Frankrijk: The Best of Cannes & Antibes, Zuid Frankrijk
We loven de Franse Cote d'Azur. Daar hebben we jaren niet aan toe willen geven... Naar Frankrijk op vakantie, dat is toch eigenlijk de weg van de minste weerstand? En dan alleen met kinderen. Nee, Frankrijk dat doen we later wel. Als we groot zijn... Ach, misschien zijn we nu groot, met-of-zonder kroost, maar we begrijpen alle Francofielen vol-le-dig. Al doen we wel-niet de camping-kids-versie maar de tikkie decadente-variant van de Franse kust.
Al moet de belangrijkste Zuid-Frankrijk hack ons wel meteen van het hart: waar heel veel Nederlands hun auto volstoppen en in het holst van de nacht (hallo Zwarte Zaterdag) naar Frankrijk toeven, mogen we liever opteren voor een vlucht naar Nice en daar op de luchthaven een auto huren waarmee je naar Cannes, Antibes en eventueel de Provence intrekt. Geloof ons: dat scheelt tijd en vooral: stress. En ook dan is het leuk om tussenstops te maken. Sterker nog: Transavia Holidays heeft de beste opties al voor je uitgeschreven op deze pagina.
Heerlijk, maar echt héérlijk eten doe je (al jaren) bij Bobo bistro. Bovendien wordt de plek gerund door ontzettend leuke mensen, en ook dat is wat waard.
Het is er immer gezellig… Lees: het restaurant is niet voor niets populair en het is er altijd druk, zowel binnen als op het terras aan de voorkant. Ga dus lekker op tijd of zorg dat je reserveert. Het eten is een mix van Italiaans, Frans en Europees. Een topfavoriet.
Must-do wel hoor, de Provençaalse Forville-markt. De dagelijkse markt is volledig overdekt en elke ochtend geopend in de zomerperiode (van dinsdag tot zondag de rest van het jaar). het is een plek vol met lokale producten die worden geteeld door tuinders onder de rook van Cannes, al zijn het zeker ook de visstandjes die je niet mag missen: beter scoor je het niet en alles verse in de baai van Cannes gevangen.
Van 15 september tot 14 juni: di – vr: 7.30 – 12.30 uur za en zo: 7.30 – 13.00 uur.
Van 15 juni tot 14 september: ma – zo: 7.30 – 13.30 uur
La Colombe d’Or, Cannes is op zijn zachtst gezegd een begrip. Een instituut. Bijna evenveel museum als hotel. Ware het niet dat je, als je diepe zakken hebt en een kamer kunt betalen + een gaatje kunt vinden in de overvolle bezetting, je er geen moment ongemakkelijkheid ervaart. Dat is namelijk écht een luxe verblijf. Dat begon zoals het wel vaker begint in het geval van echt unieke, en bovenal authentieke adressen: La Colombe d’Or was ooit een weekendtrefpunt voor kunstenaars en andersoortige levensgenieters en groeide van een box met drie kamers tot een boetiekhotel met 25 kamers met een pedigree voor schone kunsten. Gasten als Matisse, Miró en Chagall logeerden er ooit en, en dat is het mooie van het verhaal, lieten er stuk voor stuk hun erfenis achter op de muren – letterlijk – in ruil voor een overnachting en/of een paar goede maaltijden. Uiteraard dé reden waardoor deze charmante, boekweitkleurige auberge tussen Nice en de Alpes Maritimes een waardige rivaal is van vrijwel elk formeel museum in de buurt, zoals de nabijgelegen Maeght Foundation (dat is dus wel heus een aanrader).
Ondanks deze muursnoepjes, is deze plek eenvoudig maar chic op de best mogelijke manier: de eenvoudige stenen façade, gebouwd van blokken die zijn gewonnen uit een kasteel in Aix-en-Provence, is bedekt met Spaanse tegels. De kamers en suites zijn ingetogen en elegant, met houten hemelbedden in de schaduw van luifels met patronen, geaccentueerd door witte kanten dekbedden en versleten oosterse tapijten. Die eenvoud wordt natuurlijk alleen maar versterkt door de kunst boven je hoofd. Dat geldt vooral in de eetkamer, waar traditionele Provençaalse gerechten zoals Chicken Fricassee met room en morieljes worden geserveerd onder zichtbare balken en, tadaa, een meesterwerk van Picasso. Of misschien een schets van Matisse? Het zwembad vind je onder goed onderhouden struikgewas, met uitzicht op de nabijgelegen bergen, omrand door lome ligstoelen.
