Nederland, Utrecht28 april 2023, door Tessel Horsting

Wijnproeverijen in Utrecht, waar oh waar moeten we wezen?

Nederland, Utrecht, 28 april 2023, door Tessel Horsting

Wijnproeverijen in Utrecht, waar oh waar moeten we wezen?

Na de lijst van Amsterdam mag Utrecht natuurlijk ook niet achterblijven. Utrechtenaren, we got you! En natuurlijk ook de niet Utrechtenaren, want Utrecht is altijd een goed idee. En een wijnproeverij ook. Nét even iets meer kennis op doen van het geliefde drankje; het zal gegarandeerd lekkerder gaan smaken. Een top idee ook als je met je handen in het haar zit betreft verjaardagen of überhaupt cadeaus die je om welke reden ook wilt geven: een wijnproeverij is een heerlijk uitstapje om te doen! Menig mens zal er blij van worden, dus daar zit het wel goed mee. Lees hier waar je in Utrecht moet wezen voor de beste wijnproeverijen.

Rubens proeflokaal

Rubens proeflokaal

We beginnen met Rubens Proeflokaal. Een klein en schattig wijncafé, gelegen aan misschien wel de mooiste straat van Utrecht: De Nieuwegracht. Helemaal aan het einde als je langs alle oude en statige huizen bent, kom je uit op de Singel waar op de hoek Rubens Proeflokaal te vinden is. Het café is open op donderdag en vrijdag van 16.00 tot zolang het gezellig is (dat is toch al top?) en zondag van 15.00 tot 20.00. Je kunt er terecht voor een wijnproeverij, maar ook voor een whisky of port proeverij; vanaf 10 personen te boeken. Je mag ook zeker met z’n tweetjes, maar dan moet je aansluiten bij een andere groep. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde zeggen we dan.

Rubens Proeflokaal

Talud9

Talud9

Waarom Talud9 – een wijnbar in het hart van Utrecht (het gezellige deel, vlakbij de Zadelstraat voor een ieder die Utrecht kent) – de ideale wijnbar is, is vanwege de bijzondere ‘wandelende wijnkaart’. Ofwel, de ober die door de zaak wandelt. Je vertelt hem wat je lekker vindt (fris en fruitig bijvoorbeeld, of juist kruidig) en hij komt met twee (of drie) flessen wijn aanzetten. Je mag ze beide proeven en kiest zo de wijn die je het lekkerst vindt. Geen succes? Dan proberen ze het gewoon opnieuw. En ook hier kun je een heerlijke high wine volgen. De lekkerste wijnen worden uit de kast getrokken en de beste hapjes worden op tafel gezet. Al te boeken vanaf twee personen voor een prijs van 39.95 euro.

Talud9

Wijnbar VinVin

Wijnbar VinVin

Het was de eerste wijnbar in Utrecht en nog steeds is het ’n hele goede. In een kleine, nietszeggende straat tegenover het drukke plein Neude, zit VinVin. De wijnbar heeft voorin houten banken waar je de hele avond vertoeft met een fles wijn op tafel, maar met z’n tweetjes zit je net zo lekker aan de bar. VinVin heeft meer dan dertig open wijnen waar je zelf uit kunt kiezen, en eigenlijk zijn ze allemaal goed. Je kunt er terecht voor een open wijnproeverij, die ze elke eerste zondag van de maand doen. Of je boekt zelf een proeverij, dat kan vanaf acht personen.

VinVin

Wijncafe Lefebvre

Wijncafe Lefebvre

Voor Utrechters een begrip, voor niet-Utrechters een aanrader. In hartje centrum (dus geen kans om te verdwalen). De bar van Lefebvre is klein, maar iedereen schuift bij elkaar aan alsof elke hoge tafel een soort bar is waar iedereen kan zitten. En dat is gezellig. De wijnen komen voornamelijk uit Frankrijk, Italië, Spanje en Zuid-Amerika, maar saai zijn ze zeker niet. Oh, en het kaasplankje niet vergeten, is om je vingers bij af te likken! Ze organiseren regelmatig wijnproeverijen waar je je voor aan kunt melden, houd de site goed in de gaten dus!

Lefebvre

 

Sec wines

Sec wines

En deze telt eigenlijk niet helemaal omdat je er geen wijnproeverij kunt doen, maar willen we toch even benoemen: Sec Wines. Deze wijnwinkel is te vinden in een zijstraatje van het Neude (om de hoek bij wijncafé Lefebvre). Hier scoor je de lekkerste en de beste wijnen die door de eigenaren met veel passie zijn uitgekozen. Ze hebben vaak samenwerkingen met restaurants waar een wijnfestijn wordt georganiseerd. Voor deze evenementen kun je een kaartje kopen en zo kom je op de leukste plekken met het lekkerste eten en kun je de beste wijnen proeven. Een aanrader dus! Het enige wat je hoeft te doen is de socials goed in de gaten houden.

Sec Wines