Portugal, Madeira5 juni 1924, door Sanne Carbaat

Wandelingen op Madeira: lang of kort, mooi zijn deze allemaal!

Portugal, Madeira, 5 juni 1924, door Sanne Carbaat

Wandelingen op Madeira: lang of kort, mooi zijn deze allemaal!

Als ergens een plek ideaal is om te wandelen, dan is het Madeira wel. Vlakke , winderige wandelingen langs de kust of beschut onder de bomen door de jungle. Langs de levadas of de uitdagendere varianten van piek naar piek. Sommige doe je makkelijk in een uur, andere ben je wel een halve of hele dag zoet mee. En omdat Madeira niet heel groot is, kun je meerdere en verschillende wandelingen tijdens je vakantie doen.

Bij veel hikes op Madeira moet je dezelfde weg weer terug lopen (of vervoer regelen kan ook). Er zijn er echter ook een paar die in een rondje gaan, zoals de Levada Nova & do Moinho. Ongeveer een half uurtje van Funchal af met de auto.

Bij sommige wandelingen zie je PR ervoor staan, Pequena Rota, wat klein traject betekent. Zegt helemaal niets over de lengte of moeilijkheidsgraad van de wandeling, maar duidt aan dat het een officiële route is. Het pad wordt dan bijgehouden, en soms vind je er een tentje voor versnaperingen. Niets zo fijn na een lange, warme wandeling als een koud glas bier.

PR8 Ponta de São Lourenço

PR8 Ponta de São Lourenço

Kunnen we dit de mooiste kliffen van Madeira noemen? Fantástisch mooi is het, de São Lourenço wandeling, laten we het daar in ieder geval op houden. Ponta de São Lourenço vind je op het schiereiland in het oosten van Madeira. Je begint bij Ponta de São Lourenço en eindigt bij viewpoint Ponta do Furado. Prachtig uitzicht tijdens de hele wandeling, en die is ook niet eens zo zwaar. Je loopt hem al in 2,5 uur (alleen het laatste stuk is steiler, en dat is wel pittig met 25 graden zon op je kop). 

Bij deze wandeling geldt net als bij meerdere bezienswaardigheden van Madeira: in de ochtend kan het een stuk drukker zijn dan in de middag. In de middag koelt het ook wat af en steekt er vaak een briesje op, dus helemaal prima lopen. Ook al is deze wandeling niet heel inspannend; de teenslippers kun je beter thuislaten.

PR7 Levada Nova & do Moinho

PR7 Levada Nova & do Moinho

Een iets onbekendere hike, waar je Levada Nova met Levada do Moinho combineert. Veel hikes op Madeira zijn point to point wandelingen, wat betekent dat je altijd dezelfde weg weer terug moet lopen of vervoer moet regelen. Deze hike is echter een rondje, waardoor je tijdens de gehele wandeling telkens nieuwe uitzichten hebt. Heel goed te belopen, met nagenoeg geen hoogteverschil. Hoogtepunt is de waterval vlak langs het pad (kun je ook meteen afkoelen in de mist). Door tunnels, langs een waterval en met uitzicht op al het groen en de oceaan. De Levada Nova en do Moinho wandeling is ongeveer een half uurtje rijden vanaf Funchal.

PR6 Levada 25 Fontes & Risco waterval hike

PR6 Levada 25 Fontes & Risco waterval hike

De PR6 en de PR6.1 zijn de populairste levada hikes op Madeira, en ook heel goed met elkaar te combineren. Het pad is zo goed als vlak, dus je zou hem zelfs op je teenslippers kunnen doen (niet het handigst, maar het zou kúnnen) en met de kids dus ook echt goed te lopen. Je loopt door de natuur naar twee verschillende watervallen. Omdat het een prachtige wandeling is, én omdat ‘ie zo toegankelijk is, kan het ook vrij druk zijn. Vroeg beginnen met de wandeling is een aanrader (of juist later in de middag), dan ben je net de meute voor (of na). 

PR 11 Vereda dos Balcões

PR 11 Vereda dos Balcões

Vereda dos Balcões is een heel eenvoudige, maar ook mooie wandeling. Je parkeert de auto met een beetje mazzel op de parkeerplaats, maar als die al vol is, dan zet je hem langs de weg (do as the locals do). Het is 1,5 kilometer naar Balcões viewpoint (en weer 1,5 kilometer terug), We liepen hem op onze teenslippers en waren na iets meer dan een uur weer bij de auto. Voor de start van het wandelpad heb je een klein tentje waar je koffie, bier en een gekookt eitje kunt halen, maar we zouden de trek bewaren voor tijdens de wandeling. Na ongeveer 500 meter (of zoiets) is er een klein hutje aan de rand van het pad, met kleine zitjes gemaakt uit pallets en met uitzicht over de omgeving. Heel kneuterig, heel leuk.

Bij het viewpoint heb je vogeltjes die ondertussen zo gewend zijn aan wandelaars, dat ze soms op je hand of schouder komen zitten (soms ligt er een beetje vogelzaad, en dat helpt ook).

Vereda dos Balcões is een goede stop op weg naar Pico do Arieiro.

PR1 Vereda do Arieiro hike

PR1 Vereda do Arieiro hike

Oef, deze is wat pittiger, de Vereda do Arieiro. Niet zelf gelopen (wel naar de Pico do Arieiro gereden, maar het was om 10:00 te druk om nog een parkeerplek te vinden), maar aangeraden door andere wandelaars. Als we de foto’s moeten geloven, is deze wandeling het zeker waard! Pico de Arieiro is een puike plek om de zonsopkomst te bekijken, maar die tijden doen we niet aan op vakantie, en het kan dan ook al goed druk zijn. Op de piek bevind je je boven de wolken en lijkt het alsof je de hele wereld kunt zien. Wel zes uur lopen van Pico do Arieiro naar Pico das Torres en eindigen op Pico Ruivo, maar dan laat je ook het gros van de toeristen achter je.