beelden via St-Paul-de-Vence
De familie Penrod kun je kennen van de elf verschillende locaties van Nikki Beach, een luxe beachclub. Nu hebben de eigenaren een nieuw hotel geopend in Cannes, Lucia. De mantra die zij hanteren is ‘we gaan niet op in de massa, we springen eruit‘. En dat doen ze maar al te goed, want hier gaat alles net even iets anders, én toch geeft het datzelfde welkom thuis-gevoel, wat je gewend bent van de beachclubs. Lucia is een restaurant aan het strand, gehuld in kleuren en patronen. Je voelt gewoon zodra je binnen stapt, de originaliteit, het karakter, en de persoonlijkheid.
Net als twintig jaar geleden, proberen ze het met Lucia net even iets anders te doen dan alles wat je verder in Cannes ziet. Houden we van.
When live gives Cannes, zet dan vooral ook Hôtel Belle Plage op je to do, een pracht van een hotel met verschillende restaurants. Het terras is sowieso top voor een kleine hap en een drankje, maar Restaurant Bella van Eyal Shani is next level. Chef Eyal Shani heeft verschillende restaurants in Israël, en verdiende daar zijn strepen als restaurateur die vooral bekend staat om zijn innovatieve en creatieve benadering van koken. Mocht je ooit naar Israel gaan, zet dan ook restaurant HaSalon in Tel Aviv op je wishlist, ook van hem en een begrip. Het menu is gericht op verse, seizoensgebonden ingrediënten en biedt een scala aan gerechten die zijn geïnspireerd op de Israëlische en mediterrane keuken. Geroosterde bloemkool, pitabroodjes, gevulde groenten – alles even lekker.
Oui Oui, wij zijn verliefd. Op la douce France. Want Frankrijk is dichtbij en heeft stiekem heel veel mooie nog onontdekte parels.
In Antibes, het mondaine, kunstzinnige (van oudsher, nu zie je daar niet per se heel veel meer van terug) voorstadje van Cannes, vind je een rijtje strandtenten. Niet echt opvallend of om over naar huis te schrijven, op ééntje na: MOOREA. Het oranje-gekleurde hippie walhalla is niet alleen een familiebedrijf, het is ook het thuis van de familie, aangestuurd door een grijze authentieke hippie die zijn duik in de zee iets belangrijker vindt dan je bestelling (lees: drie keer vragen is geen uitzondering). Dat zou irritant kunnen zijn, ware het niet dat het gewoon wel bij de tent past. En het voordeel van een dergelijke mentaliteit is eveneens dat eigenlijk alles kan. Heerlijk. Dat laatste geldt ook voor de eenvoudige, gezonde strandmaaltijden. Kip en paprika fajitas, salade van citroengras rundvlees, en een visje van de barbecue. Precies goed.
Beste mensen, als je dan toch in Cannes bent, en in Antibes, dan kun je onmogelijk een van de meest iconische hotels van heel Frankrijk negeren, non? Hotel en restaurant du Cap-Eden-Roc staat boven op een berg aan de kust en is al een eeuwigheid een begrip onder the lucky few. Chanel mag er graag zijn resort collectie showen en valt er een celebrity feestje te geven, dan gebeurt het hier. Onbetaalbaar? Yup. Maar waar een wil is is een weg: de champagnebar. En, als je een avond fancy uit eten wil: het restaurant (waar je eet van roze bordjes). Vrouwen, hijs u in een knap pakje en als het even kan: hoge hakken (of Gucci loafers, doet het ook altijd goed). Mannen, trek een jasje aan. Maak een reservering (of zeg aan de poort dat je een reservering hebt) en rijd vol zelfvertrouwen binnen. Aan de poort word je door de security grondig gecheckt (ook je auto – niet van schrikken, dat is standaard) waarna je doorrijdt naar het restaurant. Ook niet schrikken van de valet parking; die is eveneens standaard. Ondergetekende veinsde een reservering (en dat ging vlekkeloos, hoewel tot grote irritatie van de man) en eenmaal bij het restaurant hielp eerlijkheid: ‘joh, we willen gewoon een drankje, mag dat?’ Een eerlijkheid die beantwoord werd door de vriendelijkste serveerster ever die ons naar de prachtige champagnebar bracht (en ons daar het allerbeste plekje gaf). BAM.
