Denemarken, Kopenhagen4 juni 2023, door Teun Tielen

24 uur in Kopenhagen: hier moet je wezen

Denemarken, Kopenhagen, 4 juni 2023, door Teun Tielen

24 uur in Kopenhagen: hier moet je wezen

Ah, Kopenhagen. De stad van de knappe mensen, knappe gebouwen en knap eten. Eigenlijk heb je een paar dagen nodig om de stad te verkennen, maar zelfs wanneer je slechts een dag de tijd hebt kun je hier al een hoop inspiratie opdoen. Dit zijn de plekken waar je moet wezen wanneer je 24 uur in Kopenhagen bent.

 

Meer tips voor Kopenhagen? Zo kom je bij alle tips. 

Met de trein

Met de trein

Het ligt voor de hand om even snel op en neer te vliegen, maar je kunt ook gewoon in de trein stappen. Reizen met de trein is een stuk duurzamer en relaxter dan reizen met het vliegtuig en zal de komende jaren alleen maar relaxter worden. Laat je niet afschrikken door de duur van de reis; als je een beetje voorbereid de trein instapt vallen die 12 uur best mee. In de trein heb je wifi en kun je (als je daar zin in hebt) gewoon je laptop openklappen. Hoeft niet hoor, je kunt ook gewoon een boek openslaan of uit het raam staren. Wil je dat alles nog relaxter maken, klop dan aan bij Choo-Choo. Choo-Choo maakt het boeken van een duurzame treinreis een stuk minder omslachtig. Jij geeft je wensen door, zij zorgen dat je van A naar B komt zonder te verdwalen in de treinjungle. Ook het boeken van een hotel hoeft echt niet stressvol te zijn als je weet waar je zoeken moet. Moonback  is een eerlijk boekingsplatform zonder al te veel poespas. De volgorde waarin accommodaties worden getoond staat los van het bedrag dat ze hebben betaald, jij wordt niet opgejaagd door clickbaits en hoteliers hoeven geen enorme marges af te dragen. Fijn voor jou én voor hoteliers.

Corsa Pizza

Corsa Pizza

Zelfs wanneer je genoeg snacks voor onderweg hebt meegenomen, is de kans dat je na 12 uur treinen een tikkeltje hangry bent best groot. Op slechts tien minuten lopen van het station vind je de nieuwste vestiging van Corsa Pizza, waar je aanschuift voor antipasti en Napolitaanse zuurdesempizza. Vergeet vooral niet om even omhoog te kijken om het kleurrijke plafond te bewonderen.

 

Hotel Grand Joanne

Hotel Grand Joanne

Op koprolafstand van Corsa Pizza en het centraal station vind je het onlangs gerenoveerde hotel Grand Joanne. Als Joanne een echte mevrouw was geweest had ze er gegarandeerd piekfijn uitgezien. Joanne is namelijk zo’n plek waar alles lijkt te kloppen. Fijne bedden met linnen bedrokken, crispy beddengoed en kussens waar je helemaal in verdwijnt. De badkamer heeft een regendouche, olijfgroene tegels aan de muur en een visgraatvloer. In de kelder een minstens zo mooie gym, waar je jezelf in het zweet kunt werken of een yogalesje kunt volgen, en op het dak een rooftopbar waar je kunt genieten van een drankje in de zon. Mocht je geen zin hebben om buiten de deur te eten, dan kun je terecht voor Deense kost bij inhouse restaurant Joanne’s.

Lees meer over hotel Grand Joanne.

Op de fiets

Op de fiets

Toeristisch of niet, een fietstour blijft een van de beste manieren om een stad te leren kennen. Baja Bikes verzorgt Nederlandse fietstours in verschillende steden, waaronder Kopenhagen. Kopenhagen is een fietsvriendelijke stad, vergeet alleen niet je hand op te steken als je stopt (ja echt, Kopenhagen is braaf). Na een paar uur heb je je kennis over de stad bijgespijkerd en kun je de highlights alvast van je lijstje aftikken. Tijdens de tour fiets je onder andere langs Nyhavn, het voormalig paleis en de koninklijke bibliotheektuin. Die laatste doet een beetje denken aan de Jardin du Luxembourg in Parijs, maar dan een stuk rustiger. Middenin de tuin staat een fontein (inclusief schilderende kunststudenten op de rand) omringd door gekleurde stalen stoeltjes.

Les Trois Cochons

Les Trois Cochons

Na een ochtend op de fiets is het tijd om te lunchen. Les Trois Cochons is een Parijse bistro in het Deense. Dat die twee heel goed samengaan hoeven we je vast niet te vertellen, maar we doen het toch. Op het menu vind je naast Franse klassiekers als moules frites ook gerechten met een Scandinavische twist. De avocado bijvoorbeeld, die wordt geserveerd op roggebrood in plaats van op toast. Ook wanneer je de deur uitstapt blijf je nog even in de Franse sferen. Het restaurant ligt aan de Værnedamsvej, een très Francais winkelstraat op de grens tussen Vesterbro en Frederiksberg.

 

Als je alles uit je bliksembezoek wilt halen is de fiets je beste vriend. Hoewel het openbaar vervoer hartstikke goed geregeld is, ben je met de fiets vaak sneller en zie je onderweg veel meer van de stad. Om te voorkomen dat je roekeloos van hot naar her crosst (wat ook leuk kan zijn), is het handig om een beetje uit te zoeken waar je naartoe wilt en wat de handigste route is. Wij fietsten naar Reffen, de grootste street food markt van Kopenhagen, en maakten een pitstop bij Christiania. In deze autonome ‘vrijstad’ mag je bijna geen foto’s maken, des te meer reden om zelf te gaan kijken. Het is de enige plek in de stad waar openlijk softdrugs worden gebruikt en verkocht en de sfeer is een tikkeltje grimmig, al is er wanneer je daar doorheen kijkt genoeg te zien. Er zijn verschillende winkeltjes en ateliers die worden gerund door de bewoners van de wijk.

 

CAMINO

CAMINO

In de wijk Kødbyen, a.k.a. het Meatpacking District, hebben de slachterijen plaatsgemaakt voor tal van gezellige barretjes en restaurants. Een van die restaurants is CAMINO. Koken doen ze hier op open vuur en zelfs als vegetariër kan je er uitstekend eten. Laat je dus niet afschrikken door de naam van de buurt. Het restaurant is chique, maar niet té chique, de zeven Frans-Spaanse gangen die we naar binnen schoven waren allemaal even lekker en voor de liefhebber is de wijnkeuze reuze. Mocht je na een avondje tafelen bij CAMINO zin hebben om nog even door te pakken, loop dan door naar de verstopte cocktailbar 1656. Vanaf de straat zou je niet denken dat er een cocktailbar achter de deur zit, des te meer reden om naar binnen te gaan.

Lees meer over CAMINO.