3 maart 2021, door Margaux van der Mieden

Goedkoop (uit) eten in Amsterdam

3 maart 2021, door Margaux van der Mieden

Goedkoop (uit) eten in Amsterdam

Rare tijden zijn het, en rare tijden blijven het nog even. Bart zou Bart niet zijn als we ons aanpassen aan whatever life throws at us. Is de portemonnee even wat leger en is die bankrekening al een tijdje verdrietig? Ja, stom. Echt. Maar het betekent niet dat je helemaal níks kan. Genoeg plekken in Amsterdam waar je nog voor een habbekrats een fijne maaltijd op kunt halen -  een lijstje met restaurants in Amsterdam die héél goedkoop zijn; vaak kun je er al voor een donnie terecht. Leest u mee?

(En slaat u op? Dat kan door op het hartje te klikken: zo maak je - mits je ingelogd bent - een eigen boekje. Zoals die van Bart, maar dan die van jou, met alleen die plekken die je bewaren wil)

Dumplings naast het Westerpark

Dumplings naast het Westerpark

Een favoriet forever: de verstopte kiosk Dumplings vlakbij het Westerpark (niet bij de hoofdingang maar op de kopse kant bij het Haarlemmerplein). De Chinese familie’s Xiao Yu en Chao Fang zijn overgevolgen naar Nederland om ons te verwennen met de meest goddelijke der goddelijke dumplings, loempia’s of crepes. Alle gerechten/snacks kosten drie keer niks (tussen de €3 – €10 en goede porties hé) en je kunt zelf kiezen of je afhaalt of plaatsneemt aan één van de drie plastic tafeltjes voor het kraampje. Aan de Nassauplein 60 moet je wezen om dit dumpling kraampje uit te proberen. Dikke vette aanrader!

Beeld van Dingena Mol

Dumplings

Café ‘t Gasthuys

Café ‘t Gasthuys

In hartje centrum kun je terecht bij Café ‘t Gasthuys: een kneuterig bruin cafeetje waar je voor een prikkie kunt eten zonder overladen te worden door studenten (no offence) die elke dag van elke maand van elk jaar op zoek zijn naar goedkope maaltijden. Want hou je vast, hier lunchen voor onder een tientje en een goed bord avondeten heb je al voor onder de 15 euro. En ja, je moet er niet veel bij voorstellen en ja, het is gewoon reuze gezellig hier. En niet slecht. En een wijntje – ook heel prima – kost maar 3,60. Ja, hier moet je zijn dus.

Café ‘t Gasthuys

Doardi

Doardi

Altijd een goede combinatie: ijs en friet. Want hé, nou, zoet krijg je zin in zout of andersom. Doardi verkoopt beide dus, en daar zijn ze goed in. Vooral die frietjes… Nooit eerder hebben wij ze zo krokant gegeten. En dan staat het tentje ook nog eens bij een gezellig buurtpleintje op de hoek van het Westerpark, vlakbij Dumplings. Kan niet mis gaan.

Doardi

GRIZZL

GRIZZL

Een vleeseter, vegetariër en veganist lopen in een burgerbar. Nee, dit is niet ‘t begin van een slechte grap. Volgens de eigenaren Philip Paternotte en Chloé van Wylick is dit zelfs de toekomst. Want hoe leuk is om mensen bij elkaar te brengen (met verschillende eetgewoontes) en dan kun je hier ook eten voor een koopie. De single burgers beginnen bij €6,00 en lopen tot €11,00 voor een heel menu (told you so). Funfact: GRIZZL heeft zijn naam te danken aan de grizzlybeer: een omnivoor die vlees, vis, groentes, alles naar binnen wurmt. 

Je vindt GRIZZL op het Gelderlandplein en op de Zuidas.

