Nederland, Friesland4 september 2018, door Jorien Thijs

Little Escape: Atelier Gaasterland in Oudemirdum

Nederland, Friesland, 4 september 2018, door Jorien Thijs

Little Escape: Atelier Gaasterland in Oudemirdum

Atelier Gaasterland in Oudemirdum is een terugtrekplek deluxe. Wél weg van vanalles, maar niet back to basic. Sterker nog, de inrichting van het verblijf ademt zoveel kleurrijk design dat je spontaan de boel thuis wilt omgooien. Waarover later meer.

Atelier Gaasterland

Atelier Gaasterland

Laten we beginnen met de route er naartoe, want daar begint het ware ontspannen al. Gaasterland in het Zuid Westen van Friesland is namelijk bosrijker en glooiender dan we van het noorden gewend zijn en is gelijk de regio op haar mooist. Weilanden, de dijk langs het IJsselmeer, kliffen en hier en daar een verdwaalde boerderij. Rust.

Via een lange oprijlaan onder eeuwenoude bomen, arriveer je bij het vakantiehuis van de heren van Atelier Gaasterland. Rik, Iebele en Joop verruilen in de weekenden graag het hectische en tegelijk zo fantastische Amsterdam voor het relaxte Oudemirdum, waar alles een versnelling langzamer mag en kan. Een aantal maanden geleden besloten zij dat ze deze plek graag wilden delen met anderen, omdat ze meer mensen het ultieme gevoel van vrijheid gunnen dat ze hier elke keer zelf ervaren. De rotte schuur naast het huis ging plat en er werd een fonkelnieuw optrekje gebouwd dat dankzij het strakke ontwerp een prachtig contrast vormt met het bloemenveld en de bomen eromheen.

Binnen voel je gelijk dat er een flinke dosis liefde in de inrichting is gaan zitten. Alles is duidelijk met tijd en aandacht bij elkaar gebracht. De mannen hebben een passie voor interieur en dat uit zich hier in unieke meubels en opvallende details. Wie dacht dat een roze tafel mismatcht met gele, oranje, grijze en roze stoelen, heeft het mis. Hier vormt de lange Piet Hein Eek het middelpunt van het verblijf en klopt genoemde combi helemaal. Dankzij de gietvloer komen de meubels nog beter tot hun recht en koude voetjes zul je dankzij de vloerverwarming én de fijne vloerkleden niet krijgen. Wij werden verliefd op de kledingkast in de slaapkamer, die speciaal op maat gemaakt is en eveneens het hoofdeinde van het riante bed vormt. Aan de wand veelal Friese kunst en de donkerhouten keuken herbegt slechts een deel van het kleurrijke servies dat de eigenaren in de loop der tijd hebben verzameld. Lief detail: bij aankomst staat een flesje wit koud en ligt de Fryske sûkerbôle klaar.

Voor €190 per nacht zit je hier all year round helemaal goed, want terras én open haard. Ontbijt kan op verzoek verzorgd worden door de bakker in het dorp en rijd zelf vooral even langs de slager. Boek je nu, dan pak je nog net al het leuks in Leeuwarden mee, dat heel 2018 culturele hoofdstad van het jaar is. Maar ook directer in de omgeving zijn er fijne adresjes, waaronder bed & breakfast en vintage store It Flinkeboskje in Hemelum en restaurant Omke Jan in Woudsend voor drie sterren appeltaart. We pompeblêd Friesland.