25 april 2016, door Maartje

6 x 5 mei Amsterdam

25 april 2016, door Maartje

6 x 5 mei Amsterdam

Vrijheid blijheid, daar valt geen speld tussen te krijgen. Dat mag gevierd worden, zeker nu Bevrijdingsdag samenvalt met Hemelvaartsdag en iedereen dus, jawel, hartstikke vrij is. Waar is het feestje? Hier bijvoorbeeld: 

Vrijland Festival - Blijburg, Amsterdam Oost
Als Amsterdam finest een fuif geven ter ere van de vrijheid, dan krijg je het Vrijland Festival. Amsterdam Roest en Cartel Amsterdam samen met Blijburg Aan Zee en Disco Dolly, need we say more? Feesten, buitenspelen, zwemmen, eten en drinken - mag en kan allemaal.

Van 12.00 uur tot 23.00 uur bij Blijburg op IJburg, Amsterdam Oost.
Er zijn alleen nog Paradijsvogel-kaartjes a 35 euro pp. Tickets

Het Vrije Westen - Westerpark, Amsterdam West
1: Het Westerpark is altijd een goed idee. 2: één van de officiele festivals van het land. 3: kost niks. 4: vanaf 11 uur, lekker op tijd. Tot 23 uur overigens. 5: met Blupaint, o.a., de Amsterdamse indie rock-band en winnaar Grote Prijs van Nederland 2016. Het Vrije Westen

Barts-Boekje-amsterdam kookt

Amsterdam Kookt - Olympisch Stadion, Amsterdam Zuid
Van 5 tot en met 8 mei (dat is mooi, hoef je niet perse te kiezen) verandert het plein rondom het Olympisch Stadion in een openlucht restaurant met op Bevrijdingsdag lots of live optredens (o, dus toch kiezen). Typhoon onder andere, en o zoveel van de beste food trucks. Amsterdam Kookt

Iedere dag van 5 tot en met 8 mei tussen 13 en 23 uur rond het Olympisch Stadion, Amsterdam Zuid.

Hemeltjelief! Vrijheidspicknick - NDSM-werf, Amsterdam Noord
Geen groots opgezet festival maar een reusachtige picknick die vrij toegankelijk is. Neem je eigen kleed mee, zet je neer op het veld naast Noorderlicht en klaar is de 5 mei vrije donderdag. Bijna dan, want ondertussen wordt er ook nog een moppie gespeeld en zijn er activiteiten voor de kids. De toegang is vrij maar wel beperkt dus wil je verzekerd zijn van een plek, dan bestel je alvast een knapzak met allerlei lekkers voor de picknick. Op deze manier ben 100 procent zeker van een plekje.

Hemeltjelief Vrijheidspicknick van 12.00 tot 20.00 op de NDSM-werf, Amsterdam Noord. Het muziekprogramma buiten tot 23.00 en de FREEDOM AFTER in Noorderlicht tot 03.00. Daarvoor zijn beperkt kaarten te verkrijgen op het terrein.

Barts-Boekje-pontonbrug Amsterdam

Tolhuistuin & de Pontonbrug Amsterdam, Centrum en Noord
In de categorie je bent gek als je het mist, want hartstikke eenmalig en vast en zeker hartstikke indrukwekkend: de brug van ponten over het IJ van Amsterdam Centrum naar Amsterdam Noord, in de stijl van dezelfde (oke, soortgelijke) brug in 1945. Een tijdelijk monument waar je tussen 14:00 uur en 16:00 uur overheen kunt lopen, mits je een kaartje hebt. Die uitverkocht zijn. Maar wie een bootje heeft, vaart natuurlijk die dag naar de pontonbrug. Aan de Noordkant, bij de Tolhuistuin/Paradiso AmsterdamA'dam Toren en EYE filmmuseum is volop te doen. Hartstikke educatief allemaal, en leuk. Pontonbrug 5 mei

StreetDinners - heel Amsterdam
Ze doen het al sinds 2012, de stichting StreetDinners: straat diners organiseren. Met traditioneel op 5 mei hun grootste fuif: in zes Amsterdamse stadsdelen wordt samen met buurt gekookt: buren koken in elkaars keuken en serveren de maaltijd ’s avonds aan tafels op straat. Supersymphatiek. Maar het gaat niet alleen om het eten, neen, het gaat om de verhalen die over tafel komen en het zijn die verhalen waarmee Stichting StreetDinners de vrijheid wil vieren. Wat te verwachten? Op het Zonneplein in Tuindorp-Oostzaan komen oude en nieuwe Noordelingen samen rond een uitgebreide barbecue, met muziek van een Oost-Europees fanfare-orkest en aan de steiger van het Entrepotdok schuiven buurtgenoten aan tafel, met de geluiden van dierentuin Artis op de achtergrond. Via www.streetdinners.org kunnen mensen een kaartje kopen of zich aanmelden als kok.