Nederland2 mei 2024, door Bo Peters

De leukste en lekkerste wijnproeverijen op het terras in Limburg

Nederland, 2 mei 2024, door Bo Peters

De leukste en lekkerste wijnproeverijen op het terras in Limburg

Wijn drinken is iets wat we heerlijk vinden om te doen. Het liefst uiteraard in de zon op een terras of uitkijkend op een wijngaard. Waarvan er, verrassend genoeg, een heel aantal te vinden zijn in ons koude kikkerland Nederland. Zeker met de klimaatveranderingen wordt ons land aantrekkelijker om wijnen te produceren. Nu zijn er genoeg redenen om die fles open te trekken en dat doen we graag (heus) maar nog leuker is het als je weet wat je daadwerkelijk drinkt. Kennis over wijnlanden, geuren en smaken van wijn en wijn- spijscombinaties. De wijnbeleving wordt daarvan nog leuker en vooral interessanter. De beste en leukste plekken voor een wijnproeverij in het zuiden van Nederland (Limburg) vind je in deze lijst. Dus: 3, 2, 1 en nippen maar.

De Lieve Hemel (Sevenum, Noord-Limburg)

De Lieve Hemel (Sevenum, Noord-Limburg)

We trappen af met de Lieve Hemel, un rêve namelijk. Eerlijk. Beeld je in: lavendelkleurige leuken, de geur van Frankrijk (ja echt!), bistro stoeltjes in de kiezeltuin, een overkapt terras met druivenranken en een Franse chanson op de achtergrond. En dat gewoon in het zuiden van ons land. Op een prachtige plek – omringt door het groen van het Peelgebied – ligt Frankrijk in Limbourgois. Elke vrijdag is er wijnproefavond waar wijnen worden ontkurkt (plop) en geserveerd worden met amuses. Klinkt leuk, is leuk. Wil je liever overdag genieten van de wijn hier, met je snoet in de zon? Ga dan voor de vin élevé: je krijgt vier halve glazen te proeven uit de Languedoc geserveerd met een plateau de la saison. Deze kost zo’n 31 euro per persoon. Kom maar door.

 • Dagelijks geopend – op maandag en dinsdag
  enkel voor hotelgasten (overnachten hier is geen straf) – vanaf 12.00 uur, op
  zondag tot 19.00 uur. De Lieve Hemel

De Apostelhoeve (Maastricht, Zuid-Limburg)

De Apostelhoeve (Maastricht, Zuid-Limburg)

Gelegen op een steenworp afstand van Maastricht (voor de sportievelingen onder ons: met de fiets goed te bereiken vanuit de stad) vind je deze klassieker van een wijngaard. De Apostelhoeve kan uiteraard niet ontbreken op de wijnlijst van Nederland. Boven op één van de mooiste plekken van Limburg, de Louwberg, nip jij aan je wijn tijdens een proeverij en geniet je in volle glorie van dat glas. Tijdens de proeverij mag je kijken, ruiken, proeven en vragen stellen. Alles draait om wijn, iets wat wij prima vinden. De Apostelhoeve heeft een domein van 14 hectare waar diverse druivensoorten zijn aangeplant en ze produceren zelf zes witte, droge wijnen. Daarnaast worden er hier ook bubbels geproduceerd. Uiteraard krijg je die tijdens een wijnproeverij ook te proeven. Viva la vin bij de Apostelhoeve. De rondleiding en proeverij is mogelijk vanaf 12 personen (trommel je lievelingsmensen dus gauw op) en kost 22.50 euro per persoon.

 • Dagelijks geopend van maandag tot en met zaterdag
  tussen 09.00-17.00 uur, op zon- en feestdagen gesloten. De Apostelhoeve

 

Helden van Helden (Helden, Noord-Limburg)

Helden van Helden (Helden, Noord-Limburg)

Het ultieme vakantiegevoel in eigen land, dat is wat je hier – als je het ons vraagt – ervaart bij ‘Vinea Cura’. Dit betekent letterlijk ‘de wijngaard van de zorg’. Enerzijds refererend naar de zorg die een wijngaard vraagt, anderzijds naar de mensen die hier werken. Bij ‘Vinea Cura’ vinden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hun plekkie. Houden we van, dit soort plekken. Er wordt, uiteraard, wijn geschonken uit de eigen wijngaard. Door de hulp van de cliënten en vrijwilligers is het mogelijk zóveel tijd & werk in de wijngaard te steken dat alleen de topkwaliteit druiven geoogst worden. Dit zijn dus zonder twijfel knallers van wijnen. Voor 9.50 euro krijg je drie wijnen te proeven uit eigen wijngaard. Bestel er bites bij en voilà: een heerlijke lentedag gegarandeerd.

 • Dagelijks geopend van maandag tot en met zondag tussen
  11.00-18.00 uur. Helden van Helden

 

Wijncafé Vin L’eau (Venlo, Noord-Limburg)

Wijncafé Vin L’eau (Venlo, Noord-Limburg)

Eigenlijk een parel die we niet willen delen en voor onszelf willen houden, maar toch. Een ouderwets wijncafé zoals we ze oh-zo-graag hebben. Geen menukaart, welnee: je drinkt wat er op dat moment open staat. Halleluja. Geen moeilijk gedoe. En juist dat vinden we zo leuk aan wijncafé Vin L’éau. Gemiddeld staan er twintig flessen open, dus er is altijd iets wat je lekker vindt. Tijdens een wijnproeverij krijg je zes tot acht glazen wijn te proeven waarbij verse kazen & charcuterie wordt geserveerd. Je betaalt hiervoor 27.50 euro. Water tap je zelf uit de kraan, das de sfeer hier. Het leuke nu in de lente? Een plekje veroveren op het ieniemienie terras, onder de weelderige druivenstruik. En vervolgens een wijnproeverij van
úúúren. Heerlijk.

 • Geopend op woensdag tot en met zondag tussen 18.00-01.00 uur. Wijncafé Vin L’eau (Venlo, Noord-Limburg)

Wijndomein St. Martinus (Vijlen, Zuid-Limburg)

Wijndomein St. Martinus (Vijlen, Zuid-Limburg)

Mocht je nou net als ons sportievelingen zin hebben in een wandeling door de glooiende heuvels van het Limburgs Landschap? Dan is de routes du vin, langs wijndomein St. Martinus in het lieflijke dorpje Vijlen, een goede optie voor je. Eenmaal daar beland, waan je je oprecht in het buitenland. Wijndomein St. Martinus is gelegen in het meest zuidelijke puntje van Nederland en vóelt niet meer als Nederland. Als je een plaats weet te bemachtigen aan de rand van het terras, dan kijk je uit over die befaamde glooiende heuvels met niets anders voor
je dan een uitgestrekt landschap. Je kunt hier een rondleiding, proeverij of een masterclass boeken.