4 mei 2020, door Imara Milatz

Wijncursus inclusief wijnproeverij at home

4 mei 2020, door Imara Milatz

Wijncursus inclusief wijnproeverij at home

Aanstootgevend nieuws in de maak! Wat zeggen we als we ‘die bruine kroeg met de okergele pui in de Prinsenstraat in het centrum van Amsterdam’ noemen? Exactly, we’re talking about onze favoriete (nieuwe) klassieker: De klepel. Waarom? Tiptop gerechten, een no-nonsense interieur én aangezien de lui hier dusdanig ‘op’ hun wijnen zitten, dat er maar een streek genoemd hoeft te worden en je glas is gevuld met precies dat waar je zin in had. Eén van die luitjes is Aukje Wouters, sommelier in het leukste Franse (wijn)café van de stad. De sommelier (en vinoloog in spé) ziet stilzitten niet zitten en besloot dat de flessen alsnog ‘geplopt’ mogen worden. Zijn we het natuurlijk hartstikke mee eens. Aukje bedacht dé perfecte oplossing: doen waar ze goed in is, maar dan tijdelijk vanaf eigen adres. Ze maakt het hartstikke mogelijk om het leukste ‘uitje’ vanuit huis te doen: de at home wijn proeverij slash wijnles (inclusief proef-werk, vonden we leuk). Want Aukje weet what’s slurping.

Met de franse slag (of Italiaanse, Portugese..)

Met de franse slag (of Italiaanse, Portugese..)

Wist je vast niet, knipoog, dat we hier vanuit het Barts Boekje front met bescheiden regelmaat een fles open trekken. Mwah, heel bescheiden is het niet, dat las je vaker: hier en daar, en zie je sporadisch ook op Instagram voorbij komen, oeps. Maar hé, we gotta do what we gotta do en wijn is daar gewoon een heerlijk hulpmiddel bij. Nu is het eigenlijk te gek voor woorden dat we met zo’n liefde voor de druiven(d)rank niet eens écht weten waar we het over hebben. Oké, de smaak is er, maar no way dat we onszelf wijnkenners mogen noemen. Vinoloog, wij? Dacht het niet, vinoliefhebber zul je bedoelen! En daar mocht best verandering in komen, iets van je hobby je werk maken, niet dat we er zo ver in doordraaien hoor.

Wie gelooft er nog in het lot, toen plots, daar het aanstootgevende nieuwtje van Aukje zomaar aan ons wijn-gevoelige-neusje voorbij kwam? Daarover hoeven we maar weinig kwijt, al sippend aan een goed glas over wijn leren, klinkt leuk en (om even op de feiten vooruit te lopen) ís leuk.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

De belangrijkste vraag beantwoorden we maar meteen. Hoe gaat het dan in zijn werking zo’n online proeverij? Simpel, Aukje zorgt ervoor dat je voorzien bent in alle spullen (wijn, instructies, proefformulieren, Ik Weet Wat Van Wijn SDEN1 boek) en jij regelt de rest. Wijnglazen (best logisch) én eventueel lekkers voor on the side: broodje, nootje, van dat soort. Dan kan het dus zomaar zo zijn dat er 6 heerlijke schattige flesjes, gevuld met kwaliteitswijnen, voor je voordeur staan. Laptop erbij, Zoom aan en kijken, ruiken, walsen, proeven, beoordelen. Aukje neemt je gedurende de cursus helemaal mee door de wereld van wijn, van de druif tot aan de fles, en natuurlijk met de tasting (stiekem het leukste deel).

Mocht je nou denken, leuk hoor zo’n proeverij, maar dan proef je vast en zeker alleen maar de duurste wijnen? Mis! Aukje is zo leuk dat ze heerlijke wijnen kiest voor veelal een lief prijsje. We hebben er zelfs een Nieuw-Zeelandse favoriet in onze budget wijnlijst aan toe kunnen voegen, geloof maar.

Ik weet wat van wijn

Ik weet wat van wijn

Mocht je nou geïnteresseerd zijn in een avondje flink sippen en slurpen? Neem dan even een kijkje of meld je gewoon meteen aan. Wel zo leuk, en gezellig, er mogen ook meerdere mensen tegelijk meedoen aan de cursus. Als je één set wijnen deelt kost het je niks meer dan het inschrijven voor één persoon (€45), hoef je niet eens voor te cheaten (vind Aukje oke). Als je zuinig slurpt heb je dus prima genoeg aan één pakket voor twee personen. Maar hé, zuinig slurpen, doen we niet aan! Met twee personen meedoen, inclusief wijnen formulieren (maar exclusief het informatieve boekje Ik weet wat van Wijn op SDEN niveau 1), dan kost het €35 voor de tweede persoon en ben je dus samen voor €80 euro klaar! Enne, private wine tasting? Kan ook! Meld je wijnclubje aan en Aukje kijkt wat ze voor je kan doen. Juist, simple as that

Aukje Wouters.