10 januari 2020, door Margaux van der Mieden

Goedkoop (uit) eten in Amsterdam

10 januari 2020, door Margaux van der Mieden

Goedkoop (uit) eten in Amsterdam

Het geld is op. Zo dat is eruit. Nu weer terug naar het 'normale' leven dat niet bestaat uit lang leven de lol, shoppen/ krijgen van kerstcadeaus, drinken van champagne en het non-stop uiteten gaan. Ben je dat laatste nou nog steeds niet zat (snappen we best) dan hebben we daar oplossing voor bedacht: een lijstje met restaurants in Amsterdam die héél goedkoop zijn; vaak kun je er al voor een donnie terecht. Leest u mee?

(En slaat u op? Dat kan door op het hartje te klikken: zo maak je - mits je ingelogd bent - een eigen boekje. Zoals die van Bart, maar dan die van jou, met alleen die plekken die je bewaren wil)

Dumplings naast het Westerpark

Dumplings naast het Westerpark

Een favoriet forever: de verstopte kiosk Dumplings vlakbij het Westerpark (niet bij de hoofdingang maar op de kopse kant bij het Haarlemmerplein). De Chinese familie’s Xiao Yu en Chao Fang zijn overgevolgen naar Nederland om ons te verwennen met de meest goddelijke der goddelijke dumplings, loempia’s of crepes. Alle gerechten/snacks kosten drie keer niks (tussen de €3 – €10) en je kunt zelf kiezen of je afhaalt of plaatsneemt aan één van de drie plastic tafeltjes voor het kraampje. Aan de Nassauplein 60 moet je wezen om dit dumpling kraampje uit te proberen. Dikke vette aanrader!

Beeld van Dingena Mol

Dumplings 

Café ‘t Gasthuys

Café ‘t Gasthuys

In hartje centrum kun je terecht bij Café ‘t Gasthuys: een kneuterig bruin cafeetje waar je voor een prikkie kunt eten zonder overladen te worden door studenten (no offence) die elke dag van elke maand van elk jaar op zoek zijn naar goedkope maaltijden. Want hou je vast, hier kun je een drie-gangen menu bestellen voor €14,75, geen grap. En ja, je moet er niet veel bij voorstellen en ja het is gewoon reuze gezellig hier. En niet slecht. En een wijntje – ook heel prima – kost maar 3,50. Ja, hier moet je zijn dus.

Café ‘t Gasthuys

Doardi

Doardi

Altijd een goede combinatie: ijs en friet. Want hé, nou zoet krijg je zin in zout of andersom. Doardi verkoopt beide dus, en daar zijn ze goed in. Vooral die frietjes… Nooit eerder hebben wij ze zo krokant gegeten. En dan staat het tentje ook nog eens bij een gezellig buurtpleintje op de hoek van het Westerpark, vlakbij Dumplings. Kan niet mis gaan.

Doardi 

GRIZZL

GRIZZL

Een vleeseter, vegetariër en veganist lopen in een burgerbar. Nee, dit is niet ‘t begin van een slechte grap. Volgens de eigenaren Philip Paternotte en Chloé van Wylick is dit zelfs de toekomst. Want hoe leuk is om mensen bij elkaar te brengen (met verschillende eetgewoontes) en dan kun je hier ook eten voor een koopie. De single burgers beginnen bij €7,75 en lopen tot €9,50 (told you so). Funfact: GRIZZL heeft zijn naam te danken aan de grizzlybeer: een omnivoor die vlees, vis, groentes, alles naar binnen wurmt. 

GRIZZL

VESSEL Amsterdam

VESSEL Amsterdam

Dat goed eten niet duur hoeft te zijn, laat VESSEL Amsterdam ons opnieuw zien. Deze nieuwe buur in de Houthavens serveert jou voor nog geen €10 een heus French Breakfast bestaande uit een verse jus d’orange, koffie of thee, croissant en toast met jam & boter. Portemonnee technisch dus een een waanzinnige deal. Plof neer op de bank, pak er een krantje bij en begin jouw dag fris bij VESSEL Amsterdam. Wedden dat dit jouw vaste opstartspot wordt in 2020?

VESSEL Amsterdam

 

Café Binnenvisser

Café Binnenvisser

Een etentje bij Café Binnenvisser aan de Bilderdijkstaat in Amsterdam West blijft voor altijd een gouwe ouwe. Een plek die ogenschijnlijk niet zoveel aandacht aan het interieur besteed – let wel: ogenschijnlijk – en waar zowel het eten als de looks juist vanwege die nonchalance spot on zijn.  Guus, de chef, bedacht een piepklein maar meer dan fijn menu met een gerecht of 5, 6 dat wekelijks wisselt. Nu komt het mooie van alles: alle gerechten zijn tussen de €7- €15. Een koopie dus.

