Nederland, Amsterdam10 februari 2023, door Teun Tielen

Deze Amsterdamse restaurants zijn op maandag open (en leuk!)

Nederland, Amsterdam, 10 februari 2023, door Teun Tielen

Deze Amsterdamse restaurants zijn op maandag open (en leuk!)

Ugh, maandag. Weekend voorbij en back to work. En dan ook nog moeten koken als je afgepeigerd thuiskomt. Nee joh, koken doen we dinsdag (0f woensdag) wel weer. Deze Amsterdamse restaurants zijn op maandag open (en leuk!).

Café Caron + Petit Caron + Cantine de Caron + Tannay

Café Caron + Petit Caron + Cantine de Caron + Tannay

Familie Caron runt inmiddels maar liefst vier restaurants in Amsterdam: Café Caron, Petit Caron, Cantine de Caron en Tannay. Top chef Alain Caron heeft het koks-gen duidelijk doorgegeven aan zijn zoons. Allemaal geopend op maandag en stuk voor stuk fantastisch vanwege de klassieke looks en de goede Franse keuken. Dit zijn van die restaurants waar je nu echt iedereen mee naar toe kunt nemen, van je moeder tot een eerste date.

Restaurants Caron

 

Café Parlotte

Café Parlotte

Café Parlotte. Parlotte? Yes, dat betekent kletsen. “Over het alledaagse en over het leven. Over wat ons boeit en wat ons iets doet, over eten, over wijn. Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen ze zelf. Wij zien vooral een heerlijk café voor elke dag van de week, waar je vanaf iets-voor-de-vijf-in-de-klok aan mag schuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen. Aan reserveringen doen ze niet (in een café is immers altijd plek).

Café Parlotte

Zoldering

Zoldering

Zoldering is een toegankelijke bistro waar je kunt eten en drinken wat je wilt zonder uitgebreid gangenmenu en met een wijnkaart om de kurkentrekker bij af te likken. Het restaurant huist aan de Utrechtsestraat en serveert ongekunsteld briljant lekker eten. We aten er onder andere een ultieme steak tartare, perfecte oesters en een goddelijke octopus met mais, mierikswortel en gerookte kaas en een origineel gerecht met rabarber karnemelk-ijs, roze peper en dragon. 

Zoldering

Helling 7

Helling 7

Helling 7 ligt op een oude scheepshelling (what’s in a name) op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Koken doen ze hier op open vuur en de kaart bestaat grotendeels uit gegrilde, geroosterde en gerookte gerechten. De sfeer en het eten bungelen ergens tussen fine dining en casual in, niet té chique, maar ook zeker niet eenvoudig. En dat op een toffe locatie.

Helling 7

Café-Restaurant Amsterdam (CRADAM)

Café-Restaurant Amsterdam (CRADAM)

Een gouwe ouwe met een heel groot menu, dat is Café-Restaurant Amsterdam. Nu is zo’n groot menu niet altijd een goed teken, maar we hebben hier nog nooit iets besteld wat níet lekker was. Het restaurant bevindt zich in het voormalige Machinepompgebouw vlakbij het Westerpark. Het is hier dus erg groot en hoog en er hangt een industriële Franse sfeer. Chique én gezellig. Een fijne plek om overdag koffie te drinken en te lunchen of om ‘s avonds te tafelen met vrienden.

Café-Restaurant Amsterdam

Daalder

Daalder

Chef Dennis Huwaë, van het hele fijne restaurant Daalder, was tijden lang onze goede buur (yay!) en wij weten dus alláng dat Dennis helemaal te gek is. In 2018 won de chef de Gault & Millau Award voor Talented Chef 2018 en begin 2021 sleepten Dennis & co eindelijk die felbegeerde Michelinster binnen. Goede reden om te verhuizen naar Het Sieraad, waar je tussen de grafische vormen, neon en street art kunt genieten van Daalder-signatures.

Daalder

Rijsel

Rijsel

Niet weg te denken uit een enkel rijtje en tjsa, zolang ze het waarmaken, blijven ze er gewoon op staan. Restaurant Rijsel is vanaf het allereerste moment dat het de deuren opengooide in 2012 Amsterdams favoriet der favorieten. Dat zit ‘m niet alleen in het fantastische eten – we hebben het hier over een klasse rotisserie – maar ook in de precies goede balans tussen uiteten-uiteten en een ongedwongen sfeer.

Rijsel

De Juwelier 

De Juwelier 

Restaurant De Juwelier op de Utrechtsestraat is een perfecte mix tussen bistro en chique. In dit nieuwe juweeltje van een restaurant kun je aanschuiven voor lunch en diner, waarbij chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (ha! Bekende namen!) je voorzien van de heerlijkste gerechten. Niet de minste chefs, het duo heeft namelijk al twee sterren achter hun naam staan met restaurant ‘212’. De menukaart is niet groot, maar wat ze erop hebben staan is meer dan goed.

De Juwelier

Café Binnenvisser + Twee Prinsen

Café Binnenvisser + Twee Prinsen

Een etentje bij Café Binnenvisser aan de Bilderdijkstaat in Amsterdam West blijft voor altijd een gouwe ouwe. Een fijn plekje met een relaxte vibe. Zo kom je geen opgedirkte mensen tegen, maar juist die mensen die passie hebben voor lekker eten en drinken, like us. Ook een plek die ogenschijnlijk niet zoveel aandacht aan het interieur besteedt – let wel: ogenschijnlijk – en waar zowel het eten als de looks juist vanwege die nonchalance spot on zijn. Een dikke vette aanrader dus. Net als Twee Prinsen, van dezelfde eigenaren.

Meer over Café Binnenvisser en Twee Prinsen.

Carletto Osteria

Carletto Osteria

Potverdikkie, wat heeft de Amsterdamse Pijp er weer een dijk van een Italiaans stekkie bij: Carletto Amsterdam is de naam, de (sowieso altijd gezellige) Gerard Doustraat de plek. Onopvallend tussen de leuke shops in de straat zit deze opvallend knusse Italiaanse osteria waar je aanschuift voor het betere Italiaanse comfort food. En knus is echt knus, waar sommige tafeltjes misschien net iets te op elkaar staan. Maar je wilt de pizza (margarita all the way), en de carbonara ravioli is geweldig: dikke romige saus, stevige bacon (zoals ‘ie hoort, niet van die dunne pieleplakjes) en heel vriendelijke en snelle bediening.