12 september 2020, door Margaux van der Mieden

Coming soon: Duurzame desembakkerij Fort Negen in Amsterdam

12 september 2020, door Margaux van der Mieden

Coming soon: Duurzame desembakkerij Fort Negen in Amsterdam

Als we over een échte Echte Bakker spreken, dan hebben we het over Fort Negen. Deze nieuwe, bijna geopende (in het najaar 2020) bakkerij In Amsterdam West van Maarten Langeslag is namelijk puur vakmanschap. En ja, dat weten we nu al. De beste man wil met deze biologische en duurzame bakker namelijk laten zien dat het ook anders kan. Want waarom niet terug naar een bakkerij zoals je die vroeger had? Zo'n bakker waar je het warme brood zo in je handen krijgt en er eigenlijk niet vanaf kan blijven onderweg naar huis? Juist. Zo eentje. Die willen we weer. O, en Maarten, mogen we dan ook weer, net als vroeger, op de pof betalen??

Fort Negen

Fort Negen

De bakkerij bezorgde voorheen alleen aan restaurants en horeca (kijk, daarom weten we dat het goed is) maar door corona (what’s new) moest er ook voor Fort Negen een andere oplossing verzonnen worden – en snel een beetje – om toch hun overheerlijke brood aan de man te kunnen brengen. Dat lukte: de focus ligt nu op particulieren. Dat wilden ze eigenlijk al langer doen dus hé, it’s a win! Je kunt je bestelling plaatsen via de Fort Negen website of social media en dan komen ze het of bezorgen op z’n Amsterdams (op de fiets, duh) en anders kun je het bij verschillende afhaalpunten ophalen.

Fort Negen steekt het bakken van brood in een ander jasje. Zuurdesembrood wordt hier 26 uur lang gerezen (ja je leest het goed, da’s lang!) voor extra luchtigheid, smaakontwikkeling en de goede verteerbaarheid. Plus: bij de nog-net-niet-open-bakkerij bakken ze voor je ogen al die broden, taartjes en croissants. Super vers alles mee naar huis. Lekkerder kan niet.

We vinden het ge-wel-dig hoe creatief Fort Negen is met het realiseren van deze prachtige duurzame bakkerij. Komt ie: via een crowdlending campagne kunnen ze in het najaar de deuren openen. Mensen kunnen geld lenen aan de bakkerij zodat ze al hun materialen en gereedschap kunnen aanschaffen. En wat krijgen de mensen er voor terug? Terugbetaalde rente en cadeaus rechtstreeks vanuit de bakkerij. Denk hierbij aan gratis brood of een workshop. Een bakkerij voor en door de gemeenschap dus. We already love it!