15 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: Een mooie ‘wilde’ tuin, hoe doe je dat?

15 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: Een mooie ‘wilde’ tuin, hoe doe je dat?

Als er iets is waarvoor 'we' (lees: ik) de stad uit zou gaan, dan is het voor zo'n weelderige beeldschone ogenschijnlijk wilde tuin. Zo een waar de veldbloemen door elkaar heen groeien en waar je doorheen wil huppelen. Nu leent onze stadstuin zich daar natuurlijk helemaal niet voor, maar misschien kunnen we een beginnetje maken? We vroegen het mijn moeder, want die heeft er verstand van, zie ook de andere Barts Buiten tips (ze beantwoord ook al je tuinvragen via instagram, zo leuk).

In een wilde tuin staan vaak veel zomerbloeiers. Prachtig maar er is één grote valkuil: in de winter heb je dan een saai stuk grond. Ik zou dus echt wel wat wintergroene vaste struiken tussen je no brainer veldbloemen in zetten. Zoals bijvoorbeeld de Viburnum tinus of de viburnum bodnantense. En (natuurlijk!) ook enkele (kleine) fruitboompjes. Een wilde tuin kan eigenlijk niet zonder, ze geven, joh, heerlijk fruit en ze blijven ook in de winter aantrekkelijk.

En plant ook een Helleborus. Deze bloeien voordat de zomerbloeiers bloeien (in maart/april) en kunnen blijven staan. Verder is Allium (sierui) heel fotogeniek (zie ook de foto hiernaast. Dit zijn zomer-bloeiende bollen. Supermooi en heel erg gemakkelijk: in de grond stoppen en ze komen ieder jaar vanzelf terug.

Verder wil je vast en zeker Vergeet-me-nietjes, dat zijn die kleine blauwe bloempjes. Deze zaaien zichzelf uit als je niet te veel opruimt. Je kunt ze zelf zaaien of kant en klare plantjes kopen en die in de grond stoppen. Daar heb je er een jaar later dan misschien wel het dubbele van.

De witte planten die je vaak ziet is Kamille en ook dat kun je zelf zaaien of planten. Ik zie ook kruiden op de foto’s staat (site note: ik stuurde mijn moeder een aantal wilde tuin foto’s zodat ze begreep waar ik naar op zoek ben, en die analyeerde ze), en er staat veel look: die geven die kleine roze bloempjes.

Ook zou ik er de volgende planten in zetten: Zeeuws knoopje, slaapmutsje, salvia, juffertje in het groen, dropplant, vaste geranium, verbena. Succes!