1 mei 2024, door Barts Boekje

Slim besparen op vliegen en vliegtickets met deze 5 tips

1 mei 2024, door Barts Boekje

Slim besparen op vliegen en vliegtickets met deze 5 tips

Als doorgewinterde reiziger weet je dat het plannen van een trip even leuk en spannend kan zijn als de reis zelf. Extra leuk als je manieren vindt om slim te besparen op de prijs van je vliegtickets! Om daadwerkelijk het meeste uit je budget te halen, moet je verder kijken dan alleen de prijs van het vliegticket zelf. Ook andere factoren, zoals toeslagen voor bagage of parkeerkosten, spelen nu eenmaal een rol.

5 tips om te besparen op je vliegreis

5 tips om te besparen op je vliegreis

Kies de juiste dag en tijd

Je hebt vast vaker gehoord dat het goedkoper kan zijn om vliegtickets te boeken op een dinsdag of woensdag. Dit is geen mythe. Luchtvaartmaatschappijen passen vaak op maandag hun prijzen aan op basis van de vraag en bezettingsgraad van de afgelopen week. Door in het midden van de week te boeken, profiteer je van deze prijscorrecties. Overweeg dus om te vliegen op minder populaire dagen, zoals dinsdag of woensdag, om nog meer te besparen. Ook vliegen tijdens wat minder gebruikelijke uren kan een flinke besparing opleveren.

Maak gebruik van vluchtvergelijkingswebsites

Vergelijkingswebsites zijn je beste vriend als het gaat om het vinden van goedkope vluchten. Sites als Skyscanner en Google Flights laten je prijzen vergelijken over een hele maand of langer, zodat je snel en doelgericht de goedkoopste dagen in kaart kunt brengen. Bovendien kun je meldingen instellen die je waarschuwen wanneer de prijzen voor jouw gewenste bestemming dalen.

Wees flexibel met je bestemming

Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je misschien wel je bestemming kiezen op basis van de ticketprijs. Sommige zoekmachines bieden de optie om te zoeken naar de goedkoopste vluchten vanaf jouw gekozen luchthaven. Soms kan het ook goedkoper zijn om te vliegen van of naar een kleinere luchthaven en hierbij de bus of trein te nemen naar je begin- of eindbestemming. Dit is een fantastische manier om goedkope tickets te vinden en misschien ontdek je zo wel nieuwe dingen.

Goedkoper vliegen vanuit alternatieve vliegvelden (soms in het buitenland)

Soms kan het voordeliger zijn om je vlucht te beginnen vanaf een luchthaven net buiten de landsgrenzen. Voor Belgische reizigers kan het aantrekkelijk zijn om te kijken naar vluchten vanuit de Nederlandse luchthavens, zoals Eindhoven of Schiphol, of zelfs Duitse luchthavens als Düsseldorf.

Let op verborgen kosten 

De goedkoopste vlucht is niet altijd de beste deal. Luchtvaartmaatschappijen trekken klanten vaak aan met lage basistarieven, maar voegen dan kosten toe voor zaken als bagage, stoelkeuze en eten aan boord. Zelfs kosten voor parkeren op de luchthaven of het treinticket naar de luchthaven kunnen de totale prijs aanzienlijk verhogen. Als je in België woont, biedt Flibco.com gelukkig een bijzonder voordelige optie om naar de luchthavens van Zaventem en Charleroi te reizen. De tarieven zijn erg scherp. Voor de rit Antwerpen Charleroi Airport beginnen deze bijvoorbeeld bij € 19.99, wat veel voordeliger is dan klassiek luchthavenvervoer. Het is ook voordeliger dan zelf rijden en parkeren bij de luchthaven. De Flibco.com-shuttlebussen bieden bovendien comfortabele voorzieningen, inclusief gratis wifi, USB-aansluitingen en veel beenruimte. Er is zelfs de optie om tot 6 uur voor vertrek gratis te annuleren, ideaal voor als de plannen wijzigen.