1 juli 2018, door Maartje

Barts Best of: Wat, waar en hoe in Sri Lanka?

1 juli 2018, door Maartje

Barts Best of: Wat, waar en hoe in Sri Lanka?

Ah, Sri Lanka, het tot de verbeelding sprekende Aziatische eiland aan het zuidelijkste puntje van India (hoog bovenaan onze lijst ook!) en slechts een paar uur (een paar is twee) verwijderd van de eveneens o zo tot de verbeelding sprekende Maledieven - een combi-trip is een aanrader. Dat terzijde: Sri Lanka first!

Sri Lanka

Sri Lanka

De belangrijkste reden om naar Sri Lanka te willen (en je wil het!) is de enorme gevarieerdheid van het land. Er is ongerepte, onaangetaste natuur. Er is cultuur en er zijn beeldschone stranden. Er is wildlife, je kunt surfen (en hoe!), er zijn UNESCO World Heritages, het eten is heerlijk en de mensen zijn er het liefst.

Een goede route die je in twee weken kan doen, maar waar je liever drie weken voor uittrekt: Kandy – Nuwara Eliya (theeplantages) – Ella (met de treinreis der treinrits) – Yala National Park (olifanten! luipaarden! een open jeep!) – Marissa – Komboo lake – Galle / Unawatuna. En weer naar huis. Helaas.

Niet vergeten: voor Sri Lanka heb je een visum nodig. Die aanschaffen duurt ongeveer vijf minuten en kost €49,95 per persoon – kind kan de was doen en hoe en wat vind je hier.

 

"

Zag je onze eerste travelguide voor Sri Lanka? Die met adressen om te overnachten? Hier heb je ‘m. En zag je de tweede? Die met 14 te lekkere adressen om te eten en te drinken? Die lees je hier nog eens na (en als je op de hartjes klinkt, dan bewaar je die adressen in je persoonlijke boekje op jouw persoonlijke kaart). Mocht je er vervolgens nog geen genoeg van hebben, dan hebben we hier nog meer tips.

"

Kandy & The Albatross Boutique Villa

Kandy & The Albatross Boutique Villa

Het uitzicht hier is op zijn zachtst gezegd nogal indrukwekkend, het eten om naar terug te verlangen en – maar dat is eigenlijk overal op het eiland het geval – het personeel een cadeau. The Albatross Boutique Villa is er een in de categorie ‘prijzig’, voor Sri Lanka begrippen: gemiddeld 70 euro per kamer per nacht. Dief van je eigen portemonnee. NB: het is een uur rijden vanaf Kandy.

Waarom Kandy zelf lees je hier. Het leukst om te eten vinden we The Empire Café , voor koffie ga je naar Natural Coffee en natuurlijk mag je Secret Alley niet missen en daarover lees je hier.

Mackwoods Tea Plantation, Nuwara Eliya

Mackwoods Tea Plantation, Nuwara Eliya

Bali heeft zijn rijstvelden (o de fotogeniekheid!), Sri Lanka heeft haar rijstvelden. Eindeloze plantages, prachtige vergezichten met 50 shades of groen en de theeplantage Mackwoods is – denk ik – de mooiste, meest veelzijdige én de bekendste van het stel (dat kan ook komen doordat Prins Charles er nog niet zo lang geleden een bezoek bracht). Slenter door de paden en ga op zoek naar het toeristenwinkeltjes waar je de mooist verpakte thee voor thuis scoort – souvenir galore.

Ella (en vooral de trein er naar toe)

Ella (en vooral de trein er naar toe)

Niet met de trein gaan when in Sri Lanka is geen optie want onvergetelijk. De (bekendste) route loopt van Kandy naar Nuwara Eliya en van Nuwara Eliya to Ella. Luxe is het niet maar de rit is onvergetelijk, de uitzichten zijn adembenemend en het uit de deur hangen en een hap frisse lucht pakken kan écht.

Ook niet te missen is Ella. Hoe en wat, wie en waar lees je hier: Ella, Sri Lanka

Wild Coast Lodge @ Yala National Park

Wild Coast Lodge @ Yala National Park

Wil je op safari in Sri Lanka, en dat wil je vást, dan is het Yala National Park een must. Je kunt er glamping-en zoals nergens anders en nooit te voren (zie beeld rechts via @saltinourhair) bij Wild Coast Lodge waar het niet alleen prachtig is, maar ook ongelooflijk lekker en verzorgd – eentje uit de boekjes en Afrika in Sri Lanka. Het beste van twee werelden. Vraag de staf om een safari voor je te organiseren. Onvergetelijk.

 

 

"

Niet met de trein gaan when in Sri Lanka is geen optie want onvergetelijk.

"

MIRISSA

MIRISSA

De stranden van Sri Lanka zijn niet overal van het bounty niveau, wel van het surfniveau. Op zoek naar een knap strand mag Mirissa niet ontbreken. Mirissa beach is beeldschoon, dat ten eerste, maar ga vooral op zoek naar de kronkelpalmboom waarin een liaan bevestigd is. Je zo rond sunset zomaar een klein rijtje aan kunnen treffen want: alles voor the pic. Maar in dit geval heb je dan ook wat.

Niet ver van het strand vind je  Dewmini Roti Shop. Geen bijzondere tip want de rotizaak is nummer 1 op tripadviser maar dat is niet voor niks.

Meer stranden aan de westkust van Sri Lanka? Hebben we! Check dit lekkere lijstje: Westkust Sri Lanka

3 x Ski Lanka hoteltips

3 x Ski Lanka hoteltips

Als er een land zijn betaalbare hotels on point heeft, dan is het Sri Lanka wel. Een van de meest geinstagramde boutique hotel-vrienden is het Tri Hotel. Kijk maar naar de foto’s: wat wil een mens nog meer.

Een van de leukste stadjes is Fort Galle, een plaatsje met, jawel, veel Nederlandse invloeden. Modern, fris, woestaantrekkelijk en in het centrum van Galle is het Ford Bazaar. Iets duurder dan gemiddeld, dat wel, maar het is het waard. Nog een ‘stukje’ koloniaal knapper vinden we hotel Prince of Galle (in het ford!).