23 januari 2018, door Maartje

3 x vegan döner in Amsterdam

23 januari 2018, door Maartje

3 x vegan döner in Amsterdam

Dat minder vlees eten, en dat er zelfs steeds gemakkelijker zelfs dierlijke producten op tafel komen, mag allang geen hype meer heten. Nee joh, hartstikke goed voor je, (af en toe) aan op de vegan tour. Neem deze lijst vooral maar eens door: 15 x de beste adressen voor plantaardig tafelen in Amsterdam, easy does it!

3 x vegan döner in Amsterdam

Al moet wel gezegd dat het voor een vleeseter zoals yours truly het vlees toch lonkt. En dus mogen er het allerliefst snack-waardige vleesvervangers op het menu. Vaak niet van vlees te onderscheiden en o zo lekker. Döner bijvoorbeeld, naar de (vegan)burger favoriet onder de (vegan)snacks.

Goed nieuws: er zijn (binnenkort) niet één, niet twee maar maar liefst drie döner adressen (oke, en een shoarma-adres) in Amsterdam te ontdekken. En dat beloofd wat!

Allereerst onze favoriete döner-stek: Donnies. Want nu de omtesmullen (niet perse vegan) taco's van Best Coast Taco's niet meer uit de keuken van Struik op de Rozengracht komen - dit aangezien Best Coast zijn vaste plek heeft gevonden onder de noemer van het nieuwe Flora in het Bilderdijkpark (volg de lichtjes!), is er plaats voor een nieuwe koks. En dat zijn deze week, van 22 januari tot en met 26 januari, de Donnies! We like. Op het programma: van Meatless Monday to Vegan Friday: een volle vegan week dus. De Donnies kebab zoals je die kent 100% plant-based ‘kip’. En ja, dat is smullen. Doe de Curry Vöner en je zit goed.

Barts-Boekje- pita 3.0

Pita 3.0
Maar er komt ook een vast, kakelvers vegan döner restaurant! Pita 3.0 gaat deze heten en ze zeggen zelf dat ze de het eerste restaurant in Nederland zijn dat 'vegan döner kebab and local craft beers' serveert. Want als je een pop-up niet mee rekent, dat klopt dat ook. In februari (bijna!) opent Pita 3.0 aan de Amsterdamse Overtoom.

Barts-Boekje- vegan junk food bar

3e Vegan Junk Food Bar @ Amsterdam Oost
En het blijft niet bij een pop-up van een week en een nieuw vegan diner restaurant met de betere biertjes on the side aan de Overtoom. Nope. De (terecht) geliefde Vegan Junk Food Bar opent namelijk een derde locatie in de hoofdstad en doet dat om de hoek van de Dappermarkt in Amsterdam Oost. De opening staat gepland voor februari maar wil je nu al aan de vegan shoarma, dan kun je naar het Staringplein in Amsterdam Oud-West en naar de Pijp waar de zaak om de hoek van het Marie Heinekenplein zit.

Euh, ja, shoarma... Maar we zeiden toch döner?? Ah ja, petteetoo pettaatoo. Al vroegen we ons wel af wat nou eigenlijk het verschil is? Het antwoord komt van Snacknieuws.nl: Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het vleesgerecht in een broodje de naam shoarma gaven, afgeleid an een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme. Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat 'draait' betekent, maar dat dus uit Turkije komt. Ook weer helder.