10 highlights uit Cool Cape Town – de omgeving van Kaapstad; zo doe je dat!
De ultieme Kaapstadgids. Alleen de beste, leukste, lekkerste en knapste adressen vonden hun weg naar Cool Cape Town. De stad en zijn omgeving zijn een openluchtstudio (alles fotogeniek) en culinaire trekpleister in één (wist je dat het grootste aantal van de beste chefs ter wereld in Zuid-Afrika woont?). In de stad is altijd wel ergens leven in de brouwerij te vinden maar de omgeving van Kaapstad is minstens zo geweldig! Er is wonderlijk natuurschoon en er zijn indrukwekkende roadtrips, wilde dieren en onbeschrijflijk mooie Out of Africa vergezichten. Vandaar hier een kleine sneap peek uit het boek. Dat smaakt vast naar meer en laat dat nou goed uitkomen: deze en nog heel veel meer tips (het boek is dik!) vind je in Cool Cape Town en bestellen doe je 'm hier.
Lees hier voor meer redenen waarom we in 2021 allemaal naar Zuid-Afrika moeten. En de boeken van Bart zijn dus ook echt het perfecte cadeautje voor een verjaardag, voor onder de boom, sinterklaas of gewoon omdat het kan.
Het gros van de locaties in de buurt van Kaapstad, is – naast restaurant en/ of wijngaard – ook meteen een hotel en/of bed and breakfast. Zo ook het geval van Klein Waterval in het mooie Franschhoek. Tussen de wijngaarden is het precies zo’n heerlijke perfect plek waar oldskool samen komt met no bullshit luxe. In de grote tuin is het sowieso goed vertoeven en het zwembad met een dijk van een uitzicht doet daar nog een schepje bovenop. Kan gewoon. Al is de echte reden om te boeken de hartelijke gastvrijheid van de eigenaren en het steengoede verse ontbijt
Het kleurrijke vissersstadje Kalk Bay, een klein half uur rijden van Kaapstad centrum heeft verrassend veel leuke winkels langs Main Road, van streetwear en gadgets tot vrolijke jurken, vintage brilmonturen, antiek servies en goed gesorteerde bric-à-brac. En hele leuke koffie- en lunchtentjes. Sowieso niet missen? Salt. Het grand café is alles wat een grand café zijn moet, zowel in de looks (afgebikte stenen muren, hier en daar weer wit gesausd, planten boven de toog, witte metrotegels, een gekleurd motief op de vloer, een gigantische houten bar en houten barkrukken waarvan alleen de bovenkant zwart gelakt is; mooi), als in het niveau van het eten en drinken. De koffie is bijzonder goed en het op het half ronde krijtbord genoteerde menu verrassend. De welbekende nieuwe klassiekers maar bij Salt krijg je daar gebakken champignons, paprika en citroen bij. Er is shakshuka voor het ontbijt en vis van de dag met – bijvoorbeeld tijm, olijven, groene bonen en baby-aardappels. Echt heel leuk en echt heel lekker, elk moment van de dag. Toch wel ons lievelingsadres in Kalk Bay. Mogen we dat zeggen? Ja, dat mogen we zeggen. Meer? Het boek Cool Cape Town bestel je hier
Een van de mooiste stadjes en beste ontdekkingen van de hele westkust is het kleine dorp Paternoster. Denk Zuid-Frankrijk met een vleugje Griekenland in Zuid-Afrika: het dorp Paternoster is een nagenoeg geheel witte verzameling historische huizen aan de kust die in de wintermaanden verandert in een spookstadje, maar in de zomer een geliefde uitvalsbasis is voor de inwoners van Kaapstad. Geen buitenlandse toerist te bekennen, bijna niet, dus niet verder vertellen. Eén van de belangrijkste trekpleisters van het dorp is restaurant Wolfgat. Hoewel… geen idee wat eerst populair was: het knappe dorp of het steengoede restaurant. Het lage gebouw waarin Wolfgat huist, een cottage van 130 jaar oud, staat onopvallend aan de rand van de weg, ingeklemd door woonhuizen. Als er in kleine blauwe letters geen ‘Wolfgat’ had gestaan naast het blauwe, afgebladderde deurtje, dan zou je het gemist hebben. Binnen echter tref je een van de meest smaakvolle restaurants van het land. Smaakvol van de aankleding tot aan de zeven gangen voor je neus. Chef Kobus van der Merwe maakte zijn Wolfgat – en daarmee Paternoster – iconisch. Hij serveert met name producten uit de zee, een uitzondering daargelaten. Dat is niet zo gek: de achterzijde van de cottage rolt helemaal open, waardoor je vanuit het restaurant een geweldig uitzicht over de oceaan hebt.
