Nederland, Maastricht25 januari 2019, door Maartje

Hotel Monastère Maastricht

Nederland, Maastricht, 25 januari 2019, door Maartje

Hotel Monastère Maastricht

Er is een reden dat ik aan dat hotel refereer: de mensen achter Hotel Mercier, namelijk de mensen van Vondel Hotels in Amsterdam, openen de ene na de andere hotel parel en lijken daarmee 'onze' eigen Soho House hotel-ondernemers te worden. Ha! En lord knows dat dat een mega compliment is! Dat deed de club ook buiten de eigen stadsgrenzen, namelijk in het immer geweldige, gezellige en bourgondische Maastricht. Hotel Monastère Maastricht is daar de naam. Aangenaam.

 

Hotel Monastère Maastricht

Hotel Monastère Maastricht

Waar te beginnen? Bij het begin dan maar weer: de plek. Die vonden de mensen van Vondel Hotels voor hun Hotel Monastère (en restaurant Café Louis, daarover zo meer) aan de Boschstraat. Dat is misschien geen straat waar je als niet-Maastrichtenaar vaak van hebt gehoord, maar sinds de ontwikkeling van het opkomende Sphinxkwartier in Maastricht (de leukste nieuwe buurt van de stad! Ook daarover snel meer) is het een van de beste straten om te vertoeven aangezien het de schakel vormt tussen dat kwartier en de historische binnenstad die we allen zo goed kennen (en aanbidden). Toplocatie dus, dat is één. Wat ook geldt voor het pand zelf: het woord zegt het al ‘monastère’ ofwel klooster op zijn Frans. Dat klooster is onderdeel van het vijf panden-tellende gebouw, al is de oorspronkelijke kloosterzaal – helaas – geen onderdeel van het hotel: de huidige eigenaar is een particuliere eigenaar die er vast zelf een fuif of wat wil gaan houden. Desalniettemin komt de grandeur evengoed naar voren, inside and out.

Binnenkomen doe je in een Farrow and Ball-esk lichtblauwe hal waar je in het midden de vierkante walk-around-incheckbalie treft, een trucje dat de Vondel Hotels groep eigen lijkt te zijn. Terecht ook: zo’n staande receptie waar je aan alle kanten omheen kunt is heel uitnodigend. Geen ellenlange incheck procedure, wel een welkomstdrankje op de bank mocht je willen, en anders rap door naar je kamer waar een groot plofbed staat te wachten en waar de muren eveneens in van die poederige oud-Franse tinten zijn geschilderd. Waar de headboards kekke printjes hebben, net als de kamerschermen, er overal rake kunst hangt, de Marshall speaker startklaar staat en de badkamer klein maar precies goed en knap is en waar de ramen uitkijken over de charme van Maastricht – honey, we are home!

Alle kamers hebben authentieke details: een marmeren schouw, een gewelfd plafond – prachtig! Een en ander wordt nog eens lekker benadrukt door goed gekozen kleurgebruik en sobere meubels. We love.

Boek je een van de grotere kamers, de suites (er zijn 52 kamers in totaal), dan kun je zomaar een bed met een bad op pootjes treffen, zo, voor het raam. En dan is je leven ineens compleet. Alsof het niks is.

Rap door naar je kamer waar een groot plofbed staat te wachten en waar de muren eveneens in van die poederige oud-Franse tinten zijn geschilderd. Waar de headboards kekke printjes hebben, net als de kamerschermen, er overal rake kunst hangt, de Marshall speaker startklaar staat en de badkamer klein maar precies goed en knap is en waar de ramen uitkijken over de charme van Maastricht – honey, we are home!

Café Louis

Café Louis

Hotel check. What’s next? In elk geval de deur niet meer uit: Café Louis is het huiscafé-restaurant met bar (jawel!) van Hotel Monastère Maastricht en wij zijn fan. Café Louis bestaat uit twee delen: de bar aan de straatkant en het ruime restaurant met serre (en groot binnen terras!) aan de achterzijde. Hier wordt ‘s ochtends een puik ontbijt in eveneens twee delen geserveerd: aan de ene kant is er het buffet (broodjes, patisserie, yoghurt, granola, eitjes, zalm, zoet beleg, hartig beleg – alles dik in orde) en aan de andere kant is er een kleine kaart voor de extra’s. Zoals pannenkoeken in verschillende soorten en maten, onze favoriet. Kleine dikke pannenkoekjes die we om te smullen vonden. No fuss, gewoon heel erg goed. Dat ontbijt, dat doe je sowieso, en hoewel het logisch lijkt om voor het avontuur de deur toch uit te gaan, is reserveren een paar verdiepingen onder je nest in dit geval echt een aanrader: Café Louis is precies dat Franse in eigen land. Bloedje vriendelijke en correcte bediening en een heerlijke Franse kaart (oesters! Steak! Garnalenkroketjes! Friet!). Alles lekker.

Begin de avond als het even kan in het bar gedeelte, aan de bar. Deden wij ook en we kunnen het alleen maar aanraden. Wijntje, biertje, cocktailtje en een vlotte babbel vanachter de barzijde. Gezellig. Ons moesten ze wegtrekken om aan tafel te gaan waar het feest doorging: eerst garnalenkroketten (maar gamba’s, parelcouscous en een vissoep van de dag was er ook) en een passend wit wijntje op aanraden van de maître. Vervolgens stoofschotel van het seizoen (mijn disgenoot) en een perfect biefstuk met rode wijn saus (en rode wijn) pour moi (maar verschillende visgerechten en pasta’s zijn er ook). Smullen, maar echt. Afsluiten deden wij met de chocoladetoet van de chef… Het is bijna knap dat we het nog na kunnen vertellen.