Barts best of: Abu Dhabi, De Verenigde Arabische Emiraten

Barts best of: Abu Dhabi, De Verenigde Arabische Emiraten

'One oh oh one night, arabian nights...' Er is iets magisch aan het Midden-Oosten, de plek waar (en laat je niet overhalen dat het niet zo is) de sunsets het allermooiste zijn, met zijn zanderige woestijngloed kleurt de hele hemel oranje. Golden hour at its finest (en oké, zandhappen iets minder fine). En wie graag naar het Midden-Oosten trekt, heeft vanzelfsprekend ook over een stop in de Verenigde Arabische Emiraten nagedacht, toch? Die 1.000 én 1 nachten beleef je toch wel in Dubai, maar wat veel (té veel) mensen niet weten, is dat op een schamele anderhalf uur rijden Abu Dhabi ligt. Abu Dhabi, waar de mensen in vergelijking met Dubai nóg aardiger en vooral behulpzaam zijn (checken of je niets in de taxi achterlaat, inclusief. Handig) en waar een dag cultuurhappen vs. strandhangen een moeilijke afweging is. Abu Dhabi has it all.

(en als je daar nog over twijfelt, lees dan mee:)

Cultuurhappen - skyline

Cultuurhappen - skyline

Oh, Abu Dhabi barst uit zijn voegen van de mooiste culturele bezienswaardigheden. Wie voet aan land zet van dit grootste emiraat, staat nog een heleboel te wachten. Midden in de woestijn rijst de skyline van een stad op, gigantische wolkenkrabbers dicht tegen de kustlijn en die wil je echt wel even gezien hebben. Al wandelend langs de boulevard, Corniche zoals het er heet, maak je kennis met het ‘bruisende’ leven van Abu Dhabi. Alles is er netjes en schoon, clean welteverstaan, en de mensen zijn er alleraardigst. Eenmaal op Corniche Road is het een eitje om het stadsstrand Corniche Beach te bereiken. Wel zo lekker om een duik te nemen op dagen dat het kwik boven de veertig graden uitkomt. Don’t be surprised als je zomaar tegen afgesloten stranden aanloopt, in Abu Dhabi zijn privéstranden niet vreemd. Sterker nog, de meeste stranden behoren tot een beachclub, hotel of resort waar je dus niet ‘zomaar’ in komt. Corniche Beach kent een aantal ingangen (Al Sahil) waar je zonder beachfee kunt strandhangen. Kies je voor een van de privéstranden, dan scoor je er wel meteen een bedje, parasol, meestal zelfs een zwembad voor de afwisseling, en beachbar bij. Dat dan weer wel.

Qasr Al Watan

Qasr Al Watan

Het Qasr Al Watan (welke zich vertaalt naar Het Presidentiële Paleis) ligt aan het einde van Corniche Road. Vanaf 15:00-16:00, wanneer de zon lager hangt, is het moment om het strand te verlaten en het paleis te bezoeken. Qasr Al Watan is het (werkend) presidentiële paleis en een majestueus cultureel monument dat de wereld uitnodigt om de rijke erfenis van kennis en traditie te ontdekken die de VAE heeft gevormd. En hoewel dat een hele mond vol is, is het paleis vooral een prachtige locatie. Qasr Al Watan spreekt tot de verbeelding van een Arabisch sprookje en is (voorheen ook het woonhuis van de president) gewoonweg prachtig. Van de mozaïeksteentjes onder je voeten, de (veelal stervormige) fonteinen, gigantische -en ongetwijfeld onbetaalbare- kroonluchters, tot al het goud en spierwit in the grand hall en alle andere vertrekken. Abu Dhabi is over het algemeen super rustig en je zult al snel doorhebben dat het hier nog helemaal niet zo toeristisch is. Ideaal én bijkomstig: in je eentje dansen op het grote plein voor het paleis. Qasr Al Watan.

The Grand Mosque & Het Louvre

The Grand Mosque & Het Louvre

Ook al zo mooi, of misschien nóg mooier, The Sheikh Zayed Grand Mosque. The Grand Mosque is een van de allergrootsten ter wereld en, we were not the first to say that: enige moskee waar expliciet de ruimte is om culturele diversiteit te vieren. Iedereen is er welkom, zolang we ons respectvol naar elkaar gedragen: kies bij een bezoek dus voor lange mouwen, geen blote benen (of koop bij binnenkomst een abaya). Tip: bezoek, ook de moskee, rond zonsondergang. Het liefst tijdens golden hour. Met de setting sun d’r op steekt de gigantische witte moskee prachtig af tegen de blauwe lucht en wanneer de zon plaats maakt voor de nacht, gaan overal lampen aan. The Grand Mosque.

