Nederland, Amsterdam1 februari 2022, door Sanne Carbaat

WILS Bakery Café van Joris Bijdendijk opent de deuren in Amsterdam Zuid

Nederland, Amsterdam, 1 februari 2022, door Sanne Carbaat

WILS Bakery Café van Joris Bijdendijk opent de deuren in Amsterdam Zuid

Zo, Joris (we mogen Joris zeggen) heeft er weer eentje bij. Eentje wat? Een nieuwe plek waar je in de rij moet staan en waar het verstandig is om op tijd te reserveren. Opschieten, want morgen 2 februari 2022 gaan ze al open. Hallo, WILS Bakery Café! Welgeteld nog nul dagen open geweest,  maar toch dag één al nagenoeg vol gereserveerd zitten. Zegt genoeg over de verwachtingen (hoog!) en we kunnen je hier vertellen: die verwachtingen worden gehaald.

 

In hetzelfde gebouw in Amsterdam Zuid als WILS vind je nu WILS Bakery Café op de begane grond. Een mix van bakkerij en Franse bistro en dan natuurlijk op niveautje Bijdendijk.

 

PS ingang voor beiden vind je op de hoek aan het plein. Dus als je met je neus naar NENI staat, iets diagonaal naar links lopen en daar, op die hoek, bij de grote, automatische schuifpui naar binnen.

WILS Bakery

WILS Bakery

Tijdens de (zoveelste) lockdown ging ook Joris & Team aan het omdenken en zo werd WILS omgetoverd tot een halve bakkerij. Dit liep zo goed, dat de stap naar een vaste bakkerij snel was gezet: WILS Bakery. Niet de plek voor je tompoucen en witte bolletjes. Wél voor grote zuurdesembroden en knapperige poolish (type stokbrood) om mee naar huis te nemen én om te lunchen, borrelen en goed te eten. De inrichting is strak en modern, met veel lichte tinten hout, witte muren en een open, donkerblauw geverfd plafond, waar je de buizen nog kunt zien hangen. Waar ooit een inspiratieloze kantine zat, zit nu de nieuwe plek voor de vrijdagmiddagborrel (of elk ander moment wanneer je een tafel kunt bemachtigen).

Het menu

Het menu

Zoals bij alle fijne tenten die weten wat goed eten is, is de kaart klein en met alleen maar lekkere dingen. Er staat van alles ‘moderns’ op het menu (burrata, butterfly kip, Burnt Basque cheesecake), maar ook een verrassende selectie aan – bijna ouderwetse – klassiekers. Voor de lunch heb je de mogelijkheid een twaalf-uurtje te bestellen (een favoriet) dat dagelijks wisselt. Ook gerechten als de slavink, huisgemaakt softijs en een tosti staan op het menu. Natuurlijk allemaal anders dan je gewend bent en waarschijnlijk beter dan je ooit in je eigen keuken hebt klaargemaakt, maar die nieuwerwetse slag is leuk. Een andere aanrader is de puntpaprika met ansjovis en salsa verde. Precies dat en niet meer, maar daarom een heel mooi en clean gerecht dat verrast in z’n eenvoud.

WILS Bakery Café is open van woensdag tot zondag van 12 t/m 21 uur. En wat nu nog alleen de Bakery is, is straks misschien ook een patisserie. We kunnen alleen maar hopen.

 

WILS Bakery Café