Nederland, Amsterdam18 februari 2017, door Maartje

Baut Paradijs Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 18 februari 2017, door Maartje

Baut Paradijs Amsterdam

Update nov. '17: Baut-lovers in Amsterdam Oost opgelet: nog maar tot 1 januari 2018 kun je terecht bij BAUT Paradijs. Dan sluiten de deuren en gaan de BAUT-ers op zoek naar een nieuwe, zesde (!) locatie (oke, dan gaan ze natuurlijk niet pas op zoek, you get the point). Bestemming: (nog) onbekend. Voor ons. Chef Michiel van der Eerde zegt al wel dat de zesde BAUT grootser wordt dan ooit. ‘Na vijf keer BAUT in vijf jaar gaan we lekker uitpakken’, belooft de chef. Ook goed om te weten: tot en met 31 december kun je Paradijs’ bekende gerechten als de 'Bao met soft shell crab' en de 'Sateh Lilith' te proeven - deze ‘acts’ keren wellicht niet terug op de nieuwe locatie. 

Foodie-Amsterdammers die het rondreizende eetconcept van de sympathieke chefmetdeknot Michiel van der Eerde gemist hebben, moeten bijna wel onder een steen geleefd hebben. Mocht je toch nog een opfrisbeurt nodig hebben: de eerste Baut-vestiging huisde in Oost, aan de Wibautstraat, en was een tijdelijk pop-uprestaurant toen het pop-up concept al wel omarmt was, maar bij lange na nog niet zo 'uitgekauwd' (en dat bedoel ik eigenlijk geenszins negatief. 'Vind t eerlijk gezegd nog steeds superleuk, restaurantje-spelen-voor-even). Baut in Oost duurde 100 dagen en was een daverend succes met dank aan dat toffe concept maar bovenal vanwege het waanzinnig lekkere eten. Michiel & Co trok naar Zuid voor Baut Terras (en gingen ondertussen alvast zachtjes van start met restaurant C, inmiddels een begrip op de plek waar Baut ooit begon) en naar de Zuidas. Vervolgens kwam centrum, in het oude V&D pand waar Baut zijn ding deed onder de noemer Baut en Dreesman. En nu, nu is Baut back in Oost! To stay.

Barts-Boekje-Baut Paradijs 3

Van Eerde & Co. vond in een oud karakteristiek krakerspand dat ooit dienst deed als gasdistributiestation aan Paradijsplein nummer 1 dé plek voor Baut 5.0: Baut Paradijs - what else. Op de hoge muren van het ruige, o zo coole kerk-eske, vrijstaande gebouw - een droom voor iedere ondernemer - kwam de kenmerkende Baut street art kunst. Er kwam, eveneens des Bauts, veel rood licht (staat iedereen knap) en zwart meubilair. Er kwam een grote centrale bar en een gigantische open keuken waar je vanaf de vide (er zijn twee vides, de leukste plekjes) perfect in kunt kijken. En er kwam een nieuw menu in de bekende Baut-stijl: 5 landen, 4 gerechten bij ieder land. Die gerechten zijn ongeveer halve porties waar je er 2 of 3 van besteld, maar je laten verrassen door de keuken in 3 f 4 gangen kan ook. Blablabla, maar wat vónden we daar dan allemaal van?

Barts-Boekje-baut paradijs 2

Nou, één 'ding' vonden we meteen al storend en we kwamen er de rest van de avond niet echt meer bovenop: de akoestiek. Die was bad, real bad. It's true. It's bad. So bad. Zelfs onze tafelgenoten waren niet niet te verstaan, laat staan de fluisterende serveerster (sorry... Maar echt, SPEAK UP). Afijn, dat is jammer en we hopen, hopen zó dat er nog ergens wat eierdozen of andere geluidsisolatie vandaan getrokken wordt, want van de Baut keuken zijn en blijven we fan. Van Eerdes steak tartare van ossenhaas met perfect zacht eitje, baconmayo en warm gekruide toast (bruschetta las de kaart, maar dat ontdekten we er niet in) is niet te missen (de eendenlever lieten we achterwege, dat is mag gewoon), net zo min als de rode curry met zachte biokip, paksoi en groenten. De oesters waren ok, de soep van ui met bokbier daarentegen boven verwachting zacht en spicy. Maar de tagliarini, die is favoriet. Met zachte bospaddestoelen en truffel - It's good, real good. It's true. So good. Ook goed en goed om te weten is dat Baut een puike plek is voor de lunch. Baut Amsterdam