The Louvre Abu Dhabi, nee geen knock-off versie van het in Parijs gevestigde museum: Abu Dhabi is de homebase van s’ werelds tweede The Louvre en net zoals die in Parijs, is ook deze ‘dependance‘ een bezoekje waard. Niet in de laatste plaats om de prachtige kunst, het is ook het allereerste universele museum in heel Arabië waar allerlei invloeden van over de hele wereld tentoongesteld worden en dat is nogal bijzonder. Want, to be honest, om invloeden uit het boeddhisme, christendom en de islam onder een dak te zien ís bijzonder. The Louvre.

 

 

Om nog maar te zwijgen over het gebouw waarin alle kunst te bewonderen valt: The Louvre Abu Dhabi bestaat uit meerdere witte ‘blokken’ welke pontificaal in het heldere blauwe zeewater van de Perzische Golf zijn geplaatst. De blokken worden overkoepeld door een ‘dome‘ die als het middelpunt van het museum speelt. Deze enorme zilverkleurige koepel, die boven de museumstad lijkt te zweven, zorgt voor een bijzonder licht- en schaduwspel.

Favoriete stranden

Favoriete stranden

Corniche Beach (lees vooral even terug naar het begin) is het stadsstrand van Abu Dhabi en wordt drukbezocht door gezinnen met kinderen. Het is er allemaal erg child friendly en dat komt mede door de langzaam aflopende zee. Ook goed om te weten, maar eigen ogen ook altijd – zelfs in je rug- gebruiken, op de meeste stranden in Abu Dhabi zijn meerdere lifeguards aanwezig en zelfs bij de zwembaden zit bijna altijd wel zwemwacht.

Yas Beach is een van de grote favoriete privéstranden en ligt aan Yas Island.  Hier is het over het algemeen heerlijk rustig, het zand is bijna wit en de zee kleurt er lagoon blue. Bij binnenkomst loop je langs enkele vrolijk geschilderde hutjes (met beachshop) en eenmaal op je bedje reserveer je de hele dag door lekkers in de schaduw van zwaaiende palmen, van de lokale beachbar. Blijven slapen kan ook, in een van de cabana’s direct aan het strand.

As said, Abu Dhabi is stranden bezoeken én cultuur opsnuiven. We verklappen graag de mooiste, beste stranden van het emiraat. De stranden zijn er super kidsproof. Vooral die bij Corniche Beach wordt drukbezocht door gezinnen.

Overall is Abu Dhabi ontzettend kidsproof trouwens (over de waterparken en pretparken nog niet eens gesproken). Er is genoeg te doen en te zien, de mensen zijn ontzettend behulpzaam (wat fijn is met een weglopertje) en zelfs de chicste hotels hebben over het algemeen een animatieteam (maar dan done very right).

Saadiyjat Beach (ook wel Soul Beach) op Saadiyat Island is het, naar onze bescheide mening, allermooiste strand. Hier is het ongerept wit zand tussen je tenen, en kraakhelder water in zicht en lekker exotisch (we’re talking lots of palmbomen, rust alom én zelfs schildpadden spotten is er niet uitgesloten). Bezoeken van dit strand gaat tegen betaling, maar dan zit je wel écht goed. Saadiyjat Beach kent een eigen strandtent (Saadiyat Beach Club) met goed eten, een lekker zwembad en genoeg activiteiten om je niet te hoeven vervelen (windsurfen en zeilen, het kan er allemaal).

 

De woestijn in

De woestijn in

En dan de woestijn in. Want wat de planning met een bezoek aan Abu Dhabi ook mag zijn, de woestijn overslaan is not an option. Vanuit Abu Dhabi worden talloze ‘desert safaries’ georganiseerd en dat is (verdwalen is immers ook not an option) de beste manier om deze grote zandbak – hier heet de woestijn Al Ain – te ontdekken. En de woestijn ontdekken gaat zo: dune bashing tijdens zonsondergang met een jeep, sandboarding, kamelenritjes, dineren (op je knietjes natuurlijk) op een Perzisch tapijt in een afgelegen ‘nomad village‘ en afsluitend nog even star gazen, want de sterren zijn hier op zijn helderst. Let wel: ‘s nachts is het er koud en overdag juist behoorlijk heet, dus trotseer de woestijn, maar kom voorbereid.

