Italie11 december 2017, door Maartje

Zuid-Tirol

Italie, 11 december 2017, door Maartje

Zuid-Tirol

Neem de overheerlijke keuken en het zonnige klimaat van Italië. Voeg daar de mooie skipistes en de goede sneeuw van de Alpen aan toe. En gooi er de dramatische bergtoppen en gemoedelijkheid van de Dolomieten overheen. Zie daar, Zuid-Tirol it is. Of – welke taal je voorkeur ook heeft - South Tyrol, Südtirol of Alto Adige.

In het Italiaanse noorden pieken ‘s winters de grijze, rauwe bergen tussen de besneeuwde landschappen en de blauwe lucht. Zuid-Tirol staat bekend om de jaarlijkse 300 zonnige dagen. In de zomer én winter goed weer boven je hoofd. Nu willen we dat met liefde een jaar lang komen turven hoor. Voorlopig kunnen we er al 4 – van de 4 bezochte dagen – afstrepen. Strakblauw, ijskoud en mooi wit. Niks te klagen.

Barts Boekje - zuid tirol 3

Waar het in de bergen de winter uiteraard vooral om gaat is het skiën en snowboarden. En dat kan er. Goed. Heel goed! En hard, zacht, kort, lang. You name it. Pistes zijn er in alle kleuren en maten. Brede pistes, pistes tussen de bomen door, gezinsvriendelijke pistes, korte pistes en – als je echt los wilt - een 1200 kilometer lang skigebied wat je met één skipas kunt opzoeken.

Wij bezochten het bergdorpje San Candido. Vanuit het schattige, historische dorpje ben je per auto, trein en bus verbonden met de skigebieden Tre Cime a.k.a. Drei Zinnen, Kronplatz en Cortina. Genoeg skiplezier voorhanden dus. Je raakt er compleet tureluurs van de talen die gesproken worden. Italiaans, Duits, Ladinisch, Engels en de taal van de mensen met wie je bent. Het gevolg is dat je zo nu en dan mensen verbijsterd aan zit te turen om erachter te komen welke taal er tegen je gesproken wordt. Macht nichts, iedereen is er vriendelijk genoeg om die verwarring even met je uit te zitten.

Barts Boekje - zuid tiril 1

Houd je wel van een beetje de piste af maar geen week lang. In Zuid-Tirol valt genoeg te beleven. Het gebied wordt gekenmerkt door de Dolomieten. De woeste bergketen is in 2009 aan de UNESCO lijst toegevoegd. En al ga je er maar - onder het genot van een Italiaans wijntje - naar zitten turen, heb je al een mooie tijd. De streek kent wijntours, in de winter heeft ieder dorp zijn eigen kerstmarkt, in de wat grotere steden als Bolzano en Brunico kan er goed Italiaans geshopt worden, wellness is een ding, er zijn meerdere kastelen en musea - zoals het Messner bergmuseum - te bezoeken en in de auto stappen voor een van de indrukwekkende meren - zoals het Braies of Dobbiaco meer - mag ook op je lijstje.

Barts Boekje - zuid tirol 2

Nu ben ik met mijn 5 bezochte skigebieden – in 5 landen, dat dan weer wel - geen mega ervaringsdeskundige maar ik roep het gewoon toch: Zuid-Tirol is bij deze mijn favoriete gebied voor de wintersport. Het is Italië. Wat staat voor heerlijk eten en gezellig volk. Het is er proper, de bergen zijn waanzinnig, het is er niet superdruk en dan die 300 zonnige dagen. Mij hebben ze.

Hoe je er komt? Het is 1.000 kilometer rijden vanaf de Randstad. Dus die auto kan gewoon volgeladen worden met potten pindakaas en je ski's. Er naartoe vliegen - bijvoorbeeld naar Venetië waar je de trip ook nog gezellig kunt afsluiten of iets minder ver rijden naar Innsbruck - kan ook. Meer informatie over Zuid-Tirol vind je op de website van het gebied: suedtirol.info

Liefs,
Nina

Ook leuk, Zuid-Tirol in de zomer.