Aan de westkant van Cap d’Antibes, bijna direct tegenover La Garoupe en op een steenworp van Hotel du Cap Eden Roc, ligt dit kleine, openbare strand. Hoewel het voor iedereen toegankelijk is, wordt Plage des Ondes (genoemd naar de nabijgelegen Chemin des Ondes) voornamelijk gebruikt door de lokale bevolking, aangezien de enige beschikbare parkeergelegenheid in de straten is die loodrecht op het strand staan en de ruimte snel verdwijnt.
Beeld via Riviera Beaches
Zorg dat je aan het eind van de middag gaat en de zonsondergang mee pikt – dan smaakt dat glas champagne a 35 euro per glas nog net wat beter (de man nam een cola, want gedoe, maar ach, ik blij, hij (uiteindelijk) ook blij). O, en de nootjes zijn gratis. Dat dan weer wel. En de herinnering is voor jaren. Restaurant Du Cap-Eden-Roc.
(tekst gaat hieronder verder)
Zoek je Cannes op op Instagram, dan is de kans groot dat je het prachtige blauw-witte terras op de steiger van Hotel Belle Rives voorbij ziet komen. Picture perfect. Het restaurant dat bij het hotel, en bij het zeezicht-terras hoort, heet eigenlijk La Passagère (veel minder bekend) en is een uitgelezen restaurant voor een romantische avond uit aan zee. Al is het alleen al vanwege de geschiedenis van het hotel en het restaurant: in de jaren ’20 heette het pand (toen nog geen hotel) La Villa Saint Louis en F. Scott Fitzgerald verbleef er toen hij zijn ervaring opschreef over het expat leven aan de Franse Riviera. Tegenwoordig kookt de chef er moderne typisch Franse gerechten zoals ham met truffel en pasta, en een watertandende côte de boeuf. La Passagère
Onbetaalbaar? Yup. Maar waar een wil is is een weg: de champagnebar. En, als je een avond fancy uit eten wil: het restaurant (waar je eet van roze bordjes). Vrouwen, hijs u in een knap pakje en als het even kan: hoge hakken (of Gucci loafers, doet het ook altijd goed). Mannen, trek een jasje aan.
Wil je in Cannes een beetje een betaalbaar hotel boeken (en je hebt een hondje bij je, en je bent weer eens veel te laat met reserveren) dan kom je al snel uit bij een rijtje charmante maar behoorlijk vergane-glorie-hotels. Die bij aankomst negen van de tien keer niet zo proper blijken. In comes de OKKO Hotel groep. Minder van het charmante Franse, veel, heel veel meer van het betaalbare, comfortabele, lichte, frisse én mega centrale. Het witte blok beton dat het hotel van buiten is, grenst aan het centraal station van de stad.
Wil je naar Cannes en Antibes, dan vlieg je op Nice (tip: daar is het óók heel leuk, dus beide steden in één vakantie is heus een goed advies), en vanaf hier ben je in nog een 30 autominuten in Cannes. En zo heb je dus meteen het mooiste van de Côte d’Azur te pakken! (Als we dan toch aan het tippen zijn: St. Tropez en Ramatuelle doe je vanaf dezelfde luchthaven). Twee uur vliegen vanaf Amsterdam Schiphol of Eindhoven Airport met Transavia en je bent er! Hemelsblauwe zee, wapperende palmbomen en heerlijke provencaalse gerechten: check, check check.
Wist je misschien niet, maar door het milde klimaat zorgt de Côte d’Azur vaak tot ver in oktober voor fantastische temperaturen. Nazomeren maar! En wat dacht je van de winter? De stad is dan de aanvlieghaven voor wintersportgebieden in de buurt. Vanaf Nice ben je al binnen anderhalf uur in het skigebied Auron, Isola2000 en Saint-Dalmas Le Selvage.