 

 

Slapen

Slapen

Oké, dream big, en ga voor de Sex and The City experience. Slapen doe je dan, uiteraard, in het Emirates Palace. Een gigantisch hotel welke bijna net zo mooi is als het Qasr Al Watan (funfact: deze twee locaties zijn naast elkaar gelegen en als je gast van Emirates Palace bent, is het presidentiële paleis je buur). Wel even flink sparen, de kamers zijn zéker niet de goedkoopste (enough said wanneer we je vertellen dat de thee inclusief zwevende blaadjes goud is). Afijn, enkel een koffietje doen in Emirates Palace is ook nog altijd een optie.

Iets minder decadent, wél indrukwekkend is het W Abu Dhabi Hotel. Deze vestiging van de W-group staat letterlijk óp het circuit van de Formule 1 en dat is al een experience an sich. Van buiten is de boel strak en binnen is het er, zoals we van W Abu Dhabi kunnen verwachten, nogal artistiek. Op de bovenste verdieping kom je terecht op de Wet Deck voor een plons in het zwembad en ook wordt hier regelmatig een goed feest gevierd. Goed om te weten dat er hier heerlijk eten wordt geserveerd vanuit de diverse keukens die het hotel rijk is.

Verder zijn er nog talloze favoriete slaapplekken te bedenken in (of net buiten) Abu Dhabi:

Rixos Premium Saadiyat Island ligt op het eiland Saadiyat en is een van de mooiste hotels, if you ask us. Dit hotel heeft een waanzinnige tuin en bij alle zeven (!) restaurants zit je goed.

Glamping op een eiland grenzend aan Abu Dhabi? Yes, dat is mogelijk: Bab Al Nojoum is de naam van het resort. Bab Al Nojoum is een vakantieoord op een privé-eiland met allerlei ‘hutjes’ over het cirkelvormige eiland verspreid.

En nog een eiland verder van het ‘vaste land’ is de plek waar je kunt slapen bij Zaya Nurai Island. Het doet een beetje denken aan een vakantie-eiland zoals die in de Malediven: in de zee staan schommels en de slaapvertrekken – witgekalkte gebouwen met groene daken – lijken op te gaan in de natuur van het eiland.

En menig Beach Club in Abu Dhabi heeft ook behoorlijk mooie slaapvertrekken. Zoals de huisjes bij Yas Beach (de chalets zijn te reserveren) en ook Saadiyat Beach Club is een verkapt vakantieoord met prachtige slaapvertrekken in het hotel.

 

Eten

Eten

Wat kun je er eigenlijk niet eten? Abu Dhabi is alle wereldkeukens rijk. Je komt er aan je trekken als je zin hebt in Italiaans, Indisch, Vietnamees, Frans and what not. Een paar van de triedtestedtandapproved-lijst;

The Souk Qariyat Al Bari – deze ‘mall‘ ligt eigenlijk net even buiten alles, maar heeft dan ook alles wat je nodig hebt, op een mooie locatie (The Souk bestaat uit meerdere gebouwen met daartussen allerlei bruggetjes over water, waardoor de boel er een beetje Venetiaans aan voelt). Er zijn winkels, een supermarkt, er is een strand, en een handvol goede restaurants: zoals Ushnna voor de Indische keuken en ook Entrecote de Paris is een aanrader.

Mosaic Restaurant – de Libanese keuken is in Abu Dhabi allesbehalve onbekend. Mosaic is daarbij één van de bekendste waar ook de locals graag komen.

Sambusek Restaurant – nog meer Libanees? Sambusek, gelegen in het Rosewood Hotel, is iets chiquer dan Mosaic. Dineren kan binnen of buiten op het balkon (wel even reserveren) met uitzicht over het water (als je er vroeg bij bent kun je al dinerend een zonsondergang meepikken!). Het menu features een selectie van zeevruchten, vlees en allerlei Levantijnse smaken (en dat alles tot in de perfectie gegrild). Smakelijk!