GRIZZL

VESSEL Amsterdam

VESSEL Amsterdam

Dat goed eten niet duur hoeft te zijn, laat VESSEL Amsterdam ons opnieuw zien. Deze nieuwe buur in de Houthavens serveert jou voor nog geen €10 een heus French Breakfast bestaande uit een verse jus d’orange, koffie of thee, croissant en toast met jam & boter. Portemonnee technisch dus een een waanzinnige deal. Plof neer op de bank, pak er een krantje bij en begin jouw dag fris bij VESSEL Amsterdam. Ook nu met bezorgen kun je voor een prikkie thuis lunchen, je hebt al een goed belegde sandwhich vanaf €10.

VESSEL Amsterdam

 

Café Binnenvisser

Café Binnenvisser

Een etentje bij Café Binnenvisser aan de Bilderdijkstaat in Amsterdam West blijft voor altijd een gouwe ouwe. Een plek die ogenschijnlijk niet zoveel aandacht aan het interieur besteed – let wel: ogenschijnlijk – en waar zowel het eten als de looks juist vanwege die nonchalance spot on zijn. Guus, de chef, bedacht een piepklein maar meer dan fijn menu met vijf á zes gerechten die wekelijks wisselen. Nu komt het mooie van alles: alle gerechten zijn tussen de €7- €15. Een koopie dus. Geen verrassing dus dat je er ook ontzettend fijn kunt afhalen: je hebt al een driegangen menu vanaf €23,50 en de gerechten zijn zo creatief en zo leuk, dat wil je echt.

Café Binnenvisser

Bardak

Bardak

Bardak, gelegen in het hart van de Amsterdamse Pijp, weet feilloos invulling te geven aan een feestelijk diner. Laat de vegetarische mushroom shawarma, gefrituurde bloemkool met tahini en peterselie of beef kebab jouw dag beter maken. En dat voor maximaal €15 per gerecht. Een fijne bijkomstigheid: er zit voor iedereen wat lekkers bij! Naast de vlees- en visgerechten staan er namelijk genoeg vegetarische en vegan opties op de kaart.

Bardak

Deus Ex Machina Amsterdam

Deus Ex Machina Amsterdam

Wie ooit op Bali is geweest, en/of in Australië, moet ooit van Deus Ex Machina gehoord hebben. Toch? Wij wel, en wij raakten verzot op het ruige concept van de zaak: surfers en bikers onder één dak en nu is de eerste Nederlandse vestiging een feit, en hij zit aan een Amsterdamse gracht. Heb jij Dry January dit jaar aan je voorbij laten gaan en besteed je jouw budget liever aan een drankje? Alle alcoholische dranken (ja, ook de cocktails) zijn bij Deus voor een tientje te bestellen. Win-win!

Deus Ex Machina Amsterdam

Foodhallen Amsterdam

Foodhallen Amsterdam

De Foodhallen, wie kent ‘m niet. Zo heeft de Foodhallen Amsterdam onlangs nog hun zes jarig bestaan gehad en openden de Foodhallen Den Haag en Rotterdam ook hun deuren. Nee, nee, ze zitten zeker niet stil bij de Foodhallen. De Foodhallen kun je vertalen naar een eetwahalla. Vietnamese streetfood, Iberische delicatessen, verse vis (oesters, yeesss), bao buns, fijne bitterballen en ook een scala aan verschillende mooie dranken. Zeker een bezoek waard.

Foodhallen Amsterdam

NENI Deli

NENI Deli

Geen tijd om uitgebreid te tafelen, maar toch behoefte aan een volwaardige lunch? Hop dan langs bij NENI Deli op het Stadionplein in Amsterdam. Deze fijne Deli serveert talloze smaakvolle gerechten voor minder dan een tientje. Zo haal je hier een pita falafel, sabich of chicken shawarma of ga je voor een typisch Israëlische mezze met hummus of sakuska’s. Bij de Deli kun je de hele dag terecht voor een selectie van NENI’s fijnste gerechten, maar dan in meeneem-porties. Ook de afhaalboxen zijn een feestje, al is de prijs daar nu minder voordelig, omdat je zelf minder te kiezen hebt.

