Nederland, Amsterdam6 februari 2020, door Maartje

De nieuwe klassiekers van Amsterdam: restaurant de Klepel & Zoldering

Nederland, Amsterdam, 6 februari 2020, door Maartje

De nieuwe klassiekers van Amsterdam: restaurant de Klepel & Zoldering

We weten  dat we niet de enigen zijn die alle moderne, oorverdovend hippe, schreeuwerig 'millennial pink' zaken eigenlijk hartstikke zat zijn. 'Food sharing' kan nog nét, mits het goed gedaan is, maar liever hebben we gewoon een bord heel erg lekker eten in een fraaie, tijdloze entourage en personeel aan onze tafel dat zijn pappenheimers kent. Alleluja. De Nieuwe Klassiekers noemen we dat. De tweede in de serie Nieuwe Klassiekers in Amsterdam zijn er twee die echt niet kunnen ontbreken: De Klepel (Amsterdam Centraal/ De Jordaan) & Zoldering (Amsterdam Centraal/ Utrechtsestraat). 

De Klepel Amsterdam

De Klepel Amsterdam

De bruine kroeg met de okergele pui in de Prinsenstraat in het centrum van Amsterdam is eigenlijk een restaurant. Om precies te zijn een van mijn topfavorieten aller tijden. De luitjes hier zitten dusdanig ‘op’ hun wijnen, en op hun piekfijne gerechten, dat het altijd feest is zonder dat het er ooit opgeprikt wordt. Zo precies goed! Gevarieerd. Verrassend. Gezellig. Noem een streek waaruit je iets drinken wilt en de herenbediening schenkt je niet alleen een fantastische wijn, maar serveert er ook meteen een pracht van een verhaal bij. En wat te eten natuurlijk. Ach, eigenlijk wil ik graag bij de Klepel wonen. Simpelweg nog nooit een slechte ervaring gehad in het bruine café op de hoek van de Prinsenstraat midden in de Jordaan.

De Klepel: Prinsenstraat 22, Amsterdam, cafedeklepel.nl

Zoldering

Zoldering

Goed nieuws: de chef van De Klepel besloot op eigen benen te gaan staan en trok naar de andere kant van de stad waar hij zijn restaurant Zoldering opende. En daar is het wederom fantastisch. Chef Job (voor de Klepel werkte hij bij Librije) opende samen met vrienden en oud-collega’s Wout, Tomas en Joost een zaak die ze zelf nog misten in Amsterdam:. Een toegankelijke bistro waar je kunt eten en drinken wat je wilt zonder een uitgebreid gangenmenu en met een wijnkaart om je kurkentrekker bij af te likken. Job zijn woorden in zijn De Klepel-afscheidsmail. Zoldering huist aan de Utrechtsestraat en serveert ongekunsteld briljant lekker eten. We aten er onder andere een ultieme steak tartare, perfecte oesters en een goddelijke octopus met mais, mierikswortel en gerookte kaas en een origineel gerecht met rabarber-karnemelkijs, roze peper en dragon. Een aanwinst voor de stad, en dat is een understatement. 

Zoldering: Utrechtsestraat 141H, Amsterdam, zoldering.nl