Fermenteren kun je leren en wel bij Do van Basic Theory
Fermentatie makes the world go round. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar zoveel lekkers dat het leven leuk maakt (en die broek strak doet zitten) is uiteindelijk door fermentatie ontstaan. En dan bedoelen we echt veel he, dus bier, wijn, yoghurt, boter en brood, maar ook koffie, chocola, sojasaus, vanille - alles dus waar je blij van wordt. Maar hoe doe je dat dan he, dat fermenteren. Fermenteren is namelijk het gecontroleerd laten rotten van etenswaren, met een heel grote en belangrijke nadruk op gecontroleerd. Je boterhamworst laten liggen tot er een groen laagje op zit, is dus niet fermenteren - dat is meer het teken dat je je koelkast wat vaker op moet ruimen. Enfin, hoe doe je het ? Want fermenteren kun je leren, en wel bij Do van Basic Theory in Nijmegen.
Maak er gelijk een dagje Nijmegen van en lees hier wat je dan allemaal kunt doen.
Ooit begonnen als brouwer bij Oersoep in Nijmegen, en ondertussen écht een powerhouse van een chick. Do heeft maar liefst acht (say whaaaat) awards voor haar bierrecepten, was hoofdbrouwer bij Fierce Beer in Aberdeeen en werd verkozen tot eerste vrouwelijke ‘brouwer van het jaar’. Worden we blij van, zulke sterke vrouwen. En waar we nog blijer van worden, is dat Do al haar jarenlange ervaring heeft gebotteld in Basic Theory, dé plek waar je moet zijn voor workshops over fermenteren én voor gefermenteerd lekkers (Kimchi tosti? Yes, please).
Maar goed, even terug naar dat fermenteren; wat het is en hoe het moet. Fermentatie is het gebruik van gezonde bacteriën, gist of schimmel om een al bestaand product (denk kool voor zuurkool, denk wort voordat het bier is) te transformeren naar een beter en lekkerder iets. Komt er ook nog eens bij dat etenswaar na fermentatie vaak makkelijker te verteren is én langer houdbaar – soort van holy trinity dus.
Er is van alles te googlen wat recepten betreft, maar dan léér je fermenteren toch niet echt. Nee, beter om een workshop bij Basic Theory in te plannen. Do vertelt je dan precies wat je moet doen, waarom het zo moet én wat dat fermenteren precies gaat doen met whatever je aan het fermenteren bent. Je krijgt dan je eigen creaties in een weckpot mee naar huis, waar het nog even moet pruttelen tot die fijne bacteriën hun werk hebben gedaan. En dan komt het moment waarom je het allemaal hebt gedaan – je eigen kimchi, sauerkraut of misschien wel een hot sauce.
Naast workshops (wees er gauw bij, want ze zitten bijna vol) kan je bij Basic Theory ook gefermenteerd goeds kopen. Sexy sauerkraut, kimchido, curried kraut, purple powers zijn de kraut opties, allemaal volgens eigen recept en met een moderne twist. Ook zijn er verschillende hot sauces (Sweet Carolina ga je goed van zweten) en samengestelde pakketten bij Basic Theory te bestellen.
Alle groenten en ingrediënten die gebruikt worden bij Basic Theory zijn lokaal en vrijwel het hele productieproces is no-waste.