België, Antwerpen8 februari 2018, door Maartje

4 x Kraakverse vis eten in Nederland en net over de grens

België, Antwerpen, 8 februari 2018, door Maartje

4 x Kraakverse vis eten in Nederland en net over de grens

Met het eten van vis, kraakverse vis en daarbij nippen aan een prettige witte wijn die die ziltige smaak zo goed complementeert, maak je ons zéér gelukkig. Oesters, krab, mosselen, garnalen en wat dan al niet. We like. Vandaar, 4 x Kraakverse vis eten in Nederland en net over de grens. 

De Oesterij, Zeeland
Op de dijk van het Zeeuwse Yerseke staat een kleine vesting met de naam Oesterij. Een ‘vesting’ aangezien het familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar zijn oesterding doet zo populair werd, dat het van de ene uitbreiding in de andere rolde. Het begon met een oesterbedrijf dat oesters, mosselen en kreeft uit de Waddenzee en de Oosterschelde verwerkte. Vervolgens kwam er een proeverij. Voor oesters uiteraard, maar ook mosselen, kreeftensoep en wat de zee per seizoen voortbrengt belanden er op de kaart; een bondig om-je-vingers-bij-af-te-likkenmenu. Een winkel volgde, uitbreiding van het eetcafé met groot terras ook, een minimuseum voor wie wat leren wil, de optie om De Oesterij in te zetten op je eigen fuif, en toen was het genoeg. Precies goed is het nu.

Havendijk 12, Yerseke

Fiskebar

Fiskebar + Østerbar, Antwerpen
Voor wie Antwerpen een beetje kent, zal dit adres geen verrassing zijn, en ook al zijn de meningen over het visrestaurant verdeeld (te duur voor wat het waard is, is een veelgehoorde kreet), stoppen we het gewoon lekker toch in dit lijstje. Wij hebben de mensen van Fiskebar namelijk zelf nog niet op een misstap kunnen betrappen. Oké, echt voordelig is het niet en ja, klein en rumoerig is het er ook, maar dat vinden we eigenlijk wel zo gezellig. Centraal in de zaak staat uiteraard de duurzaam gevangen vis, maar de zorgvuldig uitgezochte wijnen doen daar allerminst voor onder. In het juiste seizoen is er kreeft, er is zeewolf met truffelrisotto en er zijn (we zijn immers in Antwerpen) garnalenkroketjes. Tijdig reserveren is een must, zeker in het weekend. Geen tafeltje of liever een borrelhap? Schuif dan aan een van de hoge tafels van het naastgelegen en het bij Fiskebar horende Østerbar. De oesters en de calamares zijn aanraders. Wegspoelen met - goed geprijsde - bubbels of een Viognier en de avond is begonnen.

Marnixplaats 11, Antwerpen

De Visserij

De Visserij, Tilburg
De Visserij aan de Tilburgse Piushaven is een keigoed restaurant net buiten het stadshart. De tent wordt gerund door de Tilburgers die ook achter De Burgerij zitten (ook een aanrader) en werd opgesplitst in twee delen: een oud-Hollandsch biercafé onder de noemer het kleine Café, onderschrift ‘drinklokaal’, met scheepsverwijzingen all over the place, donkerbruine toog, zigeuner- plaatjes aan de muren, gezellige zitjes en bier plus no bullshit barhappen op het menu. Dat drinklokaal loopt moeiteloos over in De Visserij, een groot industrieel restaurant dat de indruk moet wekken alsof je op open zee zit. Voor de ‘afslag’, waar een klein deel van de verse vis in de vitrine ligt en waar je de koks hun ding ziet doen, staan ijzeren terrastafeltjes op de betonnen garagevloer. Het rechtste gedeelte werd ingericht met eettafels tussen grote houten palen. De gerechten zijn vrij van liflafjes en flauwekul. Gewoon, zalige oesters, heerlijke krabpoten en formidabele mosselen.

Havendijk 36, Tilburg

De oude vismarkt

De Oude Vismarkt, Texel
Na een kilometertje of twintig op de fiets (op Texel fiets je) gaat een nieuwe haring of een garnalenkroket er heus wel in. Sterker: je hebt ’m verdiend. Zet koers naar het Texelse dorp Oudeschild, het vissersdorp van het eiland, en stap af bij de grote gele loods. Dit is de Oude Vismarkt, een term die weinig te raden overlaat. De lucht is zilt, de vis vers en in de weekeinden ligt de indrukwekkende vissersvloot in de haven. Het is, kortom, de meest nostalgische visstek van het eiland. Die hang bij de Oude Vismarkt Texel naar al wat oud is, geldt overigens niet voor de vis en de schaal- en schelpdieren. Die houden ze na de vangst in opperbeste kwaliteit in een ruimte waar de natuurlijke leefomstandigheden worden nagebootst. Daarna komt alles beetje bij beetje terecht in de rijkelijk gevulde toonbank van maar liefst achttien meter lang. Het resultaat: oneindig lekkere, verser dan verse vis. Ter plekke oppeuzelen kan, aan de niet per se comfortabele tafeltjes onder de stoffige visnetten. Meenemen naar huis, het strand, de dijk of de havenkade is een betere optie.

Vlamkast 53, Oudeschild

beelden via Unfolded voor Little Escapes