Nederland, Haarlem24 augustus 2020, door Imara Milatz

Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord, Haarlem

Nederland, Haarlem, 24 augustus 2020, door Imara Milatz

Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord, Haarlem

Nou en of we gevoelige neusjes hebben. Een neus naar een lekkere wijn, ja. En naar 'goed' nieuws in town. Trappelen doen we dan ook wanneer we beide woorden in één zin kunnen voegen: een nieuwe (deel één) wijnbar (komt-ie: deel twee:) in Haarlem.

Deze fonkelnieuwe wijnbar kreeg de naam Zuid Noord. Waarom? Dat parkeren we even, komen we zo op terug. Wat je vooral moet weten is dus dat het nieuw is, er niets meer dan de heerlijkste glazen biologische wijnen worden geschonken en dat je er echt heerlijk zit (ín de gezelligheid van de stad, maar precies op zo een goede hoek uit de drukte en de tourist traps, laten we dat meteen maar bonuspunt deel drie noemen). Driemaal ‘win’ is scheepsrecht? Op naar Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord in Haarlem!

Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord

Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord

Wanneer je Zuid Noord – nee we hebben het niet fout het gaat toch écht om Zuid Noord en niet om Noord Zuid – voorbij loopt, vliegen je ogen als vanzelf naar het gezellige terras van Zuid Noord, pal naast het door ons ook al zo geliefde Mica. Dat heeft alles te maken met de gezellige lampjes boven de pui van het pand en de precies goede blauwe stoeltjes op de stoep ervoor. Simpel, maar meer heeft een goed terras niet nodig. Behalve lekkere wijnen natuurlijk en laat dat nou precies de specialiteit van Zuid Noord zijn, inclusief de nodige lekkere borrelhappen tussen de sipjes door.

En zoals gezegd, direct naast ons geliefde Mica. Ultiem dagje Haarlem binnencentrum? Die begint bij Mica en eindigt bij Noord Zuid.

Goed, om dan toch nog even op de ondertussen brandende vraag terug te komen; want vandaar die naam? Simpel, de wijnen op de kaart van Zuid Noord komen stuk voor stuk uit Zuid-Europa (denk aan Italië -uiteraard- maar ook Kroatië, Servië & Slovenië) en worden hier in het ‘noorden’ geschonken. Het begint logischerwijs in het Zuiden en wij mogen ervan genieten in het Noorden, slim, vinden we dat. En vooral leuk. Ook leuk is het menu, welke met grote regelmaat wordt aangepast waardoor de verveling nooit toe zal slaan. Garnalenkroketjes, charcuterie op z’n Sloveens (spannend) maar ook gnochhi tartuffata met proscuitto of een aanlokkelijke steaktartaar worden er uitgeserveerd. Kwamen we voor de wijn of de diner/ borrelkaart? (Ding ding ding: doet u maar best of both). 

Afijn, vanaf een uurtje of 16:00/17:00 (ligt aan de dag), worden de blauwe stoeltjes in een terrasopstelling geplaatst en kunnen we plaatsnemen aan een avond met gevulde glazen en volle voldane buikjes. En binnen? Daar is het net zo heerlijk simpel en precies daarom o zo leuk.

Enne de eerste wijnproeverijen proefden naar meer… Proef zelf maar.

 

Zuid Noord