ook altijd mee: een flesje neutrale babyneusspray. Helpt ECHT bij druk op de oortjes + ze schrikken even wat op zich ook al helpt. 

Lees vooral ook deze even: een lijstje met duurzame summer essentials en ook deze lijst is handig: babyuitzet on a budget

Flyebaby

Flyebaby

Heb je een stoel voor je, schaf dan de Flyebaby aan. Ideaal ding dat werkt als een hangmat. Lees maar: Flyebaby Uiteraard mag je deze niet gebruiken tijdens het opstijgen en landen maar de rest van de rit heb je je handen vrij en ligt je mini je heerlijk aan te kijken.

Van die fijne 'op vakantie' goodies

Van die fijne 'op vakantie' goodies

Er zijn een paar praktische zaken die welliswaar heus nniet per se nodig zijn, maar die veel vakanties wel een stukje gemakkelijker hebben gemaakt.

Zo is daar het Deryan babytentje. Een gemakkelijk opvouwbaar tentje waarin je kleine overal kan slapen en zijn eigen bedje heeft: je kunt het opmaken met zijn/ haar eigen beddengoed en zowel op je hotelkamer, in de tent of caravan en op het strand heeft de mini dan haar eigen, bekende minipaleisje. Hij/ zij rolt er niet uit doordat je ‘m dicht kunt ritsen (en daarmee is het tentje ook meteen anti-mug). Echt een top-aanschaf!

Plus: zorg voor entertainment. Een goed idee: het Bol.com Bollebozen Letterpakket. Met dat pakket blijven kinderen op een leuke manier de hele vakantie bezig met lezen en verhalen. Bestel je het pakket (voor net geen 13 euro), dan is het, zoals je van Bol.com gewend bent, meestal de volgende dag al in huis. Of zelfs de zelfde dag. Het pakket zelf is een gezellig koffertje van karton, gevuld met een doeboek, kleurboek, een leuk leesboek en meer!Bij Bol.com vinden ze dat alle kinderen gelijke kansen verdienen: Bestel je een Bollebozen Letterpretpakket, dan doneert er meteen één aan een ander kind. Hier bestel je het pakket.

En koop 1 of 2 wasbare zwemluiers: scheelt je heel veel gesleep!

Over gesleep gesproken: download de babyfoon 3G app – de fijnste babyfoon voor op reis. De app werkt met 2 telefoon waarvan je er eentje bij de baby laat en de andere met je meeneemt. Dat kan de telefoon van je partner zijn bijvoorbeeld, maar je kunt ook een extra (oude) telefoon meenemen waar je de app op installeert.

Regel je transfer

Regel je transfer

Wat ook ontzettend veel rust geeft, is wanneer je vooraf al door je hotel of resort ter plekke laat regelen dat ze je op komen pikken. Kost misschien iets meer maar brengt je zó veel! Geen stress vooral (zoeken naar een taxi of gehannes en erger nog: de rij met je baby bij de autoverhuur). Bovendien kun je aangeven dat je een auto met een babystoeltje wil! Let ook even op dat je vraagt om een new born babystoeltje (als dat het geval is): de meeste taxibedrijven hebben een standaard autostoeltje waar je kleintje vanaf 6 maanden in mag. Heb je een kleinere baby, zoals wij, dan zwenkt-ie daar van links naar rechts in en dat is nog steeds niet reuze veilig natuurlijk. Zoals gezegd: al doende leert men. De eerste keer gebeurde dit ons (oeps) wat wel, met behulp van de lieve chauffeur, opgelost hebben door Vito te ‘stutten’ met hydrofiele doeken. Prima tijdelijke oplossing! Maar in het vervolg dus altijd even om een new born zitje vragen.

Je medepassagiers

Je medepassagiers

Tsja, je hebt altijd mensen die al voordat je instapt jou en je baby aankijken… Met een blik die álles zegt. Inderdaad, die mensen heb je altijd. Een veel gehoorde tip is om kleine goodiebags uit te delen aan de medepassagiers die vlakbij je zitten. Oordopjes, een snoepje, een briefje waarin je bij voorbaat je excuses aanbiedt… Kan natuurlijk maar ik vind het klinkklare onzin. Zeker op een korte vlucht. Ja, het is vervelend als je baby huilt maar hé, ze zien toch ook dat jij je uiterste best doet om je baby stil en de rest van het vliegtuig tevreden te houden (er vanuit gaande dat je dat doet natuurlijk)? Wij hebben dusver alleen, maar écht alleen maar lieve mensen om ons heen gehad. Mensen die vroegen of ze alsjeblieft onze baby even vast mochten houden want zoooo lief (waar je dan heel blij mee bent want het is best lekker om even 10 minuten ‘zonder’ te zijn) en eigenlijk wil iedereen je heel erg graag helpen. Mits, again, jij je natuurlijk ook van je beste kant gaan zien. Maar ja, je kunt natuurlijk die goodiebagjes maken. Wel lief van je.

Ritme

Ritme

Wat we echt geleerd hebben is dat we vliegen naar het ritme van Vito. Ons mannetje haaaaat het om tijdens zijn ‘grote’ slaap gestoord te worden. En dan dus van pure frustratie niet meer in slaap komt. Eén keer gedaan, nooit meer.

Voor ons geldt (nu) dus dat we het liefste overdag vliegen. Op die manier doet-ie komt ie toch aan zijn reguliere slaapjes van een uur, soms twee uur en – so far so good – allemaal in het vliegtuig. Het ‘gehoem’ van de motoren is namelijk lekker slaapverwekkend, mits ie relaxed is dus. Maar dat geldt voor ons: voor sommige kindjes is een nachtvlucht misschien juist de oplossing. Hoe dan ook: denk er over na en kies  niet klakkeloos voor de goedkoopste vlucht. Daar heb je zelf het meeste plezier van. Dat kan straks natuurlijk weer anders zijn! En dan passen we onze voorkeursvliegtijden gewoon weer aan.

slapen is key

slapen is key

Niet voor in het vliegtuig maar een relaxte vakantie valt en staat – volgens mij – bij een overal gemakkelijk slapend kind. Dat voor elkaar krijgen is iets waar je eigenlijk het hele jaar door mee bezig kunt zijn. Tuurlijk, alle pedagogische boekjes en de welbekende moedermaffia zullen tegen zeggen dat ik het volgende niet mag promoten… Daar kan ik mee leven want voor ons werkt het: laat je kleintje niet altijd alleen maar in zijn eigen bedje slapen maar laat hem wennen aan een reis-slaapplek. Zo investeerden (en investeren wederom voor de 2e) in een goede, stevige, degelijke kinderwagen: de meeste reislustige, stadse mensen kiezen voor een compact, gemakkelijk opvouwbare kinderwagen want ‘dat reist zo gemakkelijk’. Volgens mij is dat een verkeerde keus: een goede wieg op je kinderwagen functioneert als vertrouwd bedje en kun je loskoppelen van de het onderstel en als bedje gebruiken wherever you go. In een restaurant (wij schoven ‘m geregeld onder tafel), in een hotel, op het strand etc. Vind je dat te zwaar of wordt je kindje (bijna) te groot voor de wieg, combineer dan met de slaaptentjes van Deryan. Echt een top-tip: het is een opvouwbaar tent-bedje waar je kleintje niet uit kan rollen. Ook hier geldt, net als voor de kinderwagen: zorg het hele jaar door dat je kindje het bedje als zijn eigen veilige haventje gaat herkennen met zijn eigen lakentjes, knuffels etc, dan heb je daar tijdens je vakantie of weekendjes weg zo ontzettend veel plezier van!