Frankrijk11 februari 2023, door Nina van Hilst

Duurzamer op wintersport in Morzine-Avoriaz, Frankrijk

Frankrijk, 11 februari 2023, door Nina van Hilst

Duurzamer op wintersport in Morzine-Avoriaz, Frankrijk

Het grote wintersportgebied Portes du Soleil verbindt 12 ski resorts verdeeld over twee landen. Je skiet rondom de Mont Blanc en het meer van Genève. Neemt de skilift van Frankrijk naar Zwitserland. Ga je op wintersport in Morzine-Avoriaz, dan zit je in het midden van dit grote skigebied. Twee dorpjes die bij elkaar horen en toch van elkaar gescheiden liggen. Morzine is een chalet-dorp op 1.000 meter hoogte, waar zowel in de winter als zomer een levendig outdoor-leven is. Avoriaz is een revolutionair, autovrij ski resort op 1.800 meter hoogte. Het gebied is groot en divers, om met een groep vrienden volop mogelijkheden te hebben en tegelijk zijn er leuke faciliteiten om met het gezin naar Morzine-Avoriaz te gaan. Beide dorpen hebben een verbintenis met de natuur en zetten hun beste beentje voor om de bergen zo mooi te houden als ze zijn. Ga nu duurzamer op wintersport - eventueel met de trein - in Morzine-Avoriaz in Frankrijk.

 

Op zoek naar een accommodatie in Morzine-Avoriaz? Deze chalets of hotels zijn enorm genieten.

Morzine

Morzine

Het bergdorp Morzine in de Haute-Savoie heeft 3.000 inwoners en qua capaciteit voor toeristen kan daar nog een nul achter. Morzine heeft een traditionele sfeer, maar met 34 hotels, honderden chalets, tientallen leuke winkels en meer dan 50 bars en restaurants genoeg opties voor een hele gezellige en diverse wintersport (of zomervakantie in de bergen). Overdag kun je skiën op alle niveaus. Je stapt vanuit het dorp de skilift in en staat in verbinding met meer dan 600 kilometer skipiste. Ook de beginners-piste en kinderparken liggen rondom Morzine. Boek een luxe chalet met eigen sauna en outdoor hot tub. Of doe dat juist niet, om je ecologische voetafdruk te verkleinen, en ga naar het lokale zwembad. In de avond kook je in je eigen chalet, laat je “thuis” voor je koken of ga je uit.

Avoriaz

Avoriaz

In 1966 werd Avoriaz op de kliffen 800 meter boven Morzine als duurzaam concept gebouwd. De architectuur werd zo bedacht dat de gebouwen opgaan in de bergen en met allerlei slimmigheden om met de natuur – in plaats van ten koste van – te werken. Zo zijn de gebouwen op het zuiden gebouwd en zijn shutters verboden, waardoor de zon een deel van de opwarming doet. Er wordt met dubbele daken gewerkt, waardoor de sneeuw als isolatie werkt. De niet-geverniste cederhouten tegels waarmee de gebouwen zijn bekleed verkleuren afhankelijk van hoe zon en weer erop komen, waardoor het aansluit bij de omliggende bergen. Avoriaz is ook geheel autovrij, wat goed voor het milieu en de sfeer is. Op de ski, per paard, fatbike of elektrische jetski door het dorp is toch echt something else.

Slapen

Slapen

Op wintersport is het riedeltje meestal ski/board, eat, sleep, repeat om de volgende dag weer vroeg bij de skilift te staan. Wanneer je bij je accommodatie aankomt na een heerlijke dag in de buitenlucht is een lekker bed alles wat je verlangt. En of ze lekkere bedden hebben in Morzine-Avoriaz. In Morzine heeft AliKats meerdere duurzame, luxe chalets voor 2 tot 26 personen. Neige-Roc is een hotel met lekker kneuterig houten interieur. Kijk ook zeker bij de luxe hotels Dromonts en Mil8 in Avoriaz. Of het Hoxton chalet in Morzine. Wil je een romantisch avontuurtje boeken voor een nacht? In Avoriaz kun je een nachtje in een iglo slapen.

Restaurants

Restaurants

Na een dag op de piste en een stevige lunch hoeft uit eten niet altijd – of nooit – en verschillende chalet verhuurders – waaronder AliKats – spelen hierop in door de optie om een meal delivery service of privé-chef aan te bieden bij de huur van je chalet. Voor de dagen waarop er wel nog zin is in de middag of avond: het moderne, houten restaurant La Cabane in hartje Avoriaz heeft een Frans én een sushi menu. Bij Village Igloo wandel je ‘s avonds de piste op en eet je kaasfondue in een grote iglo. Bij brouwerij Bec Jaune eet je gerechten (ook vega opties) met ingrediënten van lokale boeren. Bij Resto Bulles des Mines d’Or kun je eten in een transparante bubbel. In de zomermaanden kun je slapen op deze bijzondere locatie.

Meer tips...

Meer tips...

Er valt nog zo veel meer te vertellen over Morzine-Avoriaz. Te beginnen met wat er nu zo duurzaam aan Morzine-Avoriaz is. Waar te eten op de piste en waar gaan we borrelen? En wat is er te doen voor kinderen en is er nog meer te doen naast skiën en boarden? Snel meer tips…