Zweden, Noord-Zweden9 november 2023, door Nina van Hilst

Wintersport in Zweden: de mooiste skigebieden

Zweden, Noord-Zweden, 9 november 2023, door Nina van Hilst

Wintersport in Zweden: de mooiste skigebieden

Helemaal future proof zijn ze in Zweden, nu op wintersport gaan steeds onzekerder wordt. Wintersport in Zweden is meer dan alpine skiën en snowboarden. Het outdoor leven is in alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden een beleving in Zweden. Wil je dagenlange trektochten maken steeds op een nieuwe piste, dan is Zweden misschien niet jouw wintersport plek. Maar wil je naast skiën en snowboarden ook weleens nordic skiën a.k.a. langlaufen, huskyslede, e-mountainbiken, sneeuwschoenwandelen, schaatsen en elanden spotten, dan is Zweden een mooi avontuur. En wellicht krijg je het Noorderlicht als bonus toe.

 

Zweden heeft meer dan 100 skigebieden verspreid over heel het land. De skigebieden zijn rustig en er zijn geen ellenlange rijen bij de liften. Want stil staan dat willen we niet als we eenmaal in actie zijn. Of het moet met een biertje in een ligstoel zijn. Als je nog nooit op wintervakantie in Zweden geweest bent, waar kun je dan oriënteren voor een mooie wintersporttrip?

 

 

In de zomer naar Zweden is ook een goed idee. Prepare voor lange zomeravonden in een rood, houten huisje aan een mooi meer.

Grotere skigebieden

Grotere skigebieden

Ook in Zweden kun je hele dagen skiën. Sommige stadjes hebben één berg en andere hebben grotere skigebieden. Bijvoorbeeld in Åre – met de titel het beste skigebied van Zweden – in het midden van Zweden. Hier zijn alle pistes, van blauw tot zwart, en off piste tot kidsparken aanwezig.

Sälen in regio Dalarna is het grootste skigebied van Noord-Europa en een superplek met kinderen en tevens genoeg uitdagende pistes.

In Noord-Zweden is Hemavan Tärnaby het grootste skigebied. Ook hier is uitgebreid skivertier. En om in Lapland te gaan skiën is toch wel een bucketlistje.

Dalarna

Dalarna

In het midden van Zweden ligt regio Dalarna. Een heerlijke regio het hele jaar rond. Naar het grootste skigebied van Dalarna, Sälen, vlieg je direct vanuit Groningen en dat maakt Zweden ineens heel dichtbij. Al is het met de auto ook prima te doen.

Ga je voor een groot gebied als Sälen of kies je voor een verblijf in een historisch houten dorpje als Fryksas en ski je daarna in het gebied van Orso. Verder zijn Idre, Säfsen, Borlänge (niet zo’n mooi stadje) en Falun (een historisch stadje) nog fijne, compacte wintersportgebieden met veel outdoor fun.

Easy peasy naar Lapland

Easy peasy naar Lapland

Eerder al ontdekten we de pakketreizen naar Scandinavië van Voigt Travel. Deze club heeft ook wintersportreizen naar Zweeds Lapland. Skiën of snowboarden boven de poolcirkel zonder er zelf een hele expeditie van te maken. We like it. Van december t/m heel de maand maart is het (zo goed als) sneeuwzeker en je kunt vaak nog skiën tot eind mei. Al zijn sommige gebieden in de allerkoudste en donkerste maanden niet geopend. In Lapland ski je met uitzicht op de imposante bergen en betoverende meren. Met Voigt boek je een vlucht naar de skigebieden Björkliden (familiegebied) en Riksgränsen (voor de avonturiers met veel off-piste) en vlucht, verblijf en skipas worden voor je geregeld.  Easy peasy zeiden we toch. Hup, click and go.