Au Pot de Vin
In een rustige zijstraat, en voormalige garage (= een bewezen succesrecept) met jaren 30 decor (= idem want: Hallo Mad Men) zit restaurant Du Pot de Vin. De moeite van het opzoeken meer dan waard, vooral vanwege de perfecte wijnen per glas en de seizoensgerechten die in kleine porties op tafel komen. Begin of sluit af met kazen uit de Provence en belachelijke lekkere ham. En: hele goede prijzen (al verandert je perceptie op het gebied van prijzen wel iets in Cannes). Au Pot de Vin
Boulangerie Jean-Luc Pelé
If life gives you France… You go to the boulangerie. Basta. De beste optie in Cannes is Boulangerie Jean-Luc Pelé waar eigenaar Jean-Luc Pelé zijn brood bakt met duurzame bloem van de beste kwaliteit. Hoewel hij opgeleid is als pastry chef en chocolademaker. Beide niet missen dus. Perfect voor een lichte lunch (even gaan zitten kan er ook) of een picknick op het strand. Boulangerie Jean-Luc Pelé
La Casa Di Nonna
Het huis van je oma, op z’n Italiaans. Lijkt gek wanneer je in Frankrijk bent maar heus, haak aan bij oma’s tafel. Het vriendelijke, oudere koppel dat het restaurant runt, zorgde voor een easy going sfeertje die je niet veel aantreft in Cannes, en ze koken ook nog eens magnifiek. Voor relatief kleine prijzen. Bovendien staat er een keur aan vega, vegan en glutenvrije gerechten op het menu. La Casa di Nonna
Da Laura
We blijven nog even op z’n Italiaans: aan het begin van de ‘restaurantstraat’, drie keer struikelen van het OKKO hotel, zit sinds 1992 het geliefde Da Laura, gerund door een pizzabakker uit Turijn. De Italiaanse gerechten zijn seriously good en de eigenaren hebben een fikse aanhang. Last minute aan komen waaien is dan ook geen optie – wat verrassend is aangezien het restaurant met de gekleurde terrasstoeltjes wel dat idee geeft. Reserveer en bestel hoe dan ook de vitello tonnato en de risotto met truffel, de specialiteiten van het huis. En de burrata. En de spaghetti alle vongole. Een favoriet in de stad. Da Laura
Golfe Juan is precies zo’n stuk strand dat je verwacht wanneer je naar de Cote d’Azur gaat: ogenschijnlijk relaxed en dan prijzen waar een paard de hik van krijgt. En toch vallen we er steeds weer voor. Tsja. Het is dan ook echt een uitzonderlijke locatie aan de kust, in een prestigieuze kwaliteitsplaats. Dus. Tsja.
La Petite Plage Golfe Juan, aan 4 avenue des Frères Roustan in Antibes-Juan Les Pins (kijk, zelfs de naam klinkt duur), is gewoon heerlijk tafelen met je voeten in het zand, in de mythische setting van de Quai Jean Jaurès (lees: daar waar de meest prestigieuze jachten liggen).
Tijdens de lunch is de sfeer ontspannen en is de keuze aan gerechten vergelijkbaar met de beste strandrestaurants in Saint-Tropez. Mediterrane smaken, eigenlijk lekker zonder gedoe. Vis en zeevruchten komen uit de visbar en de mosselen met peterselieboter zijn een aanrader. ‘s Avonds verandert het restaurant in een loungebar, en in de cocktailbar doet een DJ zijn ding.
En als je er dan toch bent: zet ook restaurant + strand Plage Keller Cap d’Antibes op je to do!
la Petite Plage
Je vergeet ‘m maar al te snel in je rijtje where to’s voor een snelle mini-break maar heus, Lille a.k.a. Rijsel – zoals het u blieft – is met dank aan de supersnelle treinverbinding (met de Thalys nog geen drie uur, en als je een beetje op tijd boekt ook nog eens voor minder dan dertig euro) een van de leukste op-en-neertjes voor een weekend weg. Net over de grens in Frankrijk en alleen daarom al top (beter weer, joie de vivre en opvallend goed van het eten en drinken). Twaalf van de leukste adressen om te vertoeven, et voila.