Café Binnenvisser 

Bardak

Bardak

Bardak, gelegen in het hart van de Amsterdamse Pijp, weet feilloos invulling te geven aan een feestelijk diner. Laat de vegetarische mushroom shwarma, gefrituurde bloemkool met tahini en peterselie of roast beef jouw grijze januarimaand opvrolijken. En dat voor minder dan een tientje per gerecht. Een fijne bijkomstigheid: er zit voor iedereen wat lekkers bij! Naast de vlees- en visgerechten staan er namelijk genoeg vegetarische en vegan opties op de kaart.

Bardak 

Deus Ex Machina Amsterdam

Deus Ex Machina Amsterdam

Wie ooit op Bali is geweest, en/of in Australie, moet ooit van Deus Ex Machina gehoord hebben. Toch? Wij wel, en wij raakten verzot op het ruige concept van de zaak: surfers en bikers onder 1 dak en nu is de eerste Nederlandse vestiging een feit, en hij zit in Amsterdam. Heb jij Dry January dit jaar aan je voorbij laten gaan en besteed je jouw budget liever aan een drankje? Alle alcoholische dranken (ja, ook de cocktails) zijn bij Deus voor een tientje te bestellen. Win-win!

Deus Ex Machina Amsterdam 

Foodhallen Amsterdam

Foodhallen Amsterdam

De Foodhallen, wie kent ‘m niet. Zo heeft de Foodhallen Amsterdam onlangs nog hun 5 jarig bestaan en opende de Foodhallen Den Haag ook laatst de deuren. Nee, nee, ze zitten zeker niet stil bij de Foodhallen. De Foodhallen kun je vertalen naar een eetwahalla. Bonus: sinds deze maand is de Foodhallen twee nieuwe stands rijker. Dutch Meatball Company (van topchef Peter Gast) en Holy Chicken (van voormalig michelinchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot) zijn vanaf nu deel van de Foodhallen-familie. Alleen daarom is deze spot weer een bezoekje waard.

Foodhallen Amsterdam 

NENI Deli

NENI Deli

Geen tijd om uitgebreid te tafelen, maar toch behoefte aan een volwaardige lunch? Hop dan langs bij NENI Deli op het Stadionplein in Amsterdam. Deze fijne Deli serveert talloze smaakvolle gerechten voor minder dan een tientje. Zo haal je hier een pita falafel, sabich of chicken shawarma of ga je voor een typisch Israëlische mezze met humus of sakuska’s. Bij de Deli kun je de hele dag terecht voor een selectie van NENI’s fijnste gerechten, maar dan in meeneem-porties. Een fijn januari-maaltje dus!

NENI Deli

Meneer Nieges

Meneer Nieges

Meneer Nieges (we zijn dus ook een beetje verliefd op deze meneer, ware het niet dat ‘ie fictief is).  U get the point: ben je in de buurt van het Centraal Station? Aan de achterkant eruit en een stukje naar West. Meneer Nieges heeft een weergaloze terras aan het Amsterdamse IJ voor de zomer, en die knusse ronde kachel voor de winter. Altijd een goede keuze dus. En het menu? Goedkoop dus. Zo kun je (als je niet al te gek doet) eten voor rond de €25 per persoon.

Meneer Nieges

FRIDA CANTINA MEXICANA

FRIDA CANTINA MEXICANA

Locatie check, en een goede Mexicaan is altijd een goed idee. Het restaurant is groot en graag ingedeeld in knappe, knusse zithoeken. Er hangen lichtgevende kruizen tegen de donkere muren, er zit ergens een (tikkie luguber) Mexicaans doodshoofd-met-lichaam (een pop met een masker ‘Día de Muertos’ dus). Ook prijs-technisch zit je opperbest bij Frida: je bent vaak minder dan een tientje per gerecht kwijt.

Frida Cantina Mexicana 

Tolhuis

Tolhuis

Altijd pluis bij het Tolhuis. Reden? Omdat de muziek al even relaxed is en er regelmatig kleinschalige concerten zijn. Omdat je er voor een prikkie (tussen 5,- en 7,50) eten kunt, een Thaise vegan panang curry bijvoorbeeld, Roti of een bord Melanzane alla Parmigiana. Hoe ze dat geflikt hebben, weten wij ook niet. Maar het kan dus. And last but not least: omdat je er gewoon heel, heel lang hangen kunt.

Tolhuis