Er zijn slechts 24 couverts en het is aan te raden tijdig te reserveren (lees: al thuis), maar sowieso betekent geen reservering geen plek, ook niet voor de lunch. Dat is niet voor niets: een aantal van de gerechten vragen weken voorbereidingstijd. Wat het restaurant uniek maakt, is de relaxedheid van alles.
Meer tekst, foto’s en meningen over deze plek over deze plek in Cool Cape Town.
Echt heel leuk en echt heel lekker, elk moment van de dag. Toch wel ons lievelingsadres in Kalk Bay. Mogen we dat zeggen? Ja, dat mogen we zeggen.
Die blije pinguins op de cover van Cool Cape Town? Boulders Beach! Mocht je nou denken dat de pinguïns in Artis leuk zijn … Think again! De verzameling pinguïns hier bevindt zich op het witte strand, door de rotsblokken beschermd tegen de wind en hoge golven. Dat maakt het strand tot een ideale zwemspot voor kinderen ware het niet dat het erg… euh… nou ja… stinkt. Want de pinguïns die er soms wel met duizenden tegelijk aan het kibbelen zijn, nemen het niet zo nauw met hun ontlasting (in het boek staan nog een paar té leuke weetjes. Oke ik stop).
Als stoere farm to table restaurants zoals bijvoorbeeld De Klepel of de Gebroeders Hartering in Amsterdam, Au Passage in Parijs, The Pig at Combe in de Engelse Cotswolds of de restaurants van April Bloomfield in New York je ding zijn, dan mag je Spek & Bone in Stellenbosch ook niet missen. Het is een van de zaken van chef Bertus Basson, een gevierde Zuid-Afrikaanse chef die klassieke gerechten van zijn vaderland in een nieuw jasje steekt (meer alweer in Cool Cape Town).
Voor een kleine 20 euro een tiengangen-verse-vis-menu – bereid door locals – op het strand met pauzes om te zwemmen, dat is Die Strandloper in een notendop. Het lekkerste verse brood en alle vis zo uit de oceaan voor je op de braai gelegd. Van mosselen tot kreeft en van zoete aardappel tot ijsbergsla, alles komt voorbij. Let wel: het zijn tien gangen. Denk nu niet dat het van die minuscule sterrenchef-gangetjes zijn … Nope: grote borden all you can eat it is. Wat je ook doet, zoveel eten als je op kunt, want je bent als de dood dat je de vriendelijke, goedlachse, ruim scheppende luitjes van Die Strandloper beledigt.
Is oké, je mag er zo lang over doen als je zelf wilt en de man op de gitaar heeft een breed repertoire meezingers. Fijn: je mag je eigen wijn en water meenemen en het valt aan te raden om dat ook te doen. Dat is namelijk de normaalste zaak van de wereld en je wordt juist vreemd aangekeken als je het niet doet. Toch niks bij je? Dan is er een kleine bar boven op een rots, een verzameling doeken en planken eerder, een koelbox daaronder, waar je een fles kan kopen. Alleen per fles en wie alcoholvrij drinkt, kan een flesje water aanschaffen. The easy life and we love it. Je kunt voor de shift van twaalf uur reserveren of voor de avonduren en de tien gangen nemen ongeveer drie uur in beslag. Minstens.
Let wel: het zijn tien gangen. Denk nu niet dat het van die minuscule sterrenchef-gangetjes zijn … Nope: grote borden all you can eat it is.
Iets minder dan halverwege de rit richting Plettenberg, op ongeveer twee uur rijden vanaf Kaapstad, kom je in Stanford, een idyllisch stadje aan een kleine kronkelige rivier. Je zou het stadje zo voorbij rijden als we je hier niet zouden wijzen op de Bloomsbury Cottages, een vintage, shabby chic logeeradres met drie slaapkamers in het hart van het stadje. Als Martha Stewart en Keith Richards een kind hadden gekregen, dan woonde het hier. Aan ieder detail is aandacht besteed en de mix van oud en nieuw is precies goed. De houten veranda is een stille oase, net als het zwembad en de drie minuten die het kost om bij de rivier te komen. O, en als je er dan toch bent, dan móet je naar restaurant Mariana’s, een no-nonsense bistro met een geweldige keuken. De cottage boeken doe je via Airbnb.
