Frankrijk25 oktober 2022, door Maartje

Wijn proeven in Frankrijk – een no brainer

Frankrijk, 25 oktober 2022, door Maartje

Wijn proeven in Frankrijk – een no brainer

Zeg je wijn, dan zeg je Frankrijk - toch? Best wel. En oke, ook Italie, en Spanje, en natuurlijk Zuid-Afrika... Maar daar ging het hier niet over. Nope: wijn + Frankrijk = leven, zo vinden wij. En roeptoeteren dan ook maar wat graag over allerhande wijnproeverijen. Et voila: een fraaie lijst aan Vin Experiences uit onze pen geknald. At your service: wijn proeven in Frankrijk - da's dus een no brainer vanaf nu.

Privé-wijntour in de Côtes de Provence

Privé-wijntour in de Côtes de Provence

J’adore de Provence, al wordt het allemaal nog net wat leuker, beter en mooier wanneer je een privé-wijntour in de Côtes de Provence boekt.

Tijdens zo’n privé-wijntour bezoek je verschillende wijnhuizen langs de Franse Rivièra in de regio Côtes de Provence. Saint-Tropez is een stop, net als het idyllische bergdorp Ramatuelle, het beeldige Gassin en natuurlijk vakantiestadje Grimaud. Je hoeft zelf alleen nog te bedenken of je wit, rood of rosé mee naar huis neemt.

De tour begint in Saint-Tropez maar dan wel net even anders dan anders (zo duik je in de 18e-eeuwse citadel in en kun je de kerk Notre Dame de l’Assomption bewonderen). En ja, ook de welbekende al eeuwenoude Provençaalse markt waar je lokale culinaire hoogstandjes proeft komt aan bod. Uiteraard.

Na Saint-Tropez ga je naar Gassin, een dorp met een prachtig uitzicht over het Massif des Maures. Daarna komt Grimaud, een middeleeuws dorp met een kasteel met uitzicht op de Golf van Saint-Tropez. En je eindigt in Ramatuelle, het vakantiedorp van ondergetekende. Dat heeft natuurlijk niks met deze tour te maken maar dat kleine schuinaflopende restaurantje? Daar vind je me iedere zomer weer.

Nuits-Saint-Georges in Bourgondië, Frankrijk in de herfst

Nuits-Saint-Georges in Bourgondië, Frankrijk in de herfst

Ook een hele goede reden om een wijntour mee te maken, is om je eigen wijncollectie te beginnen of juist uit te breiden. Doe dan vooral een gezamenlijke tour: het is heel leuk en interessant om de mening van je mede-proevers te horen. Niet te missen? De Bourgondische wijngaarden. De gemeente Nuits-Saint-Georges is een van de beste wijnbestemmingen om in de herfstmaanden te bezoeken: dan worden de Pinot Noir-druiven geplukt en omgezet in de bekende, karakteristieke wijnen. De appartementen van Vign ‘Appart zijn een stijlvolle en betaalbare uitvalsbasis met een eigen wijnkelder.

Épernay in Champagne, Frankrijk

Épernay in Champagne, Frankrijk

Moeten we nog tekst en uitleg geven over de regio Champagne? Daar ga je natuurlijk vooral heen voor, juist, Champagne. Maar haal je neus niet op voor de Chardonnay uit deze streek (of je moet ‘m ruiken voor je proeft natuurlijk, dat is een goed plan). De Côte des Blancs, in het zuiden van Épernay, is een aaneenschakeling van dorpjes die de kenmerkende vette wijn van deze streek produceren. De appartementen van Bubble 8 liggen in een 19e-eeuws gebouw in het centrum van Épernay, op 2 minuten lopen van het champagnehuis Moët et Chandon. En als je er dan toch bent… Overweeg dan ook deze te gekke Champagne-proeverij op een droom van een landgoed. Kun je eindelijk beweren dat je het verschil weet/ proeft.

Wijn- en kaasproeverij in Bordeaux

Wijn- en kaasproeverij in Bordeaux

Je hoeft overigens echt niet all the way naar het zuiden van Frankrijk voor de betere wijnproeverij: ook in en rond Bordeaux zijn de leukste proeverijen te boeken. Zoals de wijn- en kaasproeverij die we vonden via Booking.com.

Tijdens deze proeverij duik je in oude stadse gewelfde kaas- en wijnkelders en proef je de verschillende smaken van regionale wijnen te proeven, evenals AOC-kaas, een Frans classificatiesysteem dat authentieke, hoogwaardige producten erkent. Tijdens de sessie proef je negen kaassoorten en drie Bordeaux-wijnen.

Boek ‘m hier

Cézanne, platteland en wijn

Cézanne, platteland en wijn

Goed idee: met de trein naar Zuid-Frankrijk deze zomer. Maak een overstap (en blijf een paar dagen plakken) in Parijs en reis dan verder tot je stop in Aix-en-Provence, een veel te vaak vergeten en echt te leuke (studenten)stad. Dat is de eindhalte van de sneltrein vanaf Parijs (wij huurden vanaf hier een auto maar je kunt natuurlijk ook nog stoptreinen nemen, mocht je willen).

Hoe dan ook: Aix-en-Provence is echt de moeite waard, en het zelfde geldt voor de Booking.com excursie waarbij je van Aix-en-Provence naar het Franse platteland reist. Je komt via schilderachtige wegen langs de Montagne Sainte-Victoire en de landschappen die Paul Cézanne vastlegde in zijn schilderijen. Je gaat naar de wijngaarden van Côtes de Provence Sainte-Victoire, waar je twee wijnmakerijen bezoekt, komt meer te weten over de kenmerken van de lokale bodem en het klimaat en je proeft rode en roséwijnen van hoge kwaliteit.

Boek ‘m hier

Ook leuk: wijntour van een halve dag door de Côtes de Provence Sainte-Victoire.