Nederland, Breda26 september 2014, door Maartje

Yirga, Breda

Nederland, Breda, 26 september 2014, door Maartje

Yirga, Breda

Ze noemen zichzelf een Urban Espresso Bar met Natural Kitchen, en dat is het ook eigenlijk in een notendop omschreven: Yirga. Naast koffietent, ook een ruimte voor kookworkshops. De inrichting doet Scandinavisch aan, met een open keuken die je het gevoel geeft dat je koffie drinkt in je eigen huiskamer. Eigenaar Bart (what's in a name?) vertelt je met veel liefde alles over koffie en schenkt de beste, al dan niet enige, slow coffee van Breda. Ook kan je bij Yirga terecht voor ontbijt, biologische broodjes en lekkernijen.

Yirga Breda

Yirga Breda

Yirga, een ‘urban Food and Coffee Bar’, was wat anders dan de Bredanaars gewend waren toen het tentje in 2013 opende. Maar vanaf dag één niets dan positief nieuws uit de smalle St. Annastraat, de oudste straat van Breda. het kleine, lichte Yirga doet Scandinavisch-hipsterachtig aan en de eigenaren hingen, als een van de eersten, een roze race ets aan de muur, omdat het kan. De looks zijn één ding, verder is het vooral het enthousiasme van het personeel dat je met veel liefde over de zaak, over de koffie uit Ethiopië (Yirga is een verbastering van de naam van een van de dorpen waar de koffie vandaan komt) en over het wisselende menu vertelt.

De verse taarten zoals de lemongrass cheesecake en de carrot cake staan standaard op het menu, aangevuld met wat per seizoen voorhanden is. het grootste feest komt in een wit bordje met hoge rand: de open sandwiches. Open, wat zoveel wil zeggen als dat er zoveel op een dun broodje ligt, dat je het broodje bijna niet meer ziet, een kruising tussen een salade en een sandwich. Zoals de open sandwich met rib-eye en koffiemayonaise en die met pompoen en paddenstoeltjes, alles met kruiden van de Bredase kruidenakker.