Wie Cool Cape Town een beetje doorspit, zal merken dat we een aantal favorieten hebben. Geeft niks, dat was ook de bedoeling. Al zullen we in dit geval maar meteen heel duidelijk zijn: Chef’s Warehouse is waanzinnig en de vestiging van het restaurant in BEAU Constantia helemaal (de andere vestiging zit in het centrum). Zo. Waarom? Omdat chef Liam Tomlin heer en meester is in het bereiden van verrassende maaltijden. Tapasstijl. Veel groente. Alles lokaal. Het zijn hoogstandjes die toch niet ingewikkeld of onnodig prijzig zijn (want o boy wat hebben we moeite met liflafjes op onze borden). In Constantia wordt de keuken aangevuld door Ivor Jones en Ivor kan het minstens zo goed. Wat heet: het restaurant staat in de top 10 van alle restaurants in Zuid-Afrika. De huiselijke gerechten, meestal opgebouwd uit verschillende lagen heerlijkheid, veranderen per dag. Meer dan aangeven dat je iets liever niet eet, kun je niet. Geeft niks: alles is lekker. Al mag je hopen dat er een risotto voorbij komt, het paradepaardje van Ivor. Zowel in de stad, waar je ogenschijnlijk letterlijk in de keuken van de chef zit, als hier in Constantia. Toch mogen we maar wat graag het binnenland inrijden, aangezien het uitzicht hier echt ongelooflijk is. Je kijkt door kamerhoog glas uit over wijngaarden van BEAU Constantia (een wijngaard) en de voorsteden van Kaapstad aan de ene kant, en naar False Bay aan de andere.
De lichten fonkelen als de dag in de nacht valt en je ziet misschien een vliegtuig of twee opstijgen of landen in de verte. Hoewel het zicht op de open keuken bijna net zo oogstrelend is. Nachtvlucht terug naar Nederland? Reserveer al voor je vakantie en pak aan het eind je koffers om ze mee te nemen naar Chef’s Warehouse. Kun je daarna rozig en tevreden het vliegtuig in; een beter einde van je vakantie kun je je niet wensen.
Je zou het stadje zo voorbij rijden als we je hier niet zouden wijzen op de Bloomsbury Cottages, een vintage, shabby chic logeeradres met drie slaapkamers in het hart van het stadje. Als Martha Stewart en Keith Richards een kind hadden gekregen, dan woonde het hier.
Denk je aan Afrika, dan denk je aan de Big Five. Oké, misschien denk je eerst aan wijn, dan aan de Tafelberg, vervolgens aan al het heerlijke eten en misschien komt een potje surfen ook eerst nog voorbij – we don’t judge – maar toch … Op een gegeven moment moet je de Grote Vijf visualiseren. De leeuw, het luipaard, de olifant, de neushoorn en de (Kaapse) buffel, ofwel de dierentrots van Afrika. Ondergetekende was zo gelukkig om ze alle vijf tijdens één safarivakantie te mogen spotten. Best uniek. Dat was in het Krugerpark aan de andere kant van het land, het grootste wildlifepark van Zuid-Afrika (side step: toen mijn ouders lang geleden terugkwamen van hun vakantie begreep ik dat ze in het kroegenpark waren geweest. Leek me vreselijk gezellig). Mocht je nu ons advies ter harte hebben genomen en een dag of twee spenderen in en rond Plettenberg, onderdeel van de Gardenroute, overweeg dan eens om er nog een dag aan te plakken en zet via die tuinroute koers naar Port Elisabeth en het Addo Elephant Park, een uurtje boven deze stad. Dit park is het op twee na grootste wildlifepark van Zuid-Afrika (het Kgalagadi Transfrontier Park is ook groter) en hier leven vier van de vijf befaamde dieren in het wild – alleen het luipaard is er nog nooit gesignaleerd.
Daar krijg je overigens wel onder andere antilopes, hyena’s, zebra’s en hartebeesten voor terug. En – let wel – zeshonderd (!) olifanten. Grote kans dat er een kleintje voorbij komt waggelen. Zo. Vreselijk. Mooi. Je kunt een game drive reserveren – een aanrader aangezien de rangers opgroeiden met de dieren en bij ieder geknapt takje een verhaal hebben. Maar je mag hier ook in je eigen auto rondrijden, mits over de aangegeven wegen. Bij het hoofdgebouw van het park is een restaurant en een zwembad (leuk) en op de site van het Addo Elephant Park staat een oprecht goede selectie hotels en logeerlodges in de omgeving (zoals het Woodall Country House & Spa).