La Cave
Een kleine charmante bistro, uit de boekjes, met een net zo klein en charmant terras die je eigenlijk niet missen mag vanwege de wijn-borrel met oesters, garnalen en kaas. La Cave
Fromagerie Ceneri
Zeiden we het al over de boulangerie, zo mag je in Frankrijk de fromagerie uiteraard ook niet missen. Fromagerie Ceneri is al sinds 1968 een geliefd adres voor de beste kazen uit de omgeving. Kies kaas voor twee (of meer) en ga vooral picknicken op het strand. Fromagerie Ceneri
Ben je ooit in Cannes geweest, dan kán het bijna niet anders dan dat je ook van Le Bâoli Cannes gehoord hebt, een begrip aan op het schiereiland van de stad (pointe croisette). De plek staat bekend als een plek waar ze wel weten hoe je een feestje moet bouwen maar het moet gezegd: wij haken er eigenlijk net zo graag aan vóórdat het feestgedruis losbarst. Liever nog dus eigenlijk. Want dan heb je er dus een klassieker van een frans restaurant te pakken. Hier neem je overigens ook de boot naar La Guerite (moet je kiezen in Cannes: altijd, we herhalen, ALTIJD voor La Guerite kiezen).
Een korte wandeling op dezelfde schier die pointe croisette heet, en je bent bij restaurant Fred L’ecailler. Ook een klassieker, niet aan het water. Het restaurant is een aanrader voor de klassieke Franse keuken: gekookte calamares, zeebaars en de befaamde vissoep. Fred L’ecailler
La Guérite Cannes
Lievelingsplek van allemaal. Met stip. Kost een paar centen (al kan het heus ook voor minder… Maar dat is toch minder leuk). Hoe wat waar en waarom lees je hier: La Guérite
La Tonnelle
De ‘eenvoudigere’ variant van La Guérite. Evengoed een droom dus. Het restaurant werd met houten stoelen en wat soberdere tinten iets eenvoudiger gestyled, maar het eten doet allerminst onder voor La Guérite. La Tonnelle
Plage Waikiki: In de categorie niksaandehand in gestreept geel. Voor de hele dag, elke dag. Geen website maar hier vind je meer info: Waikiki Plage
Le Figuier de Saint Esprit: In de oude stad van Antibes moet je even zoeken naar een eeuwenoud, charmant restaurant waar je uitgebreid (en prijzig) kunt tafelen in de schaduw van al even eeuwenoude olijfbomen. De chef kookt er een superb contemporary French menu, alles met een fikse scheut van dat zonnige Mediterraanse stijltje dat alleen koks in zonnige landen lijken te beheersen (of het is de entourage, dat kan ook). Gasten komen terug voor de desserts, just saying. La Figuier de Saint Esprit
En nog eentje dan, terug in Cannes: bij restaurant Table 22 kookt chef Noël Mantel die vooral naam vergaarde omdat hij het vak leerde van chef Alain Ducasse. Oké, en omdat hij dat dondersgoed onder de knie kreeg natuurlijk. Op het menu van Noël staan overheerlijke door de Provence geïnspireerde gerechten zoals risotto met kalfsjus of kreeftenravioli. Het restaurant kreeg onlangs een flinke lik verf met een zacht geel/ groen zomers resultaat. Restaurant Mantel
Net als Nice heeft ook Cannes een restaurant La Petite Maison. Het moet gezegd: Nice was eerder maar die in Cannes vinden we fijner. Nieuwer, met een waanzinnig uitzicht en met dezelfde klassiek Franse swung.
Hetzelfde geldt wel zo’n beetje voor restaurant Vesuvio: een klassiek Frans restaurant aan de boulevard. Een hele goede plek voor als je denkt dat je op een té toeristische plek zit. Nee hoor, hier is het goed.
Bij Le Jade eet je voor de afwisseling Vietnamese gerechten. Soep, citroenkip en varkensvlees én een hele goede wijnkaart. Kortom: een Vietnamees in Frankrijk is een winning combinatie voor een betaalbare en lekkere avond uit.
Al Charq is echt een topper in de categorie niet verder vertellen hoor. Want hoewel de meeste kebabzaken in de meeste westerse landen ons vaak niet zo trekken, en er soms zelfs toe doen leiden dat we eten uit het Midden-Oosten afdoen als iets om op weg naar huis naar binnen te proppen, is Al Charq van andere orde. Al Charq is in twee delen gesplitst door Rue Rouaze en heeft een afhaal- en zit-restaurant. Het eten is een mix van grills, salades, falafels en een scala aan interessante vegetarische gerechten die alleen uit het Midden-Oosten kunnen komen. En: een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.