Nederland, Amsterdam20 januari 2020, door Nina van Hilst

De nieuwste liefde van topchef Joris Bijdendijk: restaurant Wils in Amsterdam Zuid

Nederland, Amsterdam, 20 januari 2020, door Nina van Hilst

De nieuwste liefde van topchef Joris Bijdendijk: restaurant Wils in Amsterdam Zuid

Stel hè, je wil echt goed uit eten maar niet in een stijf restaurant en het liefst nog betaalbaar ook. Waar ga je dan heen in Amsterdam? We raden je restaurant Wils, de nieuwste liefde van topchef Joris Bijdendijk, aan. Joris en zijn team koken in een open keuken op houtvuur. Dat open vuur brengt kleine gerechtjes met verrassende samenstellingen en bijzondere smaken. En een sfeervolle vibe met uitzicht over Amsterdam Zuid.

Restaurant Wils

Restaurant Wils

Met een klein clubje mochten we deze zomer al komen voorproeven van het aanstaande concept van restaurant Wils. Leuk om te zien dat wat ons toen voorgeschoteld werd – in woord en op het bord – ook echt tot leven is gekomen bij het in oktober geopende restaurant Wils in Amsterdam Zuid. In de indrukwekkende open keuken zie je chefs Friso van Amerongen, (vuurmeester) Erwin Oudijk en Joris Bijdendijk aan het werk. Het is vermakelijk om te zien hoe Erwin stoom op het giga houtfornuis tovert. Hoe Friso met een pincet bloemblaadjes op een reeks borden drapeert. En hoe Joris braaf instructies van Friso opvolgt. De borden die de keuken uit komen, zien er niet anders dan indrukwekkend en enorm smakelijk uit. Het turen naar het spektakel in de keuken maakt Wils ook een perfecte spot voor een dinner-date waarvan je niet zeker bent of er wel genoeg – of al zeker weet dat er niet genoeg – gespreksstof is. Behalve rondom de keuken zitten, zijn er ook tafels voor kleine en grote gezelschappen waarbij je vanaf de bovenste verdieping van dit nieuwe gebouw lekker naar buiten tuurt over een rustig Amsterdam.

Wat restaurant Wils anders maakt dan andere restaurants is dat er op open vuur gekookt wordt. En dat vuur, de rook, de stoom levert bijzondere smaken op. Het houtfornuis is een grootse variant van de stoof waar Joris vroeger thuis op leerde koken. En hoewel het er in de keuken van de Bijdendijks een stuk minder profi aan toe gegaan zal zijn, is het knusse keuken-gevoel er bij Wils zeker. Het doet toch wat met je om die bedrijvigheid en passie in de keuken te bekijken.

Wij lieten ons qua menu geheel verrassen door de chefs. Net als in de zomer zagen we ook weer de heerlijke baby maiskolf met majoraan, de oester met opgegoten mergvet (smaakt honderd keer beter dan het klinkt voor een flexitariër als ik) en de krachtige bouillon die zo vol van smaak is en toch echt getrokken van geroosterde groenten. Maar ook alle andere gerechten gaven mijn tafelgenote – en de aardige mensen naast ons – en mij steeds weer een “ohh dit is zooo lekker” tot reactie.

Behalve het houtvuur, de open keuken en het steengoede niveau van het eten, de wijnen en de staf, mogen ook de kombucha die je geserveerd krijgt direct bij binnenkomst en het veel te lekkere eigen gebakken brood nog even genoemd worden. Dat we fan zijn en niet kunnen wachten om opnieuw aan te schuiven, hoeven we niet meer te zeggen toch?