Overigens is het Addo Park niet het enige game resort in de buurt. Je raad het al: de rest lees je in Cool Cape Town en die bestel je weer hier
Je hoeft je niet heel lang in de materie vakantie-Kaapstad te verdiepen om te ontdekken dat een bezoek aan Babylonstoren een must is. Maar we zouden waardeloze tipgeefsters zijn als we ‘m hier niet zouden benoemen. De oudste boerderij in de omgeving van Kaapstad is van Nederlandse oorsprong en een aanrader van jewelste. Na slechts een klein uurtje rijden vanaf het centrum van de stad kom je aan bij een witte herenboerderij waar alles, iedere hoek, elk detail, beeldschoon is. Je wandelt er door de tuinen, slaat je budget stuk in de farm shop, schuift er aan voor een fantastische lunch bij Babylon of je drinkt wat in de Greenhouse, een prachtige kas met terras.
“Oh Emily, I have found paradise! As I stand here overlooking the beautiful wetlands and winding waters of the Bitou river I see you in every bird that flies and every tree that bends in the breeze. Come Emily, paradise is all yours.” Dat schreef de Brit Harry Malard in 1870 aan zijn geliefde Emily die hij thuis in Engeland had achtergelaten, en die hem pas mocht volgen als hij het paradijs gevonden had. Tenminste, dat is de romantische geschiedenis van Emily Moon, een hotel met restaurant tegen de heuvels van Plettenberg Bay. In 2005 kocht het koppel Simon en Diane Valentine de plek die toen nog bekendstond als de in verval geraakte Harry Malard River Lodge.
Zoon Mark, een van ‘s lands grotere kunsthandelaren in Johannesburg, richtte de boel opnieuw en met heel veel smaak in: een beetje luxe die riekt naar oud geld, wat vervlogen tijden in Little House on the Prarie-stijl en een scheutje hip Bali. Sindsdien zijn de tien kleine mini-paradijsjes, variërend van lodges voor twee personen tot family suites, vrijwel constant verhuurd. En terecht. Mocht je geen logeerbed hebben kunnen boeken, ga dan eten bij restaurant Emily’s by Emily Moon. Onvergetelijk.
Heel vaak krijgen we de vraag waar we onze vakantieauto huren… Eerlijk is eerlijk, dat is áltijd via Sunny Cars. Het is gewoon de fijnste en meest betrouwbare partij met partners over de hele wereld. Basta. Je hebt altijd een huurauto op meer dan 8000 bestemmingen
in ruim 120 landen, de verzekeringen standaard inclusief (zo fijn, geen gezeik). Al is dat zeker niet het enige: Sunny Cars heeft een aantal giga voordelen: wij zweren bijvoorbeeld bij de Fast line optie: Vliegtuig uit, snel je huurauto in zonder wachtrij! Perfect voor wie met een kleine reist en het echt wel gehad heeft na een paar uur vliegen. En er is een optie voor winterbanden, alles in kannen en kruiken voor de wintersport! Er is zelfs de mogelijkheid om een daktent en kampeeraccessoires te huren! Afijn, Sunny Cars, steevast.
Lest best: met een huurauto rijd je gemakkelijk weg van de massa naar kleinschalige accommodaties, familierestaurants en culturele activiteiten (goed voor de lokale economie!), maar natuurlijk zorgt een huurauto ook voor uitstoot. Vandaar dat je bij het huren van je auto voor de GreenSeat optie kunt kiezen (moet je doen!). Je kunt zelf de gemiddelde CO2-uitstoot van jouw huurauto berekenen door je huursom in te vullen. Op basis van de gemiddelde
CO2-uitstoot van Sunny Cars wordt vervolgens de compensatie berekent, en die betaal je dan extra. Meestal een paar euro. Met jouw bijdrage zorg je dan voor windenergie in India en houtovens en biogas in Afrika.
Cool Cape Town is samengesteld door Marcelle Mudde en mijzelf, Maartje van Barts Boekje. Het gros van deze foto’s in dit artikel zijn gemaakt door onze partner in crime Carina en voor het boek maakte ze ze nagenoeg allemaal.