Engeland29 mei 2019, door Milou Verbeke

Voor op het lijstje: Sheffield én het aangrenzende Peak District National Park

Engeland, 29 mei 2019, door Milou Verbeke

Voor op het lijstje: Sheffield én het aangrenzende Peak District National Park

Sheffield dus. Hoog tijd dus om een citytrip richting deze stad te plannen vonden wij. Zo gezegd, zo gedaan. Met de trein is een optie (maar dan ben je wel even onderweg) of vlieg naar Manchester en neem vanuit daar de trein voor het laatste stukkie. Na zo’n 5 kwartier arriveer je dan aan in het mooie Sheffield. En knap is het, door onder andere het prachtige groene Peak District National Park (1.438 vierkante kilometer groot) dat tegen Sheffield aan ligt.

Foto boven: Peak District National Park door Jose Llamas

Wat ons direct opvalt: het is een schone stad. Nergens een papiertje of kauwgum op de grond. Daar houden we van. Verder doet de stad een beetje denken aan Kopenhagen. Hip, een tikkie industrieel en met een gezellige oude binnenstad. Blijf je binnen de ring, dan is alles prima te lopen. Zo kun je van de Sheffield Cathedral in het hart van de oude stad doorwandelen naar de Millennium Gallery. Naast kunst en design ligt hier ook een groot deel van het unieke erfgoed waaronder het metaalwerk, dat de stad beroemd heeft gemaakt. Hiernaast vind je de Winter Garden; een indrukwekkende en meermaals bekroonde tuin (kas) met meer dan 2500 planten uit de hele wereld. Midden in de stad een unieke plek om wat groen op te zoeken.

Kommune

Kommune

Ook niet onbelangrijk (of misschien wel het belangrijkste); de beste spots om te eten en drinken. Weet je nog niet precies waar je zin in hebt, en wil je vooral gezelligheid? Ga dan naar Kommune, Sheffield’s nieuwste foodhal en bar. Hiervoor was het een warenhuis, waar de houten ronde trap in het midden van het industriële pand nog van over is. Je vindt hier verschillende keukens zoals Indian street food en een Rotisserie. Bij de grote bar onder de trap moet je wezen voor ambachtelijke biertjes en cocktails.

Public

Public

Na het eten nog even de pub of een cocktailbar in; ga dan naar Public. Deze bar zit onder het stadhuis in een voormalig openbaar herentoilet. Klein, donker maar daarom des te leuker.
Een cocktailbar in een jaren ’70 retro-jasje; met donkerblauwe fluwelen bankjes, zwarte tafels en zachtroze details. Wel kans dat je even moet wachten; het is bij Public áltijd (gezellig) druk.

Tamper

Tamper

Voor de beste coffee in town moet je naar Tamper. De ‘Kiwi Café Culture’. Want, zo stellen ze zelf; “Wij brengen het beste van de Nieuw-Zeelandse koffiecultuur naar Sheffield”. En dat hebben ze goed gedaan, voor deze koffie komen we zeker nog eens terug. Tamper heeft drie locaties (waaronder één in de Kommune Foodhall) waar je niet alleen voor goede koffie terecht kunt, maar ook een fijn ontbijtje of lekkere lunch. Kom in het weekend op tijd; anders is de kans groot dat je nog een half uurtje moet wachten op een plek.

Ook lekker eten in Sheffield doe je bij Oisoi (Aziatisch), Jöro (Michelin 2019) of The Milestone (typisch Engels). En voor de allerbeste pizza van de stad ga je naar één van de Craft & Dough locaties.

Suppen

Suppen

Even klaar met te land, ga dan te water. Want deze is ook heel leuk voor op het lijstje: suppen. (Mocht je je het afvragen: Stand UPaddleboarding). Roeien op een surfplank eigenlijk. Samen met een gids (wij boekten deze bij DC Outdoor) sup je door River Don en zie je Sheffield van een hele andere kant.

Ziet er moeilijker uit dat ’t is; maar met eerst een half uurtje lessen van te voren moet het (bijna) iedereen lukken om op die plank te blijven staan. Al is het natuurlijk best grappig wanneer je buur wel van de plank af dondert. Behalve af en toe een enkele visser is er verder geen mens te zien. En met een zonnetje op je bol heerlijk rustgevend. O, en inclusief sexy wetsuit. Dan lijkt het tenminste ook nog ergens op.

Bill’s

Bill’s

Uitgebreid brunchen doe je de volgende dag bij Bill’s, ook in het oude centrum. De kaart is groots en daarmee de keuze reuze. Hier weten ze hoe je een lekkere Bloody Mary maakt. En of je nu trek hebt in Eggs Royale, Buttermilk Pancakes of toch liever Bill’s eigen hamburger; je noemt het maar en ze hebben het hier. Dikke plus: voor allergieën hebben ze gewoon een hele eigen extra kaart. En door de verschillende gecreëerde hoekjes zit je ook niet ongewild bij je buurman op schoot.

Peak District National Park

Peak District National Park

Wil je even de stad uit, neem dan de taxi of bus richting het Peak District National Park. Hier kun je prachtige wandelingen maken en -voor de echte actievelingen onder ons- ook heel goed klimmen. Kun je ook weer hier boeken (echt doen, ‘Dan’ de gids, is alleraardigst en heeft engelengeduld).

Je begint eerst met een half uurtje uitleg inclusief klauteren (en heel hard terug glijden) op lage muurtjes. Daarna is het tijd voor het echte werk; je leert zekeren, touwen knopen (daar ga je vast ooit nog eens echt iets aan hebben) en vervolgens hoe je een zes meter hoge stenen muur op klimt. Lijkt moeilijk. Is het ook. Maar daarom nóg toffer wanneer je de top aantikt. Kan die ook weer van je bucketlist.

The Broadfield

The Broadfield

Een echte Engelse pub mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Heb je van al dat klauteren wel een beetje trek gekregen; ga dan naar The Broadfield. Wat verder weg, maar op de route vanaf het Peak District National Park naar het oude centrum, de perfecte stop. Hier eet je de beste, ‘award winning’ pies & sausages van Sheffield. En of ze lekker zijn (ja!). Met wat pints bier zit je hier wel een paar uurtjes goed.

Conclusie: Sheffield is echt verrassend leuk. Niet te ver weg, dus prima voor een weekendje. Het is een overzichtelijke stad, met in het oude centrum overal leuke restaurantjes (en er opent steeds meer) en fijne Engelse pubs. Het is hip, maar niet té. En heb je even genoeg van de stad, dan vlucht je naar de natuur. Snel op je lijstje toevoegen dus!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sheffield, The Outdoor City