 

Espresso Lab – toegegeven, het is geen restaurant, maar Espresso Lab is nogal een mooie locatie en vestigt zich in een van de oudste gebouwen van de stad Abu Dhabi City. De inrichting is strak en voelt een beetje Scandinavisch aan. Locaties als deze komen niet heel veel voor in Abu Dhabi, dus wie koffie en lekkers wilt: go Espresso Lab! Een paar deuren verderop zit ook het Cultural Foundation, dé plek en homebase (zo noemen ze het zelf) van de VAE-cultuur en lots of emirati kunst (en dat is mooi!).

Cove Beach Abu Dhabi at Makers District (beach club) – all day long een toffe locatie: je zit aan het strand (er is een zwembad) en lord: het eten! Kortom, ze noemen zichzelf een ‘lifestyle destination’ en we snappen wel waarom. Van een early breakfast op het strand tot de late uurtjes, bij Cove Beach wordt je de hele dag vermaakt.

Parkers – Parkers is een groene, luchtige ruimte die aanvoelt als een kas. Planten bungelen aan spanten, natuurlijk licht stroomt naar binnen en de tafels zijn bekleed met bloemstukken. Passend is het meubilair: minimalistisch en modern, tegen leisteengrijze muren en een torenhoog plafond. Maar het main event is toch wel het heerlijke eten: heel veel local food, maar ook de lekkerste taco’s met kip, hummus en avocado.

VERZEKEREN = VEILIG REIZEN

VERZEKEREN = VEILIG REIZEN

Tijdens ons reisje Abu Dhabi hebben we ons geen enkel moment onveilig gevoeld. Toch schuilt ongeluk in een klein hoekje. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren in een ver, vreemd land. Als je een bezoek aan Abu Dhabi op de planning hebt staan, moet je even een kijkje nemen bij OOM Verzekeringen. Deze no nonsense verzekeringsmaatschappij verzekert waar andere verzekeraars stoppen. Alle ongewone risico’s verzeker je gemakkelijk met OOM Verzekeringen. Het is duidelijk: Bart hartje OOM. En jij – als je het nog niet deed – binnenkort ook!

Let's set some facts straight

Let's set some facts straight

Dubbel dikke pret om De VAE (Verenigde Arabische Emiraten) te bezoeken, want voor een dosis winterzon is het Midden-Oosten echt een uitstekend idee. Op naar Abu Dhabi!

Sleutel tot succes van de vakantie is toch écht wel het kiezen van de reisperiode. Want we willen graag met onze billen in het zand met het lekkere zonnetje op onze snoet en, hoezee, die zon schijnt op de emiraten all year round. Daarom vinden we het belangrijk dat we in de juiste periode op pad gaan. Wie met ons? Precies. Over het algemeen zijn de maanden oktober tot en met april (nu dus en voorlopig ook nog wel even!) de beste reistijd voor Abu Dhabi. Dan is het er niet bloedjeheet en staat er (soms) zelfs een briesje waarop je de hele dag goed kan toeven. In de maanden daartussen kan het soms écht te heet worden (50 graden is er geen uitzondering) en tijdens je geliefde vakantiedagen aan the a.c. vastgeplakt zitten is toch jammer.

Abu Dhabi als tijdelijke homebase, de practical matters

Abu Dhabi als tijdelijke homebase, de practical matters

En hoewel Abu Dhabi op een steenworp afstand van Dubai ligt en daarmee een korte detour gedurende je trip naar Dubai een goed idee is, luidt hier het devies om het juist andersom aan te pakken. Waarom? Dubai is mooi, wíl je gezien hebben, maar ook weer ontvluchten (want druk, massaal en relaxen is er niet echt aan, niet zoals in Abu Dhabi tenminste). Vlieg regelrecht op Abu Dhabi Airport (iedere dag vertrekt Etihad Airways vanuit Amsterdam naar het zonnige Oosten. En met Etihad Airways naar het Midden-Oosten vliegen is sowieso een goed idee. Of je nu business of economy-style in de lucht hangt: vliegen met deze maatschappij is even bijkomen in alle comfort van hetgeen wat er op de drukke aardbol onder je gebeurt) en geniet van een échte vakantie in Abu Dhabi. Er is genoeg te doen en zelfs een dagje Dubai vanuit deze Emiraat is niet uitgesloten.

Hoe wordt jouw Abu Dhabi Experience? Zoek snel je vliegtickets en ontdek de wonderlijke wereld van Abu Dhabi.