NENI Deli

Meneer Nieges

Meneer Nieges

Meneer Nieges (we zijn dus ook een beetje verliefd op deze meneer, ware het niet dat ‘ie fictief is).  You get the point: ben je in de buurt van het Centraal Station? Aan de achterkant eruit en een stukje naar West. Meneer Nieges heeft een weergaloos terras aan het Amsterdamse IJ voor de zomer, en die knusse ronde kachel voor de winter. Altijd een goede keuze dus. En het menu? Goedkoop dus. Zo kun je (als je niet al te gek doet) eten voor rond de €25 per persoon.

Meneer Nieges

FRIDA CANTINA MEXICANA

FRIDA CANTINA MEXICANA

Locatie check, en een goede Mexicaan is altijd een goed idee. Het restaurant is groot en graag ingedeeld in knappe, knusse zithoeken. Er hangen lichtgevende kruizen tegen de donkere muren, er zit ergens een (tikkie luguber) Mexicaans doodshoofd-met-lichaam (een pop met een masker ‘Día de Muertos’ dus). Ook prijs-technisch zit je opperbest bij Frida: je bent vaak minder dan een tientje per gerecht kwijt.

Frida Cantina Mexicana

Tolhuis

Tolhuis

Altijd pluis bij het Tolhuis. Reden? Omdat de muziek al even relaxed is en er regelmatig kleinschalige concerten zijn. Omdat je er voor een prikkie (tussen 5,- en 7,50) eten kunt, een Thaise vegan panang curry bijvoorbeeld, Roti of een bord Melanzane alla Parmigiana. Hoe ze dat geflikt hebben, weten wij ook niet. Maar het kan dus. And last but not least: omdat je er gewoon heel, heel lang hangen kunt.

Tolhuis

Thai Snackbar Bird

Thai Snackbar Bird

Je kan het geen geheim meer noemen ondertussen, en toch zijn er nog wel eens mensen die de Thaise Snackbar Bird op de Zeedijk niet kennen. Om die reden en omdat je er zo lekker, zo veel en zo goedkoop kunt eten en afhalen hoort ‘ie toch echt in dit lijstje. Ja, mee eens, de snackbar heeft niet echt een gezellige ik-ga-hier-uren-zitten-uitstraling (zou niet eens kunnen, als je bord leeg is, wordt je vriendelijk doch erg duidelijk de deur weer uitgebonjourd). Uitgebreid tafelen doe je hier dus niet, maar waar voor je geld krijg je hier altijd. Onze favoriet is de 44 keng kai rode curry met kip. Je hebt al een megaportie curry tussen de  €10 en €15, en je kunt er makkelijk (mak-ke-lijk) met zijn tweeën van eten. Als je wilt dan – wij delen hier niks.

Als je wel lang wilt tafelen, is er ook Thai Restaurant Bird recht tegenover de snackbar. Het is duurder en de snackbar blijft gewoon lekkerder, dus doe gewoon die.

Thai Snackbar Bird

The Good Companion

The Good Companion

De Westerstaat is sowieso een fijne straat om doorheen te lopen, op de markt scoor je van alles lokaals en van het seizoen voor no money en dan heb je ook nog eens The Good Companion, waar je voor €15 al een fish & chips menu hebt (ook een vegan versie). Alle menu’s komen met dikke friet en huisgemaakte saus. Ze hebben nu ook een traiteur waar ze fantastische dingen doen met verse vis en oesters, maar dat is niet meer helemaal voor een prikkie.

The Good Companion

Par Hasard Friterie

Par Hasard Friterie

Als je dan gaat tafelen met friet, dan moet je dat toch echt bij Par Hasard doen. De frieten zijn zoals frieten horen te zijn: ambachtelijk, de sauzen zijn huisgemaakt en de snacks (want er horen altijd snacks bij) wil je ook allemaal. Voor €5,- heb je al een fijne portie, maar als je het een beetje slim speelt, deel je natuurlijk met iemand anders, zodat je meer van al het fijne gefrituurds kan proeven.

Ook leuk: je kan nu een lunch- en dinerbox afhalen met niet gefrituurde dingen zoals goedbelegde brioche broodjes en kipsaté. Par Hasard zit op het Hoofddorpplein en de Ceintuurbaan.

Par Hasard