1 januari 2024, door Isa de Laat

Zo houd jij de vloer schoon met kinderen en huisdieren

1 januari 2024, door Isa de Laat

Zo houd jij de vloer schoon met kinderen en huisdieren

De koters, een hond en een kat thuis thuis... Hoe zorg je er in hemelsnaam voor dat het huis enigszins toonbaar blijft? Kan zo zijn dat je hoop inmiddels hebt opgegeven om ervoor te zorgen dat het huis altijd netjes is, maar er is wel een wezenlijk verschil tussen netjes en schoon.

Tip van flip: als je vloer schoon is, oogt het een stuk netter en je zit er hoogstwaarschijnlijk ook niet op te wachten dat de vloer onder de honden- of kattenharen zit en je kinderen of die van een ander met plukken haar op de broek door de kamer lopen (gadsie). Heb jij een coatingvloer, PVC vloer of ander type vloer in huis? Dit zijn de tips om je vloer een beetje schoon te houden.

 

First things first: zorg voor de juiste vloer

First things first: zorg voor de juiste vloer

Wanneer je nog de kans hebt om een vloer uit te zoeken voordat je aan kinderen en ook huisdieren begint, dan heb je geluk. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat lang niet alle vloeren even geschikt zijn wanneer je kinderen hebt en daarnaast ook nog één of meerdere huisdieren. Ons advies is om lekker te kiezen voor een gladde gietvloer in huis.

Deze vloeren zijn namelijk niet alleen warm in combinatie met vloerverwarming, maar zijn ook makkelijk schoon te maken. Zoals je misschien wel weet, hebben deze vloeren geen naden en kieren en kunnen de kruimels van het brood, zich niet ophopen. Zo is het stofzuigen en ook dweilen zo gefixt.

Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen

Je weet het maar al te goed: kinderen zijn onvoorspelbaar… Aan jou als ouder de taak om ervoor te zorgen dat je waar nodig alvast wat voorzorgsmaatregelen treft. Leg bijvoorbeeld wat matten neer bij zowel de voor- als achterdeur, zodat ze eerst netjes de voeten kunnen vegen wanneer ze binnenkomen. Het meeste vuil wat in huis ligt, komt namelijk van buiten.

Nog beter is om ze direct de schoenen uit te laten doen, maar dat is iets wat je helemaal zelf moet bepalen. En zorg dat je goed vilt onder de meubels doet: linderen vinden het vaak leuk om te schuiven met meubels, met alle gevolgen van dien voor de vloer.

Ruim de troep direct op

Ruim de troep direct op

Hebben de kinderen geknoeid, iets wat natuurlijk een keer gebeurt (ahum!) zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk opruimt. Ranja pikt, waardoor je voor je het doorhebt de hele vloer onder de zooi hebt zitten. Haal er dus direct een doekje over, zodat dit probleem in ieder geval is opgelost. Is er wat eten gevallen? Doe dan hetzelfde.

Stel dat je dit niet doet en het blijft zitten, dan kan het zijn dat je het straks niet meer van de vloer krijgt, waardoor je de vloer beschadigt omdat het met grof geweld moet gebeuren.

Stofzuig wat vaker

Stofzuig wat vaker

Wanneer je kinderen en ook huisdieren hebt, dan ontkom je er niet aan om meer dan één keer per dag de stofzuiger uit de kelder te halen. Om ervoor te zorgen dat niet je hele huis onder de kruimels zit, is het verstandig om de kinderen op een vaste plek te laten eten. Of je dit nu doet voor de televisie of gewoon netjes aan tafel zoals het eigenlijk hoort, is aan iedere ouder zelf om te bepalen.

Het enige wat we je wel kunnen verzekeren, is dat je huis een stuk netter blijft wanneer de kinderen netjes aan tafel hun boterham opeten.